Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Паразитология: 28-годишна тъмнокожа операционна сестра е приета с главоболие и объркване

28-годишна тъмнокожа операционна сестра от Южна Африка е приета в спешното отделение в Лондон с оплакване от главоболие и объркване. Тя страда от главоболие през последните 3 седмици, което прогресивно се засилва. Сега то е постоянно и дифузно. Приятелят й, който я придружава, споделя, че тя е отслабнала с 10 кг през последните 6 месеца и напоследък става все по-объркана. Речта й е неясна. Междувременно в спешното отделение жената получава генерализиран тонично-клоничен гърч.

Преглед

Жената е слаба и тежи 55кг. Температурата и е 38,5 градуса. Има орална кандидоза. Не се открива лимфаденопатия. Изследването на сърдечно-съдовата, дихателната и гастроинтестиналната системи е нормално. Неврологичният й статус преди припадъкът показва дезориентация за време, място и личност. Няма фокална неврологична симптоматика. Фундоскопията показва двустранен оток на папилите.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин12.2 g/dL11.7-15.7
Левкоцити12.3x10^9 /L3.5-11.0
Тромбоцити365x10^9 /L150-440
Натрий126 mmol/L135-145
Калий3.9 mmol/L3.4-5.0
Уреа6.2 mmol/L2.5-6.7
Креатинин73 mcmol/L70-120
Глюкоза5.6 mmol/L4.0-6.0
Паразитология: 28-годишна тъмнокожа операционна сестра е приета с главоболие и объркване MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Компютърна томография на главен мозък

Въпроси

  • Каква е причината за главоболията, объркването и припадъците на жената?
  • Каква е подлежащата диагноза?
  • Какви трябва да бъдат последващите изследвания и лечение на жената?

Отговори

Тази жена има церебрална токсоплазмоза на фона на ХИВ-инфекция. Това състояние се причинява от протозоата Toxoplasma gondii, която първично инфектира котки, но всички топлокръвни животни също могат да бъдат носители. На Запад, 30-80% от възрастните се инфектират чрез поглъщане на храна или вода, замърсена с котешки фекалии, или чрез ядене на сурово свинско или овче месо,което съдържа цисти на токсоплазмата.След поглъщане от човек микроорганизмът се дели бързо в макрофагите и се разпростанява в мускулите и мозъка. Имунната система бързо овладява инфекцията и цистите остават латентни. Първичната инфекция е предимно асимптоматична, но може да предизвика остро мононуклеозо-подобно заболяване с генерализирана лимфаденопатия и обрив. Може да предизвика белези в хороидеата и ретината и малки възпалителни лезии в мозъка. Ако след това гостоприемникът бъде имунокомпрометиран, организмът започва да пролиферира и предизвиква токсоплазмоза. Това е ХИВ-свързано заболяване, но се среща, макар и рядко, и при трансплантирани пациенти. Церебралната токсоплазмоза обикновено се изявява субакутно с температура, главоболие, атаксия, лезии на черепномозъчните нерви, дефекти в зрителното поле и загуба на сетивност. Двигателните нарушения са чести поради засягане на базалните ганглии. Компютърният томограф и магнитният резонанс обикновено показват множествени билатерални пръстеновидно контрастирани лезии, разположени предимно около връзката сиво-бяло вещество, базалните ганглии, мозъчния ствол и малкия мозък. Клиничната и радиологичната диференциална диагноза включва лимфома, туберкулоза и вторични тумори. Анти-токсоплазмени антитела трябва да бъдат измерени, но не винаги са позитивни.

Други, насочващи към диагностициране на ХИВ-инфекцията, данни включват страната, от която произхожда жената, загубата на тегло и оралната кандидоза. Главоболията и отока на папилите се причиняват от повишеното вътречерепно налягане, предизвикано от множеството пространство заемащи лезии. Хипонатриемията се дължи на синдрома на неадекватна секреция на антидиуритичен хормон (АДХ) отново като следствие на повишеното интракраниално налягане.

Тази жена трябва да започне да приема антиконвулсанти, за да се избегнат последващи гърчове. Лечението започва с високи дози Сулфадиазин и Пириметамин заедно с фолиева киселина, за да предотврати потискане на костния мозък. Би трябвало да последва бързо клинично и радиологично подобрение. В случай, че няма отговор в рамките на 3 седмици, трябва да се обмисли биопсия на една от лезиите. Церебралната токсоплазмоза е фатална ако не бъде третирана, но дори и лекувана често води до остатъчни неврологични увреждания.

С пациентката трябва да се обсъди ХИВ инфекцията и да бъде убедена да се тества за ХИВ. Трябва да бъдат измерени вирусният и товар и броят на CD4 Т-клетките и да се започне антиретровирусно лечение. Тя трябва да бъде посъветвана да се свърже с предишните си сексуални партньори, за да бъдат тествани и те и да започнат антиретровирусна терапия. Рискът от трансмисия на ХИВ инфекцията от здравен служител на пациент е много малък.

Ключови точки

  • Токсоплазмозата е най-честата опортюнистична инфекция на централната нервна система при пациенти с ХИВ инфекция.
  • При пациентите могат да се появят главоболие, объркване, припадъци и фокална неврологична симптоматика.
  • Клиничният и радиологичният отговор на лечение обикновено е бърз.

Симан Белахсен, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.9 / 5. Гласували: 9

Все още няма оценка.

  • 245
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!