Меню Затваряне
🗞️  Новини

Проф. Хаджидеков – за обучението с любов “по време на холера”

Те са млади. Те са лекари. Те извършват ежедневна диагностична дейност, работят над докторантурата си, а през останалото време обличат престилки, лични предпазни средства и посрещат суспектните за Ковид-19 на първа линия. Освен това всеки ден една от тях застава пред служебния компютър, включва микрофона си и в продължение на 2 часа обучава близо 70 четвъртокурсници в тънкостите на съвременната радиология. “Те са четири прекрасни момичета”, споделя човекът, който стои зад всичко това.

Проф. Хаджидеков - за обучението с любов "по време на холера" MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Професорът

Времената са тромави. Непредвидена пандемия непредвидено нахлу в ежедневието ни, обърна го с краката нагоре и ни остави да се чудим как да върнем всичко на мястото му. Проф. Васил Хаджидеков, ръководител на Катедрата по образна диагностика към УМБАЛ “Александровска” обаче вече се е заел с това. Миналата седмица катедрата успешно стартира он-лайн обучение за студентите по медицина от 4-ти курс. С настроение, което с лекота предава и на нас, точно в 8 часа професорът лично изнася сутрешната лекция. В нея освен теоретични знания споделя още куп интересни мигове и преживявания от дългия си професионален опит. А екипът на MedGuide успя да се свърже с него.

Винаги съм обичал работата със студентите, откривал съм там потвърждението, че от тях израства елитът на обществото. Харесвал съм духа им, енергията, която носят у себе си, и тя ме е е вдъхновявала. А постъпих като асистент в катедрата толкова отдавна, на 1 март 1979.

Проф. Хаджидеков - за обучението с любов "по време на холера" MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Проф. д-р Васил Хаджидеков пред Дарик Радио

Но как се стигна до он-лайн курса и трудна ли бе организацията му? Оказа се, че с малко постоянство, смелост и добра комуникация нищо не е непосилно –

Решението бе след повика на г-н Декана, във връзка с извънредното положение. Обърнах се към четирите най-млади сътрудници на Катедрата, знаейки че ще намеря там нужната енергия и ентусиазъм. И не сбърках. Вярвам, че сърцето, двигателят на един Университет са младите хора – студентите и нашите сътрудници. Тези четири (за мен) момичета са прекрасни. Наред с обучението, те работят ежедневна диагностична дейност, върху дисертациите си, а две от тях през ден обличат защитните костюми и са на първа линия при посрещане на суспектните пациенти. IT-специалистите на факултета посочиха няколко платформи за онлайн обучение и заедно решихме, че Zoom е най-удачна за нас. За такъв обем от групи четирима водещи на упражнения са напълно достатъчни.  Останалите колеги (от немногобройната ни катедра) продължават нелеката в тази обстановка диагностична работа.

Четирите прекрасни момичета

Точно в 10:30 пред микрофона застава една от 4-мата млади докторанти и стаята в Зум бързо се изпълва със студенти. В следващите два часа д-р Джулия Димова, д-р Евгения Михайлова, д-р Невена Филева и д-р Магдалена Боянова запознават бъдещите лекари с майсторството на съвременната радиология, нейните особености, предизвикателства и малки тайни. Студентите могат да се включват интерактивно, да задават въпроси и да обсъждат клинични казуси.

Радваме се, че успяхме да помогнем. Интересно ни беше да измислим как да организираме всичко и определено имаше първоначално притеснение дали ще се получи. Беше си предизвикателство и сме много щастливи, от една страна – че се справихме, а от друга – че вие сте доволни и има такава посещаемост. Не ни се искаше да прекъсваме упражненията и се зарадвахме, когато разбрахме, че и при вас е така

Това сподели д-р Евгения Михайлова, която проведе курса по абдоминална радиология. Д-р Невена Филева сподели в края на своето упражнение по неврорадиология, че ентусиазмът на студентите я радва искрено. Помоли също участниците в он-лайн семинарите да вземат активно участие и да се включват на глас. Фактът, че пред себе си все пак имаме единствено монитор, още е предизвикателство за интуициите ни. Макар и от другата му страна да стоят човешки същества.

Проф. Хаджидеков - за обучението с любов "по време на холера" MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Снимка от Балканския конгрес по радиология в Крит, 2019

Студентите

Ние сме студенти. От четвърти курс. Четири години в огромния свят на медицината не стигат, за да намериш пътя си в него, но са достатъчни, за да го опознаеш. За да ти хареса. За да се влюбиш в някое негово кътче и лека-полека да разбереш защо си заслужава да го обикнеш целия. Бяхме студенти от четвърти курс, после коронавирусът ни затвори по пижами вкъщи. Едни от нас работят, други се отдават на он-лайн иницативи. Трети четат учебници сами. Близо 300 умни, мотивирани и малко объркани млади хора чакахме съдействие, което сякаш никога нямаше да пристигне. Но то пристигна.

Липсваше ми сутрешната медицинска атмосфера, обогатяващата информация… дистанционното обучение по образна диагностика успя, макар и по различен начин, да я пресъздаде. Даде ни възможност отново да общуваме с преподавателите.

С радост се включих. Очарована съм колко добре организираха лекциите и упражненията, по никакъв начин не се отрази на качеството. Дори – за студенти като мен с интерес към специалността – успяха да ни покажат и допълнителни материали. Усещаше се липсата на личен контакт, но направиха всичко възможно. Бих изказала едно огромно благодаря на тези лекари, които въпреки натоварения си график не забравиха за нас.

Нямах очаквания. Не бях чувал нито добри, нито лоши отзиви за катедрата. Но като почна първата лекция, веднага ми стана ясно, че работата ще я бъде. Проф. Хаджидеков е ментор, той иска да ти даде знания, да те научи…. Те се опитаха и им се получи!

Смело мога да твърдя, че това е един от най-хубавите ни цикли… Много ми хареса онлайн обучението (конкретно за цикъла по образна), не защото не ми се ходи на университет, напротив, а защото така 70-80 студента можехме заедно да гледаме едно и също и да го обсъдим… Професорът и асистетките бяха така добри и търпеливи… обясняваха всичко по няколкото пъти, простичко, за да можем лесно да го разберем… и ние го разбрахме. Наистина с хубаво чувство чакам всяко упражнение. А преди цикъла се съмнявах, че ще ми хареса… Сега съм повече от доволен!

Впечатлена съм от екипа на катедрата, върнаха мотивацията за учене и ни показаха, че дистанционното обучение може да е много интересно и много полезно! Доста забавно и зарибяващо е и взимането на участие… стига да се престрашиш… може да се изложим, но все някой трябва.

Ситуацията не попоречи на катедрата да запали огъня на знанието у нас отново. Лекциите на професора ни будеха сутрин и от леглото ни пренасяха право към негативоскопа и клиниката. Постара се да внесе капка свежест и хумор в нашите майски утрини. Беше толкова хубаво. След кратка пауза, за да хапнем нещо все пак, идваха младите дами от катедрата. Заливаха ни с куп въпроси, с интересни случаи, с ентусиазъм. Образите са черно-бели, но часовете ни с тях бяха цветни. Научиха ни, че въпреки трудностите и ограниченията, образната диагностика може да е много интересна. Пък дори и в Zoom вариант. сподели накрая Антоана Гочева, заместник-председател на Асоциацията на студентите по медицина в София.

Проф. Хаджидеков - за обучението с любов "по време на холера" MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Тази учебна година ще е последната пълна за мен” завършва своят имейл проф. Хаджидеков “и има определено тъга, макар че осъзнавам и умората, и че нормално е дошло времето. Видях в годините промените, които настъпиха в света, в науката, навлизането на дигиталните методи. Днес младите хора намират в интернет всичко. Цялата информация. Но има нещо съществено – информация и знание са различни неща. Смятам, че преподаването лице в лице остава значимо, не толкова поднасяйки информация, колкото подчертавайки същината в нея, стимулирайки, мотивирайки слушателите, възпитавайки ги, ако щете. Още веднъж Ви благодаря за добрите думи и желанието да ни популяризирате. Сигурно усещате и уважавате, че не съм привърженик на авторекламата. Все пак личното желание, личното ангажиране на всяка страна, на преподаватели и студенти, всички, заедно, ще помогне да преодолеем състоянието, в което се намираме.

Така че, скъпи колеги, не губете вдъхновението си и дерзайте!

Искрено Ваш,
В. Хаджидеков

РS: Вие ме провокирахте в четвъртък (в обичайното време) да поднеса една друга лекция, която бях приготвил преди време за един факултативен курс.

Ние Ви благодарим, проф. Хаджидеков. Надяваме се, че независимо дали ще продължите да преподавате от догодина, или не, присъствието Ви, смелостта Ви, ентусиазмът и доброто Ви настроение ще се чувстват още много, много дълго. В катедрата, в МУ София и в нашия живот като млади лекари, а после, разбира се, и като мъдри стари лекари.
Въпреки тромавите времена и тромавата ни България.

Благодарим Ви, че ни позволихте отново да бъдем студенти.

Проф. Хаджидеков - за обучението с любов "по време на холера" MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Благодарности

  • На @lybomanolow – Любомир Манолов
  • На Juliana Nikolova Photography за снимката на нашия професор.
  • На г-жа Александра Никова, главен редактор на Stolica.bg, за снимката на нашата УМБАЛ Александровска
  • На всички колеги от АСМБ-София за цялата подкрепа.
  • На Дарик Радио за снимката на професора.
  • И на всички студенти, които също ни подкрепиха и не се поколебаха нито миг да изразят мнението си.

Прекрасни сте!

Средно: 4.8 / 5. Гласували: 25

Все още няма оценка.

  • 792
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!