Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Психиатрия: Мъж на около 30 години е нападнат с нож

 • 105
  Споделяния

Линейка е извикана заради мъж на около 30 годишна възраст, който лежи в локва кръв на пода в търговски център. Когато спешният екип пристига, на мястото вече има 10-тина полицейски служители, които се грижат за реда, ограждат местопрестъплението и разпитват свидетели. Един от полицаите споделя, че досега не е намерен очевидец на инцидента. Оръжието – голям кухненски нож, лежи на пода до пострадалия.

Психиатрия: Мъж на около 30 години е нападнат с нож MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Пострадалият е около 30 годишен, в съзнание, ориентиран за време и място и в началото реагира адекватно на задаваните въпроси. При огледа лекарите виждат три около 3 см широки рани в долната част на корема. Ножът е изцапан с кръв на около 10 сантиметра по дължината си, следователно може да се съди за такава дълбочина на прободната рана. Други телесни повреди или следи от съпротива няма.

Виталните параметри на пациента са стабилни:

 • КН – 120/70mmHg
 • СЧ – 90/min
 • SpO2 – 98%

При анамнезата пострадалият твърди, че не си спомня инцидента, но непрекъснато повтаря, че животът му е в опасност. В хода на разпита става все по-неспокоен и настоява заедно със спешния екип, да го придружи и полиция. Ситуацията става особено напрегната, когато пострадалият споделя, че е служител на реда под прикритие, иска да бъде предаден на полицейски лекарски екип и веднага да бъде поставен в програма за защита на свидетелите. И трябва да бъде предпазен дори от мерките на спешния екип. Междувременно става все по-превъзбуден – от покритите със стерилни компреси рани изтича все повече и повече примесена с куагулуми кръв.

Виталните параметри в този момент показват:

 • КН – 100/60mmHg
 • СЧ – 110/min
 • SpO2 – 93%

Това е сигнал за началото на шок. Пациентът първоначално се съпротивлява срещу поставянето на периферен венозен път и обдишване с кислород (4 l/min). Налага се полицейски служител да го увери в безопасността на тези мерки и да му обещае, че ще стои до него. Извъшва се инфузия с 500 ml Рингер-лактат и се взема решение пациентът да се седира. В спешната медицина Рингер-лактатът (известен още като разтвор на Хартман) се прилага при хиповолемичен шок и остра бъбречна недостатъчност, защото осигурява на организма не само течности, но и натриев лактат, който доставя енергия в условия на исхемия. Освен това лактатните анийони действат като буфер в условия на метаболитната ацидоза при шок. Не е подходящ за продължителна инфузия обаче, защото съдържа твърде малко натрий и калий съгласно дневните нужди на организма.

Започва подготовка за прехвърляне към линейката и транспорт. В този момент пациентът започва да вика за помощ и да призовава полицията да защити своя колега под прикритие. Въпреки раните опитва да се освободи от носилката и се налага няколко полицаи да го задържат на сила. Прилага му се 10 мг Диазепам i.v. (бензодиазепин) и 25 мг Прометазин i.v. (анти-хистаминов медикамент от първо поколение), но без особен резултат.

В този момент един от полицаите разпознава пострадалия. Преди няколко часа мъжът е влязъл в районното полицейско управление и е съобщил, че от известно време някой се опитва да го отрови. Наложило се е да бъде отпратен набързо, защото служителите на реда били заети със сбиване между квартални банди с множество пострадали от прободни рани. Обещали му, че скоро ще наминат през дома му на оглед, и мъжът си тръгнал успокоен.

Психиатрия: Мъж на около 30 години е нападнат с нож MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Когато най-после го натоварват в линейката, мъжът отново е със стабилни витални параметри, но психическите му симптоми се засилват. Вече буйства значително, агресивен е и се налага да бъде вързан с колани. Получава 10 мг Халоперидол i.v. (антипсихотик, антагонист на допаминови, серотонинови и адренергични рецептори в ЦНС), и тъй като пациентът още е разтревожен, се преминава окончателно към седация и аналгезия с мидазолам и фентанил в дози според теглото му.

В клиниката оперативната интервенция протича без затруднения. Въпреки че раната наистина има дълбочина от около 10 см, не са наранени нито червата, нито пикочният мехур или пък други витални органи.

Оказва се, че мъжът живее сам в дома си, напълно изолирал се от света и изглежда от дълго време живее в тревога и в непрекъснат страх, че някой го подслушва и застрашава живота му. Докато са го отпращали от полицейското управление, е дочул за боя с ножове между кварталните банди и вниманието, което инцидентът получава от страна на полицията. Изглежда му се е приискало да получи същото внимание. И сам е нанесъл прободната рана.

След хирургическите процедури мъжът е приет в психиатрична клиника. Продължава да отрича всякакви спомени от инцидента.

Разяснение

Обикновено спешните екипи бързо разпознават психиатричните случаи. Въпреки това някои ситуации не са ясни от самото начало. Този случай на пациент с шизофрения показва, че в разгара на своята психоза, за действията на пациента няма граници. Възможно е да нарани себе си, околните, да отправя заплахи, да се самоубие. Или да убие. Необходимо е да се вземат всички разумни предпазни мерки.

От правна гледна точка заради поведението на пациента, с което заплашва и себе си, и околните, и със съгласието на полицейските служители е разрешено да се извърши лечение против волята му. Острите шизофренични пристъпи често протичат точно по този начин. Болните трудно различават делюзиите си от реалността и не могат да вземат автономни решения. Поне не и такива, които са в техен интерес. Затова задължително е нужна полицейска намеса.

По отношение на медикаментозната терапия – подходящ е антипсихотик като халоперидол, който осигурява бързо облекчение на психотичните симптоми и лека седация. Мидазолам няма антипсихотичен ефект. Прометазинът осигурява седация, но антипсихотичният му ефект е слаб. Пациентът остава в психотичния си пристъп и на всичкото отгоре чувства, как силите му го напускат. Това може само да засили тревогата и страха му.

Грешки и опасности

 • В контекста на тежки и притеснителни телесни повреди могат да се пропуснат признаци на психоза.
 • Мидазоламът е седативно средство, но няма антипсихотичен ефект.
 • Прометазинът не е подходящ при остра психоза, защото потиска пациента физически, но не облекчава страха му.

Как да избегнем грешките?

 • Още в хода на физическия оглед можем да снемем и бърз психичен статус. И да не се разсейваме от полицаи и нападения с ножове, колкото и да е трудно.
 • Можем да лекуваме пациента против волята му само ако има ясни индикации, че не може да взема сам разумни решения за своя живот и само с полицейска подкрепа.
 • Трябва да подбираме подходящи за случая фармакологични средства

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 9

Все още няма оценка.


 • 105
  Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайтеx
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!