Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи, 💎  Специални

Спешна медицина: 68-годишен мъж с внезапна остра болка в гърдите и корема

В 11:00ч. на обяд линейка е извикана от автосервиз в центъра на града заради 68-годишен мъж, който внезапно получава ретростернална болка с ирадиация към корема. Екипът го заварва 30 минути след началото на инцидента силно разтревожен, изпотен и с чувство за задух. Поставят го на носилка с горната част на тялото нависоко, обдишват го с кислород и отвеждат 12-канално ЕКГ. То показва типична ST-eлевация в задните – II, III и aVF, а също и в латералните гръдни отвеждания – V4, V5 и V6. Касае се за типичен инферолатерален СТЕМИ.

Спешна медицина: 68-годишен мъж с внезапна остра болка в гърдите и корема MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Снимка от hqmeded-ecg.blogspot.com

Пациентът не е в шок. Систолното му кръвно налягане е 130 mmHg, сърдечната честота – 70/min. По стандартна схема получава:

  • 300 mg Аспирин p.o.
  • 5000 IE Нефракциониран хепарин i.v.
  • 5 mg Диазепам бавно i.v.
  • 2 впръсквания (=0,8 mg) Нитроглицерин сублингвално
  • 5 mg Морфин i.v. и после по 2 mg на всеки 10 минути
  • 2 mg Метопролол i.v.

Лекарят от спешния екип решава бързо да проведе преклинична тромболиза с 1,5 милиона U стрептокиназа i.v. в продължение на 30 min за реперфузия. Междувременно мъжът е натоварен на линейката и заедно с екипа отпътува към най-близкия спешен център.

25 минути след пристигането в спешния център е проведена катетърна интервенция и стенозиралият постеролатерален клон на ДКА се дилатира успешно. На ЕКГ за кратко се наблюдават вентрикуларни екстрасистоли (т.нар. реперфузионна аритмия), но след 30 минути те престават. Пациентът е стабилен.

3 часа след приема в спешния център лабораторията показва понижен хемоглобин (първоначално 13,5 g/dl, сега 8,5 g/dl). Скоро след това пациентът отделя ярко червена кръв с изпражненията си и кръвното му налягане рязко пада. Лекарите го интубират и вливат кристалоиден разтвор. Веднага след това извършват спешна колоноскопия, а на нея не успяват да видят нищо, защото целият колон на мъжа е изпълнен с кръв. Всякакви опити за кръвоспиране в случая са безполезни. Въпреки сериозните вливания на еритроцитни концентрати и прясно замразена плазма мъжът от автосервиза умира 5 часа след приема си в спешния център в състояние на хиповолемичен шок.

Спешна медицина: 68-годишен мъж с внезапна остра болка в гърдите и корема MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Отговорът на другата страница →

Средно: 4.7 / 5. Гласували: 10

Все още няма оценка.

  • 176
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!