Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Пулмология: 55-годишен мъж е приет в болница с главоболие, объркване, кашлица и температура

55-годишен мъж е приет в болница с главоболие и объркване. Той има кашлица и температура 38,2°C. Не се оплаква от други симптоми. Два месеца по-рано бил хоспитализиран с продуктивна кашлица и при направена натривка в храчката са открити киселинно устойчиви бацили. Отслабнал е и се оплаква от нощно изпотяване. Има анамнеза за нараняване на главата преди 10 години. Пуши по 15 цигари на ден и пие 1000-1500мл алкохол всяка седмица. Намерено му е място в местно общежитие за бездомни, а след 1 седмица е изпратен в болница за противотуберкулозно лечение с рифампицин, изониазид, етамбутол и пиразинамид заедно с пиридоксин. По това време рентгенографията на гърдите му показва вероятна инфилтрация в десния горен лоб.

Преглед

Изглежда слаб, неразположен и леко сънлив. Резултатът му на MMSE е 8/10 (тест за оценка на когнитивната функция). В горните зони на гръдния кош отзад се долавят крепитации. Дихателната му честота е 22/мин. Няма неврологични признаци.

Изследвания

Пулмология: 55-годишен мъж е приет в болница с главоболие, объркване, кашлица и температура MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Рентгенография на гръден кош

Въпроси

Каква е най-вероятната причина за повторната му хоспитализация?

Отговори

Рентгенографията на гръдния кош показва големи промени в дясната горна зона, които изглежда са по-обширни от описаните при първата му хоспитализация 2 месеца по-рано. Вероятно това е резултат от влошаване на белодробната му туберкулоза. Това може да се е случило, защото бактериите са много резистентни или по-вероятно, защото не е приемал лекарствата, които са му предписани. Рискови фактори за развитие на туберкулоза са неправилното хранене, високият прием на алкохол и имуносупресията (ХИВ, имуносупресивна терапия). Повече са случаите на Индийския субконтинент и части от Африка.

Главоболието и объркването повишават възможността за туберкулозен менингит. Други възможности биха били увреждане на черния дроб от противотуберкулозните лекарства и алкохол, въпреки че се очаква да има жълтеница или електролитен дисбаланс. Ако тези симптоми не са налице се прави лумбална пункция, при условие че няма признаци на повишено вътречерепно налягане. Препоръчително е първо да се направи компютърна томография (КТ) на мозъка, тъй като падане, свързано с високата му консумация на алкохол, може да е довело до вторичен кръвоизлив, който да му причини главоболието и объркването.

Вече са изминали 2 месеца от първоначалното откриване на киселинно устойчиви бацили в храчката и културите и чувствителността на микроорганизма е изяснена. Тя трябва да бъдат проверена, за да e сигурнo, че микроорганизмът е Mycobacterium tuberculosis и че е чувствителен към четирите противотуберкулозни лекарства, които му се прилагат. За проверка могат да бъдат измерени кръвните нива на противотуберкулозни лекарства. Урината ще бъде оцветена оранжево-червено от метаболити на рифампицин, приети през последните 8 часа.

Сравнението със старите му рентгенови снимки на гръдния кош показа удължаване на засенчването на десния горен лоб. Трудно е да бъдем сигурни в активността на болестта от рентгенография на гръден кош, но разширяването на сянката е подозрително. „По-мекото“ и по-пухкаво засенчване е по-вероятно да бъде свързано с активно заболяване. Натривка от храчките показва, че киселинно устойчивите бацили все още присъстват. Той потвърдил, че не приема лекарствата си редовно. Главоболието и объркването му отшумяват когато спира високия прием на алкохол. Антитуберкулозната терапия трябва да бъде назначена като директно наблюдавана терапия в триседмичен режим, контролиран при всеки прием от медицинска сестра или здравен работник.

Ключови точки

  • Лошото спазване на режима на лечение е най-честата причина за неуспех на антитуберкулозно и друго лечение.
  • Директно наблюдаваната терапия трябва да се използва, когато има съмнение за придържане към лечението.
  • Трябва да се използват четири лекарства (рифампицин, изониазид, пиразинамид и етамбутол), когато има по-висок риск от резистентни организми, напр. имигранти от Африка, Азия, преди това лекувани пациенти, пациенти без фиксирано местожителство.

Стефан Атанасов Милев, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.9 / 5. Гласували: 17

Все още няма оценка.

  • 262
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!