Меню Затваряне
🗞️  Новини

Вземи краката си в ръце – активно

 • 21
  Споделяния

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната венозна болест, особено в условията на пандемия.

Вземи краката си в ръце - активно MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Снимка – Venite.bg

Какво са разширени вени и защо са опасни?

Когато стоим продължително време, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско
разположените части на тялото
. В дългосрочен план повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи само към сърцето, вече не работят правилно.

Вследствие на увреждане на венозните клапи част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяване на вените и изтъняване на стените им. В този стадий все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на ранните симптоми:

 • Лесна уморяемост
 • Тежест
 • Болка
 • Зачервяване
 • Чувство на затопляне
 • Мравучкане
 • Схващане през нощта
 • Подути глезени в края на деня

С напредване на болестта клапите се увреждат все повече и разширените вени стават видими като подутини по краката. В крайните стадии се променя пигментацията на кожата, получават се големи отоци и дори рани по краката.

Вземи краката си в ръце - активно MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Снимка – Wikipedia

Докато много пациенти гледат на варикозните вени като на чисто козметичен проблем, всъщност в хода на хроничната венозна болест могат да се развият редица клинично значими усложнения. В по-напредналите стадии е възможно да се наблюдават от повърхностни рани и кървене до дълбока венозна тромбоза, която от своя страна може да завърши фатално.

Кой боледува най-често?

Най-често засегнати са хора, прекарващи много време на крак или в седнало положение. Сред рисковите професии принадлежат:

 • Хирурзи
 • Медицински сестри
 • Учители
 • Сервитьори
 • Фризьори
 • Международни шофьори
 • Работещи в офиси

У нас от хронична венозна болест страда около 50% от населението или всеки втори българин. Сред множеството рискови фактори, на които модерният начин на живот ни излага, не е за пренебрегване и ролята на актуалната COVID-19 криза.

„В условията на пандемия през последната година рисковите фактори за поява на разширени вени за съжаление се увеличиха значително. В резултат на социалната изолация и обездвижването наблюдаваме повишен риск и засилена предразположеност към появата на ХВБ, както и повече случаи на хора с ранни симптоми на заболяването“

споделя проф. д-р Веселин Петров, председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология

Вземи краката си в ръце – активно

Тази година посланик на кампанията е актрисата Алекс Сърчаджиева.

Вземи краката си в ръце - активно MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Алекс Сърчаджиева

В работното си ежедневие тя е принудена да прекарва дълги часове на крак. Така любимката на много зрители също спада към застрашените професии, при които по-често се появяват разширени вени.

Вземи краката си в ръце - активно MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Проф. д-р Веселин Петров, Ели Иванова, Проф. д-р Марио Станкев, Александра Сърчаджиева, Проф. д-р Васил Червенков
#ОтборСМисия – Вземи краката си в ръце

Инициативата „Вземи краката си в ръце – активно“ включва освен безплатни профилактични прегледи в цялата страна, изчерпателна информация от най-изтъкнатите родни експерти, както и редица активности, имащи за цел да мотивират към по-активен начин на живот. Тази година организаторите са ни подготвили вдъхновяващото предизвикателство #ПътешествиеСМисия, чиято цел е всички заедно- здравни експерти и асоциации, медии, посланици на кампанията, пациентите, страдащи от ХВБ, да се обединим в един #ОтборСМисия и за 2 месеца да извървим 10 милиона крачки.

#ПътешествиеСМисия

В специално създадена Facebook група #ПътешествиеСМисия и под ръководството на един от най-известните ни travel блогъри Ели Иванова всеки ще има възможност да извърви вдъхновяващите маршрути, предложени от самата нея, и по този начин да даде позитивен пример за активно движение и поддържане на добър венозен тонус.

Вземи краката си в ръце - активно MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Авторката на блога „Друми в думи“ е изготвила специално за инициативата маршрути с различна степен на трудност, в зависимост от индивидуалната физическа подготовка на съответния участник. Така всеки може да стане част от инициативата- от възрастни хора, водещи заседнал начин на живот, до активни спортисти.

Всеки участник ще може да следи броя на извървените крачки на сайта www.venite.bg, а цялата информация за #ПътешествиеСМисия ще бъде споделяна и във Facebook страницата на сайта.

Средно: 4.8 / 5. Гласували: 6

Все още няма оценка.


 • 21
  Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайтеx
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!