Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Психиатрия: 52-годишна пациентка с неволни движения на езика


52-годишна пациентка в психиатрична клиника се нуждае от екстракция на два зъба. Пациентката обаче не може да държи езика си неподвижен.

Анамнеза и преглед

Пациентката е на 52 години. Преди време е започнала да страда от леки потрепвания на езика. Днес те са се превърнали в бързи резки движения на езика, свивания на устните и надуване на бузите. Пациентката не може да контролира тези движения.

Психиатрия: 52-годишна пациентка с неволни движения на езика MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Движения на езика на пациентката
Снимка – https://www.clinmedjournals.org/articles/cmrcr/clinical-medical-reviews-and-case-reports-cmrcr-5-226.php?jid=cmrcr

Диагностицирана е с шизоадективно разстройство, биполярно разстройство, лека умствена изостаналост и хипотиреоидизъм. Имала е слухови халюцинации, депресивни епизоди с дълбока тъга и нерешителност, манийни епизоди и проблеми с взаимоотношенията с близки.

Сменяла е най-различни медикаменти в хода на времето. От 1996-та година е приемала трифлуперазин, а от 2014-та година е сминала на оланзапин дневно. През 2017-та е приета в клиника и е получавала 5 мг халоперидол в хода на няколко дена. След изписването е продължила да приема халоперидол всеки ден.

Стоматолозите установяват лоша устна хигиена и движения на езика, които силно ще затруднят работата им.

Въпроси

Как се нарича това състояние на неволни движения?
0
Вашето мнениеx
От какво се предизвиква?
0
Вашето мнениеx
Какво е лечението?
0
Вашето мнениеx
Как трябва да подходят стоматолозите?
0
Вашето мнениеx
Психиатрия: 52-годишна пациентка с неволни движения на езика MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Отговори

Как се нарича това състояние на неволни движения?

Състоянието се нарича орофациална дискинезия.

Орофациалната дискинезия, известна още като забавена дискинезия, е синдром, включващ ятрогенно предизвикани неволни движения поради антагонизъм на допаминовите рецептори.

Може да включва движения в областта на долната челюст и езика, шията, трупа и крайниците. Движенията са неконтролируеми и често са причина за срам от страна на пациентите. Продължават и след спиране на лечението с причиняващото лекарство.

От какво се причинява?

Най-често се причинява от първо-поколение антипсихотици като халоперидол.

Диференциални диагнози биха били Синдром на Хънтингтън, болест на Уилсън, Хорея на Сиденам, парциални гърчове, синдром на Турет и др.

Какво е лечението?

И до днес опциите за лечение на това състояние са оскъдни.

Може да се опита с клоназепам и Гинко билоба. От 2017-та американската FDA е одобрила лекарството велбеназин – инхибитор на VMAT2 транспортера на моноамини. Проучването KINECT 3 е показало подобрение в сравнение на плацебо.

Въпреки това най-добрият метод е превенцията. Антагонисти на допаминовите рецептори трябва да се избягват, когато това е възможно. Добре е да се избягва и хроничната употреба на първо поколение антипсихотици.

Как трябва да постъпят стоматолозите?

В случая стоматолозите решават да извършат зъбната екстракция под обща анестезия. За целта използват пропофол. При увода в анестезия движенията на езика постепенно изчезват и когато пациентката отново е в съзнание – се появяват отново.

Автор
Силвана Маринчева, Медицински Университет – София
Редакция
Любомир Манолов, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница

Средно: 5 / 5. Гласували: 4

Все още няма оценка.


Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!