Меню Затваряне
📑  Статии

Перспектива – пандемията или страхът на фронтовата линия

Д-р Сюзън Мъри от Кралския колеж по Хирургия в Ирландия преживява вече втора пандемия – още през 2014 г. бумът на вируса Ебола хвърля сянката си върху живота й като лекар. Не й е за първи път. В своята статия за New England Journal of Medicine споделя премеждията, страховете и предизвикателствата за едно медицинско отделение във времена на пандемия, опасностите, които те крият, и истините, които разкриват

Напоследък често мисля за страха. И за това как доста прилича на вирус. Как коварно се предава от човек на човек, по въздух, през медии, стари и нови, преди да успеем да го удържим. Как предизвиква същите симптоми като вируса: потене, сърцебиене, гадене, тръпки, понякога дори непреодолимото желание да се свием под някое одеяло в някоя тъмна стая и да не излезем повече оттам. И как зарази ли те веднъж, е трудно да се отървеш от него. Но пък е лесно да го предадеш.

Перспектива - пандемията или страхът на фронтовата линия MedGuide.bg Медицинският пътеводител 📑  Статии

2014-та година е. Друг вирус се разлива по първите страници, но същата тревога изпълва въздуха. Аз съм млад и зелен симпатяга в малка провинциална болница, далеч от епицентъра на инфекцията и местата, където са потвърдените случаи на Ебола. Но из улиците и из отделенията хората са притеснени. Различният цвят на кожата е достатъчна причина да те изгледат накриво в автобуса или във влака. Ако се изкашляш, всички бързо ще се отдръпнат.

Болницата е до шия в хаотични подготовки за епидемия, която се надява никога да не пристигне. Има заседания и после още заседания. Обучават ни как да навличаме и смъкваме личните предпазни средства, постоянно се спори дали разполагаме с правилната екипировка. До транспортната тръба между спешното и лабораторията някой лепва надпис “При суспектен за Ебола, моля не пращайте кръв по тръбата.”

“Какво би направила, ако дойде случай?” ме пита ординаторът след поредното заседание. Аз плъзвам поглед по новата редица анти-Ебола ботуши на рафта в дъното. “Може да си взема болничен,” въздъхвам.

Но един иначе съвсем нормален ден в спешното отделение пристига млад мъж. Боли го и целият трепери, далеч е от дома и се бори с езикова бариера. Ракът му, който с прегледа установявам, е сред най-напредналите случаи, които някога съм виждала. Ръбът на черния му дроб е грапав от неопластичните колекции. Костите му са надупчени от ситни метастази. Черепът му е раздут от болестта и притиска мозъка. Гърчи се от болка в леглото. Правим каквото можем, но сякаш е твърде късно за терапия. По силите ни е да му помогнем само да се чувства по-добре.

Перспектива - пандемията или страхът на фронтовата линия MedGuide.bg Медицинският пътеводител 📑  Статии

Точно преди полунощ на втория ден от приемането му получава треска. Възможността да е заразен с Ебола е далечна, хипотетична. В родината му епидемията припламва едвам. До 3 дена Световната Здравна Организация ще я обяви за официално потушена. Но указанията за карантина са напълно ясни. Обсъждам го със своя колега и тя се съгласява, че е нужно да предприемем всички мерки. И просто ей така, всичко се променя.

Слуховете плисват като капки от хвърлен във водата камък. Виждам как лицата пребледняват и погледите се обострят, докато опитвам да обясна ниския риск и всички предприети мерки въпреки него. Дейността в отделението почти спира. Нямаме достатъчно предпазни средства в склада, а останалите отделения изведнъж започват да бранят своите. Главен лекар ми казва, че той и цялото му отделение няма да извършват консултации за пациента ни, докато не гарантираме безопасността им.

Аз обаче съм късметлия, а може би просто безхаберна, но ниският риск и руменото петно от флебит на лявата му ръка, което почти със сигурност е причина за треската, ме правят мъничко резистентна към страха. В действителност съм почти сигурна, че Ебола вирусът не си е траел цял месец само за да пропътува изведнъж 600 мили до родното му място и да зарази момчето точно преди да отпътува насам. Готова съм да заложа живота си на това, но не и да поискам същото от другите.

Перспектива - пандемията или страхът на фронтовата линия MedGuide.bg Медицинският пътеводител 📑  Статии

В 5 ч. сутринта все пак се опаковам в една престилка и започвам да се боря безуспешно с периферния път през тромбозиралите му вени, тъй като никой друг не влиза в стаята. Иска ми се да се разкрещя от яд. Пациентът е почти в безсъзнание. Стене тихо от болка, докато спи.

В 8 ч. пристига дневната смяна и става още по-зле. Сестри се крият в склада, доктори заплашват, че ще си отидат вкъщи. Старшата пристига с наставления някоя от сестрите да се наеме с умиращото момче. Накрая нахлузва престилката и се грижи за него сама.

Повечето здравни работници, които познавам, са смели хора и вършат тежка работа в трудни условия. Но едно от най-ужасяващите неща при бума на заразна болест е това, че не застрашаваме само своето здраве и своя живот, докато се грижим за пациентите. Рискуваме да бъдем тези, които ще пренесат болестта у дома, при хората, които обичаме – при своите деца, партньори, родители. И това наистина ужасява. По-лесно е да рискуваме своята безопасност, отколкото да застрашим хората, за които ни е грижа. Без подкрепа, без правилно обучение и ясни препоръки за здравните работници и техните семейства, страхът бързо помита цялата болница и цялата общност. Ако не сме готови да се борим със страха и тесногръдието със същото усърдие, с което се борим срещу всеки друг вирус, възможно е именно те да навредят сериозно на тези, които са най-уязвими. Дори на места, където няма нито един регистриран случай. Епидемия от страх може да има сериозни последици, когато се оплете в предубеждения към раса, привилегии и роден език.

В 17 ч. същата вечер резултатите на пациента пристигат отрицателни и изчистват досието му. Докато страхът отшумява, спокойствието се връща бавно в отделението. Пулсовете се забавят, хората отново се усмихват, всичко започва да прилича просто на лоша шега.

В 18 ч. пациентът почина.

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 6

Все още няма оценка.

  • 14
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!