Меню Затваряне
🗞️  Новини

Уникална операция е извършена в Университетската болница за активно лечение по онкология от екип воден от Доц. Кирил Попов

Уникална операция е извършена в Университетската болница за активно лечение по онкология от екип воден от Доц. Кирил Попов MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Уникална операция дава шанс за живот извършена е в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология от мултидисциплинарен екип воден от Доц. Кирил Попов – началник на Клиниката по УНГ.

Пациент с рак на ларинкса, хипофаринкса и огромна метастаза на шията в ляво, обхващаща сънната артерия беше опериран успешно, като туморът бе отстранен напълно, а засегнатата част от сънната артерия заместена с кръвоносен съд взет от неговото бедро. Уникалното в случая е подходът, изразяващ се в поредица от оперативни действия, продължили над шест часа. Местоположението на тумора не даваше възможност да се ползва изкуствена артерия, за заместване на увредените съдове, които са жизнено важни. Причината е, че изкуствените съдове са по-рискови за получаване на инфекция, която може да се предаде от близко разположените дихателни пътища и хранопровод. Особено, когато се планира в последствие мястото да бъде облъчвано. Те са и по-лесно податливи на тромбоза (запушване). Това наложи използването на част от бедрената артерия на самия пациент, която на свой рeд пък е бе заменена с изкуствена съдова протеза. Допълнително големият дефект, получен след премахване на тумора беше възстановен с присаждане на тъкани от гръдната стена на пациента.

Подобни интервенции изискват сериозен мултидисциплинарен екип от специалисти – УНГ, съдови хирурзи, хирурзи, анестезиолози и реаниматори. В лечението на пациента взеха участие доц. Попов, д-р Тодоров, д-р Стефанов (болница Аджибадем Сити Клиник), д-р Ангелова, д-р Меламед, д-р Гергов, доц. Ямакова и др.

След премахване на новообразуванието и възстановителен период пациентът ще бъде подложен на лъчелечение в модерния лъчетерапевтичен комплекс на болницата, осигурявайки комплексен подход по най-добрите световни изисквания.

Подобни случаи са изключително ресурсоемки за лечебните заведения, защото заплащането чрез клинични пътеки не отчита тежестта и комплексността на случаите и на практика разходите надхвърлят многократно финансирането от осигурителния фонд. Но те са единствен шанс за излекуване при подобни състояния.

Официален сайт: УСБАЛ по онкология ЕАД София

Записване за консултация или преглед.

Средно: 5 / 5. Гласували: 6

Все още няма оценка.

  • 72
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!