Меню Затваряне
🗞️  Новини

Ранна диагностика на Алцхаймер е ключова за неговото лечение

  • 43
    Споделяния

Одобрението на лекарството на Biogen постави началото на по-добро бъдеще за тази болест. Преди да го постигнем обаче, са нужни по-добри инвестиции и по-добра диагностика – така твърди Бен Харгрийвс.

Ранна диагностика на Алцхаймер е ключова за неговото лечение MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Тази година бе белязана от едно от най-значителните нововъведения в лечението на синдрома на Алцхаймер – американската FDA одобре Адухелм (адуканумаб) на компанията Biogen през месец юни. Моноклоналното антитяло е първото лекарство, одобрено за Алцхаймер, от 2003г. насам.

Въпреки това ускореното му одобрение не мина без контроверсии – един от съветващите комитети на FDA бе на мнение, че лекарството не трябва да се одобрява. Той бе съставен от 11 независими експерти, като 10 от тях гласуваха против одобрението поради “несигурност”.

Вотът на комисията е само съветващ и FDA избра да одобри лекарството въпреки него. Агенцията посочи, че решението се взема поради факта, че лекарството е показало редукция на бета-амилоидните плаки в мозъка при пациенти, получавали Адухелм.

В същото обръщение агенциата посочи, че “все още има неяснота около клиничната ефикасност на лекарството” и скоро след одобрението бе добавено, че Адухелм може да се прилага само при пациенти в ранни стадии на болестта – защото такива са били тествани в клиничните изпитвания на лекарството.

Предизвикателството в лечението на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер и други форми на деменция са водеща причина за смърт в Обединеното кралство и 6-та поред причина в САЩ. Въпреки тези статистики болестта не е напълно обяснена, особено по отношение на това как амилоидните плаки и тау протеините (друг биомаркер на болестта) допринасят за мозъчното увреждане при болните.

Д-р Сара Имарисио, началник научна програма в Alzheimer’s Research UK, обясни, че патофизиологията на деменцията е сложна и както генетиката, така и начинът на живот оказват влияние върху нея.

В допълнение – фактът, че болестите, причиняващи деменция, започват десетилетия преди появата на симптоми, допълнително затруднява изработването на лекарства срещу тях.

Относно одобрението на лекарството на Биоген, д-р Имарисио смята, че:

“Това е добра стъпка напред за хората с Алцхаймер”

и че проспективните проучвания, които компанията ще проведе след пускането на пазара, ще доставят още ценна информация за реалното приложение на адуканумаб.

Тези проспективни проучвания ще бъдат потвърдителните проучвания, които Биоген трябва да завърши в рамките на 9 години, за да запази одобрението на лекарството си в САЩ. Липсата на яснота по отношение на реалното клинично приложение на лекарството са причина то все още да не се прилага широко.

Сред трудностите при създаването на лекарства срещу Алцхаймер се нарежда и това, че има малък шанс за финансова възвръщаемост при разработването на нови лекарства. Според различни проучвания кандидат-лекарствата за Алцхаймер имат най-висока честота на провал – около 99.6%. Дори след одобрението на Адухелм индустрията следи зорко развитието му – ако то се окаже провал, това допълнително ще обезкуражи бъдещи проучвания в областта.

Затова продължаващото финансиране на проучващите институции се счита за ключово при откриването на нови терапии. Относно финансирането в Обединеното Кралство, Имарисио смята, че:

“Раковите проумвания са с 4 пъти по-високо финансиране и проучванията за деменция нямат нужната подкрепа, за да променят живота на болните.

За да се промени това, Alzheimer’s Research UK призовава правителството да ускори търсенето на лечения за деменция, като удвои финансирането до над 160 милиона паунда годишно.”

Ранна диагностика на Алцхаймер е ключова за неговото лечение MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Д-р Сара Имарисио
Снимка https://www.alzheimersresearchuk.org/diet-high-in-flavonoids-linked-with-improved-memory/

Следващото лечение за Алцхаймер

Въпреки високата честота на провал в лекарствата за Алцхаймер, одобрението, получено от Биоген, събуди интереса на цялата индустрия. Една от компаниите, които целят да последват Биоген, е Eli Lilly. Те искат да получат одобрение за друго лекарство – донанемаб, през следващата година.

Донанемаб вече получи статут на “терапевтичен пробив” от FDA. Говорител на компанията съобщи, че се цели ускорено одобрение “веднага щом това стане възможно”.

Според Lilly причината лекарството им да е толкова обещаващо, е в това, че:

“Донанемаб води дозначителна редукция на отлагането на амилоид при лекуваните пациенти, а освен това – и забавяне прогресията на заболяването.”

Резултатите бяха обявени по-рано тази година във Фаза 2 на проучването и в момента започват нови изпитвания за потвърждение. “Трябва да пресъздадем резултатите, за да преборим скептичността в нашата сфера.” каза говорителят на компанията.

Ранна диагностика

Една от отличителните черти на компанията Eli Lilly, е приложението на ранни диагностични методи. За компанията това включва и кръвни тестове за Алцхаймер, които “могат да позволят ранна диагностика и да обяснят как болестта поразява хората, живеещи с нея”.

“Макар да няма лечение за тази ужасна болест, ранната диагностика може да помогне на пациентите, като им позволи участие в клинични проучвания. Вярваме, че ускоряването на диагностиката на Алцхаймер ще ускори и развитието на нови лекарства.”

Lilly не е единствената организация с фокус върху ранната диагностика и ползата от нея. Alzheimer’s Research UK също работят върху развитието на технологии, различаващи болестта още в началото й и Имарисио смята, че “тези технологии ще променят из основи съвременните проучвания и ще позволят на учените по-бързо да разберат болестта и да създадат нови терапевтични и превантивни мерки.”

Една от организациите, която вече разработва такава технология, е RetiSpec. Тя е базирана в Торонто, Канада, и разработва образни методи с изкуствен интелект, които засичат невродегенеративни процеси чрез очен преглед.

Техен говорител обясни, че за пациента по време на най-обикновен очен преглед, се правят снимки на ретината с хиперспектрална камера. Тази камера използва по-широк диапазон от видимата част на светлинния спектър. След това снимките преминават през специален софтуер, който разпознава специфични промени в окото при пациентите, като например отлагане на амилоид бета.

Ранна диагностика на Алцхаймер е ключова за неговото лечение MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Снимка https://www.retispec.com/

Според говорителя на компанията:

“Задната част на окото – ретината, е директно продължение на централната нервна система и има сходна нервна структура и васкуларизация”.

RetiSpec вижда бъдеще, в което диагностиката на Алцхаймер ще стане част от рутинния очен преглед, и смята след време да включи и други невродегенеративни състояния като например Болестта на Паркинсон.

Такава технология може да се използва от Фарма индустрията за разработване на нови лекарства, защото ще позволи ранно скриниране на засегнатите популации и включването им в клиничните проучвания. Освен това ще позволи и мониториране на ефективността по време на проучванията.

Един от говорителите на Alzheimer’s Research UK заяви, че целта е да се започват проучвания с пациенти, десетилетия по-рано, отколкото сега. Технологии като тази на RetiSpec могат да го позволят.

До 2050 се очаква броят на засегнатите от Алцхаймер и други форми на деменция да се утрои. Нуждата от по-добро тестване и по-ефективни лечения никога не е била по-голяма.

Ранна диагностика на Алцхаймер е ключова за неговото лечение MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Източници на следващата страница

Средно: 5 / 5. Гласували: 4

Все още няма оценка.


  • 43
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!