Меню Затваряне
🗞️  Новини

Ваксината Covid-19: Част I – Могат ли иРНК съдържащите ваксини да променят нашата ДНК?

Представяме ви I-ва част от информационната кампания на немската медия Quarks.de, преведена от д-р Г. Гогошева и д-р В.Гогошева за Covid-19 Update.

Това, което се случи, е гениално! Само 11 месеца след като беше разгадан коронавирусът, разполагаме вече с ваксина. Всъщност става въпрос за две ваксини. Идвете са мРНК (или на български – иРНК) ваксини. Едната е на Бионтех–Пфайзер, а другата – на Модерна. И то високо ефективна. Би трябвало да празнуваме този успех! Въпреки това няма еуфория. За мнозина тази новина се приема дори скептично:

„Нова технология’’, „модифицирани гени’’, „твърде бърза разработка’’ …

В момента се разпространява много фалшива информация за ваксините. Например – че водят до трайно разболяване, че убиват, че са смъртоносни. Че който се ваксинира, става част от експеримент с много рискове. Но това не е така. И сега ще отговорим на няколко въпроса.

Ваксината Covid-19: Част I - Могат ли иРНК съдържащите ваксини да променят нашата ДНК? MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Краткият отговор на този въпрос е – не. Дългият отговор на този въпрос също е – не.

Цел на ваксините срещу коронавируса да представят вируса на имунната ни система в безвредна форма. Сякаш казват „Виж, това е твоят бъдещ враг. Подготви своите оръжия“. По този начин организмът ни може да започне предварително да произвежда защитни клетки и когато наистина влезе в контакт с вируса, веднага да го разпознае и да го обезвреди.

Коронавирусът притежава една много лесно разпознаваема част – така нареченият спайк протеин. Чрез ваксината нашият организъм получава, тъй да се каже, ръководство “направи си сам‘‘, защото в иРНК е закодирана информацията за синтезата на спайк протеина.

При иРНК ваксините организмът ни сам изгражда тази част от вируса, която по–късно може лесно да разпознае.

  1. Обвита в липидна обвивка (с каквато е обвит и самият коронавирус) информационната РНК от ваксината достига до клетката гостоприемник.
  2. След навлизането си в клетката, иРНК служи за матрица (или шаблон), по който се осъществява синтезата на спайк протеина.
  3. След синтезирането на спайк протеина той бива транспортиран навън (извън клетката), където се представя на имунната ни система.
  4. Срещайки спайк протеина, имунната ни система активира своята собствена защита и продуцира антитела към него.

Какво е иРНК?

За много хора думата иРНК звучи като някаква изкуствена генна технология, която би могла да промени нашата собствена генетична информация. Но не е вярно.

иРНК идва от “информационна РНК” и може да се намери по всяко време във всички клетки на нашето тяло (разбира се, тук говорим за нашата собствена иРНК). Тя е матрицата, по която се синтезират белтъците в нашия организъм.

Информацията в нашата ДНК се презаписва в иРНК, която напуска ядрото на клетката. После се разчита и по нея се образуват белтъците, които ни изграждат.

Следователно иРНК на ваксината не може да промени нашия генетичен материал, по две много прости причини:

1) За да го направи, тя трябва да може да навлезе в ядрото на клетката. Там се съдържа нашата ДНК. Но иРНК не може да влезе там, дори напротив – нормално в нашия организъм посоката на информацията е наобратно – от ДНК към иРНК, която напуска ядрото и в цитоплазмата по нея се подреждат аминокиселините на нашите белтъци.

Ваксината Covid-19: Част I - Могат ли иРНК съдържащите ваксини да променят нашата ДНК? MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Как нашата ДНК се превръща в белтъците, които ни изграждат.

2) За да се вгнезди в нашата ДНК, иРНК трябва да се преобразува обратно в ДНК. Това не се случва в нашия организъм, защото той не разполага с нужния за целта ензим.

Има ли случаи, в които иРНК все пак може да промени нашата ДНК?

Има! Именно това правят ретровирусите като вируса на СПИН!

Този вирус притежава нужния за целта ензим – обратна транскриптаза. С него той може да преобразува своята иРНК в ДНК. Преобразуваната вирусна ДНК навлиза в ядрото на клетката и се вгражда в нейната ДНК. Клетката–гостоприемник третира вирусната ДНК като своя и синтезира нови копия на вируса. Ето защо имунната ни система е толкова безсилна срещу ХИВ-вируса.

Ами ако човек, болен от СПИН, се ваксинира срещу коронавирус?

Ако чисто хипотетично си представим, че в една клетка попаднат едновременно и вирусът на СПИН, и иРНК от ваксината, отговорът на въпроса си остава същият – не. В иРНК във ваксината е маркирана информация за синтез на спайк протеини и затова може да бъде прочетена само от ензими, които синтезират протеини. Обратната транскриптаза на ХИВ-вирусa не може да направи това.

Във II-ра част ще отговорим на въпроса – Безопасна ли е ваксината, след като бе разработена за толкова кратко време?

За контакти
Д-р Г.Гогошева (Facebook профил – Ana Greg)
Д-р В.Гогошева (Facebook профил – Vicky Sorriso)Източници на следващата страница

Средно: 5 / 5. Гласували: 25

Все още няма оценка.

  • 169
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!