Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Токсикология: 30-годишна жена е доведена в спешното със съмнение за опит за самонараняване

30-годишна жена е доведена в спешното отделение в 14ч. от съпруга си. Той се притеснява, че е взела няколко таблетки в опит да се нарани. Има история, предполагаща депресия след раждането на сина й преди 3 месеца. От известно време посещава консултации, но не приема никакви лекарства. Предната вечер около 22ч. казала на съпруга си, че ще вземе няколко хапчета и се заключила в банята. Два часа по-късно той я убедил да излезе и тя казала, че не е взела нищо. Легнали, но на следващия ден той я води в спешното, защото се оплакала от гадене. Той се притеснил, че може би е взела нещо предната вечер в банята. Единствените таблетки в къщата били аспирин, парацетамол и темазепам, който той приема от време на време при безсъние.

Жената се оплаква от малко гадене, въпреки че не е повръщала. Имала е и коремен дискомфорт. Няма релевантна предишна медицинска или фамилна анамнеза. Работила е като социален работник до 30-та седмица от бременността си.

Преглед

При преглед тя е психически бдителна. Казва, че се чувства тъжна. Пулсът й е 76/мин, кръвното налягане е 124/78 mmHg, а дихателната честота е 16/min. Има слаба чусвтвителност в горната част на корема, но нищо друго не е намерено от физикалния преглед.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин12,7 g/dL 11,7–15,7
MCV87 fL80–99
Левкоцити6.8х10^9 /L3.5–11.0
Тромбоцити230x10^9 /L150–440
Протромбиново време18 s10–14
Na+139 mmol/L135–145
K+3,8 mmol/L3,5–5,0
Урея4,6 mmol/L2,5–6,7
Креатинин81 µmol/L70-120
Алкална фосфатаза88 IU/L30-300
АЛАТ37 IU/L5-35
ГГТ32 IU/L11-51
Глюкоза5,1 mmol/L 4-6

Въпроси

  • Каква е вероятната причина за нейния дискомфорт?
  • Какво трябва да се направи?

Отговори

От историята се е вижда, че самата пациентка не е била питана дали е взимала някакви таблетки или други вещества. Предвид анамнезата, това е особено важна информация. От трите споменати лекарствени продукта, единственият, който е от значение, е парацетамолът. Аспирин и темазепам, взети в опасни дози, биха довели до по-богата симптоматика за по-малко от 14 часа. Нивото на салицилати обаче със сигурност трябва да бъде измерено; в случая не беше повишено. При липса на сънливост не е необходимо да се обмисля темазепама като опция.

Предозирането с парацетамол причинява чернодробно и бъбречно увреждане и може да доведе до смърт от остра чернодробна недостатъчност. Отравяне с парацетамол може да се получи при прием на повече от 4-6гр., като доза по-голяма от 15гр. дава сериозни отражения при почти всички пациенти. Пациенти с вече съществуващо чернодробно заболяване и такива, консумиращи големи количества алкохол, са податливи и на по-малки дози.

Единственото значително нарушение на кръвните тестове е леко повишеното протромбиново време и минимално повишената Аланин аминотрансфераза (AЛAT). Увеличаването на протромбиновото време (изразено алтернативно, международното нормализирано съотношение или INR) е сигнал за предозиране с парацетамол. Често първият тест е извън нормата, когато има увреждане на черния дроб при предозиране с парацетамол. Ако INR не е в норма в края на първите 24 часа, има вероятност за значително увреждане.

През първите 24 часа няма много симптоми, освен може би гадене, повръщане и коремен дискомфорт. Това може да е свързано с чувствителност над черния дроб. Чернодробните функционални тестове обикновено излизат от норма след първите 24 часа. Максимално увреждане на черния дроб, оценено на базата на повишените черенодробните ензими и удължен INR, се появява на 3–4 дни след предозирането. Острата чернодробна недостатъчност е много вероятно развитие на процеса в следващите 3 до 5 дни, а бъбречната недостатъчност се среща при около 25% от пациентите с тежко чернодробно състояние. Рядко бъбречната недостатъчност може да възникне без сериозно увреждане на черния дроб.

Нивото на парацетамол трябва да се измери незабавно; установено е, че е високо. Доказателствата за ранно увреждане на черния дроб от INR само по себе си предполага, че лечението с ацетилцистеин би било подходящо. Колкото по-рано това се използва, толкова по-добре. Има ефект около 16 часа след поглъщането. В този случай е потвърдено ниво на парацетамол от 64 mg/L и това лечение е подходящо, но рискът от тежко увреждане на черния дроб остава висок. Допълнителни съвети винаги могат да бъдат получени чрез позвъняване на някоя от националните информационни служби за отравяния.

Електролитите, бъбречните и чернодробните функционални тестове, и изследванията за съсирването на кръвта трябва да бъдат наблюдавани внимателно през първите няколко дни. Резултатите трябва да бъдат отнасени към специален екип, занимаващ се с чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, които да бъдат в готовност. Пациенти с фулминантна чернодробна недостатъчност се разглеждат за спешна трансплантация на черен дроб.

Другите области, които трябва да бъдат разгледани в този случай, са психичното състояние, както и безопасността, и грижите за сина й и други деца. Това е сериозно предозиране с лекарства. Тя трябва да се консултира с психиатър или друг подходящо обучен здравен работник. Въпросът за възможен риск за бебето трябва да бъде внимателно оценен преди да се върне у дома.

Ключови точки

  • Интравенозният ацетилцистеин и пероралният метионин са ефективни лечения при предозиране с парацетамол, ако се започнат достатъчно рано.
  • Нивата на парацетамол могат да се използват за прогнозиране и насочване на лечението, ако е известно времето на предозиране.
  • Предозиране на парацетамол трябва да се подозира при всеки пациент, приет с нарушен черенодробни функционални тестове и нарушено кръвосъсирване, ако няма друга очевидна причина.

Антоана Стефанова Гочева, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 4

Все още няма оценка.

  • 31
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!