Меню Затваряне
🗞️  Новини

Ваксината Covid-19: Част III – Какви са страничните ефекти на ваксината?

Представяме ви III-ра част от информационната кампания на немската медия Quarks.de, преведена от д-р Г. Гогошева и д-р В. Гогошева за Covid-19 Update.

Ваксината Covid-19: Част III – Какви са страничните ефекти на ваксината? MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Какви ранни странични реакции са установени дотук?

Нека погледнем данните от тестването на ваксината на Бионтех и Пфайзър след поставянето на втората доза, във възрастовата група между 18 и 55 години.

 • Умора – 22,8%
 • Главоболие – 24,1%
 • Мускулни болки – 8,2%
 • Втрисане – 3,8%
 • Разстройство – 8,4%

Като ги разгледа човек би си казал, че са много! След втората доза около 1/4 от пациентите са имали главоболие, 23% са били уморени и т.н. Изглежда доста често и обезпокояващо, нали? Но това са данните от плацебо–групата!

Тези данни показват, че симптоми като главоболие, разстройство, мускулни болки могат да възникнат и съвсем естествено – без поставяне на ваксина. И ако сега погледнем групата, която действително е получила ваксината – след втората доза, изглежда ето така:

 • Умора – 59,4%
 • Главоболие – 51,7%
 • Мускулни болки – 37,3%
 • Втрисане – 35,1%
 • Разстройство – 10,4 %

Дори и тук главоболието е по-често, над 50%. Мускулни болки и втрисане над 35%. (Бележка на преводача – съобщава се и за други странични ефекти като зачервяване, подуване и сърбеж на мястото на инжектиране, ставни болки, гадене. Като цяло всички изброени до тук странични ефекти са били леко до средно тежко изразени, преходни и са се наблюдавали по–често в по–младата възрастова група).

Т.е. който се ваксинира с тази ваксина трябва да очаква появата на грипоподобни симптоми за кратко време.

Това основание ли е обаче за притеснение? Не. Това, само ни показва, че ваксината действа, и че имунната ни система реагира срещу вирусния протеин.

Това бяха класическите реакции от ваксинацията. Съществуват и други нежелани странични реакции, както и редки такива, които могат да възникват след много години от поставянето на дадена ваксина.

Какви късни нежелани странични реакции са установени дотук?

В по-голяма част от случаите: никакви.

Въпреки това в проучванията, а и след провеждането на първите ваксинации в Англия (в периода на ваксинация след одобряването на ваксината), се съобщава за поява на алергична реакция ден след поставянето на ваксината на двама пациенти.

Но тук трябва да се споменем, че двамата ваксинирани са били склонни към развитието на алергични реакции т.е. имат история за тежки алергични реакции в миналото. Скоро след това е оповестен и трети случай на алергична реакция. В проучванията 0,6% са реагирали с алергична реакция. Но трябва да се спомене, че и в плацебогрупата процентът на алергичните реакции е сходен с този на ваксинираните.

При 64 души от 22 000 ваксинирани, по данни от проучването на Бионтех/Пфайзер, се е наблюдавало подуване на лимфните възли в продължение на 10 дни.

В плацебогрупата са били само шестима. (Бележка на преводача – това подуване на лимфни съдове се е наблюдавало най–често в областта на подмишницата, над ключицата или в областта на врата).

При 4–ма от ваксинираните се е наблюдавало увисване на лицето, но само временно.

Оставяйки настрана алергичната реакция, все още не е ясно дали другите странични ефекти са директна последица от ваксината, или биха възникнали и без нея.

За увисването на лицето може например да се каже, че възниква също толкова често, колкото и при нормални условия сред обществото.

Точно това е въпросът в крайна сметка, дали даденият страничен ефект възниква по-често в групата на ваксинираните, отколкото при нормални условия. Има ли статистическа значима честота или не.

Точно така се процедира и при редките странични ефекти. Досега, по данни на Бионтех и Пфайзер, 22 000 души в проучванията са били ваксинирани, някои преди 2 месеца, а други преди шест месеца. Това означава, че ние може да наблюдаваме само тези странични ефекти, които са възникнали само при тези хора и само за този период от време. Какво ваксината може да отключи в дългосрочен план в организма все още не знаем. Никой не може да изключи и възможността, че единични пациенти ще се разболеят от ваксината.

Ваксината Covid-19: Част III – Какви са страничните ефекти на ваксината? MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Голям пропуск в сигурността на ваксината ли е, че всичко протече толкова бързо?

Не мислим така. Първо – в повечето случай страничните ефекти след една ваксина се проявяват в първите месеци след ваксинацията. Това показва и опитът с други ваксини. И второ, това важи за всяка ваксина и при всеки медикамент – винаги остава някакъв остатъчен риск, защото тези много редки странични ефекти могат да бъдат открити едва тогава, когато бъдат ваксинирани наистина много хора, а това се случва винаги едва тогава, когато ваксината вече е на пазара.

Това означава, че при пробандите, които досега са били ваксинирани в проучването, възникват странични ефекти, които се срещат при 1 на 1000 ваксинирани или дори при 1 на 5000. Ако искаме обаче да докажем появата на много редки странични ефекти, например с честота 1 на 100 000 (един случай на сто хиляди ваксинирани), то тогава в проучването трябва да участват минимум 300 000 ваксинирани. И точно толкова в контролната група.

Напомняме, че досега са ваксинирани 22 000 души в проучването на Бионтех и в сравнение с други проучвания за ваксини, този брой хора в дадения случай е голямо количество.

Какво научихме от свинския грип?

Винаги можем да си спомним за един много конкретен и често споменаван пример, когато стане въпрос за редки странични ефекти на ваксини. А именно – този при свинския грип.

Ваксината Covid-19: Част III – Какви са страничните ефекти на ваксината? MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

През 2009 сравнително бързо се одобрява ваксина срещу свински грип- Pandemrix. В много редки случаи тази ваксина е довела до автоимунно заболяване – нарколепсия. (Бележка на преводача – нарколепсията е заболяване, при което е нарушен ритъмът на бодърстване и сън. Характеризира се с прекомерна умора през деня и силна нужда от сън).

В „много редки случаи“ в конкретния случай означава следното: 30 милиона души са били ваксинирани с Пандемрикс в Европа по онова време, 1300 случая на нарколепсия са били открити в групата на ваксинираните. Предимно при деца и млади хора. Или на 100.000 ваксинирани са възникнали четири случая, първите от тях през първите три месеца след ваксинирането.

Минава почити година, докато се е предположила връзка с ваксината.

Естествено сега се питаме дали би могло да се случи и при ваксината срещу коронавируса. Не може да се изключи такава вероятност на 100%! Трябва да се спомене фактът, че и до днес все още не е напълно изяснено какво е отключило нарколепсията! Учените предполагат две причини:

 1. Предполага се, че виновен е един адювант – Adjuvas ASo3. Той е бустер във ваксината, чиято цел е била да ускори имунната реакция. Подобни ускорители не са използвани при двете ваксини срещу Ковид.
 2. По–вероятно е обаче, че един вирусен протеин, който също е бил и във ваксината, e отключил заболяването. Той наподобява рецептор в мозъка и то само при хора с определени генетични особености.

Тоест нарколепсията може да е имала автоимунен механизъм. Възникването на автоимунни реакции като страничен ефект след ваксинация са много, много редки. Възможни са, когато протеини във ваксината наподобяват протеини от нашите собствени клетки. Тогава е имунната ни система, реагирайки на ваксината, може да атакува и нас. Не всяка автоимунна реакция обаче води до заболяване, т.е. не всяка автоимунна реакция е автоимунно заболяване. За да се случи това, са нужни още много фактори, най-важният от които е подходяща генетична предразположеност.

Такива ситуации са редки и точно поради тази причина в повечето случаи биват откривани едва след въвеждането на ваксината за масова употреба.

Ваксините и общата смъртност

Говорейки за странични ефекти, трябва да се подготвим и за още едно нещо – дори след ваксинациятa ще продължат да умират хора. По данни от проучванията двама пациенти вече починаха, след като бяха ваксинирали срещу Ковид-19. Но не се оставяйте да бъдете заблуждавани от подобни числа, защото дори в плацебогрупата са починали хора – и то с двама повече. И всички, независимо от това дали са били ваксинирани, или не, са починали от нарушения в сърдечно-съдовата система.

Това означава, че не всичко, което се случва след една ваксинация се случва заради самата ваксина.

Това е важното и трябва да се помни. Сега ще бъдат ваксинирани много хора и част от тях ще починат. Особено сега, когато започват ваксинации в старческите домове – през следващите 3 месеца бъдат ваксинирани около 5,7 млн. души на възраст над 80, и средно около 140 000 от тях ще умрат (повечето в следствие на сърдечно–съдови проблеми, тъй като това число съответства на средната, естествена честота на смъртност в Германия в тази възрастова група. Колкото и грубо да звучи това.

Така че важният въпрос не е дали умират хора след ваксинацията, а дали ваксината е причината за тази смъртност.

И накрая – за да сме сигурни, трябва да проследим (както се проследяват и страничните ефекти) дали ваксинираните хора умират по-често, т.е. има ли статистически значим брой починали сред ваксинираните, сравнено с броя на починали през последните няколко години.

Статистиката е тази, която е определяща и затова ваксинираните ще продължат да бъдат наблюдавани. Производителите трябва всеки месец, в продължение на една година, да предоставят данни за ефективността и сигурността на ваксината (за разлика от обичайното докладване, което е на всеки шест месеца).

Досега говорихме дълго за механизма, разработката и страничните ефекти на ваксината. Но какво може всъщност ваксината и каква е нейната полза? Очаквайте в част IV.Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 8

Все още няма оценка.

 • 271
  Споделяния

Коментари

Известия при
guest
4 Коментара
Най-нови
Най-стари Топ
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

4
0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!