Меню Затваряне
💉  Проучвания, 🗞️  Новини

Тоцилизумаб – най-голямото клинично проучване за COVID-19 намери второ животоспасяващо лекарство

  • 179
    Споделяния

Най-голямото проучване в света за лекарства срещу COVID-19 RECOVERY излиза с още добри новини: Биологичното антитяло tocilizumab намалява риска от смърт при хоспитализирани пациенти, намалява нуждата от механична вентилация и значително скъсява времето, прекарано в болница – това съобщават изследователи от екипа на Великобританското клинично изпитване RECOVERY. Предварителен доклад на данните е публикуван в medRxiv.

Тоцилизумаб - най-голямото клинично проучване за COVID-19 намери второ животоспасяващо лекарство MedGuide.bg Медицинският пътеводител 💉  Проучвания

„Това е резултат с огромно значение!“ казва Атиалайпет Раманан, ревматолог в университета в Бристол, който не взема участие в проучването, но направлява изпитването на tocilizumab в Индия.

„Това е може би второто лекарство, което има влияние върху смъртността, след дексаметазона. Ако данните са правилни, новините са прекрасни“

добавя Джейсън Поуг, фармацевт в университета в Мичиган и президент на Дружеството на фармацевтите по инфекциозни болести (SIDP). „Смятам, че това ще доведе до по-широко използване на препарата в Съединените щати“, пише Поуг в имейл. Обаче биологичното лекарство tocilizumab е около 100 пъти по-скъпо от дексаметазона, което повдига въпроса, как да се осигури възможност на населението на всички страни по света да се възползва от научния напредък в борбата срещу COVID-19.

Тоцилизумаб – какво представлява?

Използван за лечение на ревматоиден артрит и други автоимунни заболявания, tocilizumab е моноклонално антитяло, което блокира протеина, служещ като рецептор за интерлевкин-6 (IL-6), сигнална молекула в имунната ни система. Това потиска имунния отговор, който често е свръхактивен в късния стадий на инфекцията, причинявайки сериозно заболяване, а понякога и смърт. Скоро след началото на пандемията започват тестовете на tocilizumab срещу COVID-19 в малки клинични проучвания. Когато през юни 2020 проучването RECOVERY показва, че дексаметазона намалява смъртността с до 1/3 при хоспитализираните пациенти, бързо придобива статута на терапевтичен стандарт.

Тоцилизумаб - най-голямото клинично проучване за COVID-19 намери второ животоспасяващо лекарство MedGuide.bg Медицинският пътеводител 💉  Проучвания
Тоцилизумаб
Илюстрация – COVID-19 Treatment

„Може да гледате на кортикостероидите като дексаметазон като на груб подход за изключване на имунната система“, обяснява Питър Хорби, един от главните изследователи зад проучването RECOVERY. „Сега насочваме вниманието си към лекарства, имащи по-ограничен (таргетен) диапазон на действие.

Резултатите

В проучването, 2022 пациенти са разпределени на случаен принцип да получат тоцилизумаб, след което са сравнени с други 2094, получаващи обичайни грижи; 82% от пациентите получавали и дексаметазон. 28 дни след началото, в групата, приемаща тоцилизумаб, починали 596 пациенти, докато смъртните случаи в контролната група били 694. Това говори за редукция на риска от летален изход от 33% на 29%, което на практика означава, че на всеки 25 лекувани пациенти, медикаментът спасява по един живот.

Изглежда като скромен ефект в сравнение с дексаметазона, но “4% абсолютно снижение на смъртността не е малко”, казва лекраят Ашиш Жа, декан на факултета по Обществено здраве към университета Браун. Успехът на дексаметазона може би е породил нереалистични очаквания към възможностите на други лекарства, казва Жа. “Резултатите тогава бяха толкова фантастични, че обърка всичко.” Ползата от тоцилизумаб обаче надвиши тази на кортикостероида.

Ползите за смъртността обхващат всички групи, съобщи Мартин Лондрей, друг изследовател в RECOVERY, на пресконференцията. “Видяхме ги и при млади, и при стари, и при мъже, и при жени, при различни етноси, при хора на инвазивна и неинвазивна вентилация, дори при хора с обикновени маски в общите сектори.” Лекарството силно снижи и вероятността COVID-19 пациент да стигне до механична вентилация.

Ранните проучвания при тоцилизумаб даваха смесени резултати, но тези проучвания бяха по-малки от RECOVERY. Наскоро излезлите резултати от рандомизирано, с мултифакторна адаптативна платформа проучване за пневмонии, придобити в обществото (REMAP-CAP) убеди някои лекари, че има полза от лекарството, написа Поуг. “Други, предвид бъркотията от данни, чакаха RECOVERY”. И въпреки, че REMAP-CAP включваше само най-тежко болните пациенти, RECOVERY показа полза и за по-леките случаи.

Но на каква цена?

Лекарството излиза по-солено от дексаметазон: около £500 (1120 лв) за един болен, в сравнение с £5 (11 лв) при дексаметазона. “За по-богатите държави това ще е полезна добавка към терапевтичния коктейл, но няма да е достъпно за целия свят” казва Жа. Но според Хорби, това може да се промени:

“Надявам се, че се върши доста работа зад кулисите и до няколко месеца лекарството ще стане много по-широко достъпно. Не само за богатите.”

Тоцилизумаб не е единственият IL-6 инхибитор. Друг, наречен сарилумаб, показа сходен ефект в REMAP-CAP проучването, но резултатите от две големи, завършени вече проучвания, те първа ще се обявят. “Публикуването на тези проучвания е ключово за това дали ще имаме и алтернативни на тоцилизумаб IL-6 антагонисти”, пишат RECOVERY изследователите.

Проучването RECOVERY
Най-голямото терапевтично COVID-19 проучване в света, RECOVERY, засега включва повече от 36,000 пациенти от около 170 клиники във Великобритания. Освен че посочи две успешни лекарства, то помогна да се изключат няколко неефективни, като антималарийното средство хидроксихлорокин, ХИВ лекарствената комбинация от лопинавир/ритонавир, а също и азитромицин (антибиотик). Изследването все още проучва аспирина, едно противовъзпалително средство, наречено колхицин, един коктейл от антитела на компанията Regeneron, а също и барицитиниб – друго лекарство за ревматоиден артрит.

Тоцилизумаб - най-голямото клинично проучване за COVID-19 намери второ животоспасяващо лекарство MedGuide.bg Медицинският пътеводител 💉  Проучвания
Снимка – Recoverytrial.net

Източници на следващата страница

Средно: 4.8 / 5. Гласували: 10

Все още няма оценка.


  • 179
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!