Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Паразитология: 24-годишен мъж с висока температура от 3 дни, която периодично спада и се качва

 • 124
  Споделяния

24-годишен мъж отива на преглед при личния си лекар с оплаквания от висока температура от три дни, която спада и се покачва перидично.

Анамнеза

Първият ден е усетил леко втрисане, което с напредване на времето прогресира до епизоди на силна отпадналост, грипоподобни симптоми, висока температура, втрисане и изобилно изпотяване. Епизодите траят средно 2 часа и половина, последвани от изтощение и умора. Апетитът му също е намален. 

С анамнеза за прекаран хепатит 4 години по-рано и инфекциозна мононуклеоза, когато е бил на 18. Пуши по 15-20 цигари дневно и от време навреме – марихуана. Отрича да е приемал други наркотични вещества. Приема умерено количество алкохол, 140мл. седмично. Не е приемал лекарства извън профилактичните срещу малария. Отрича всякакви хомосексуални контакти. Имал е множество хетеросексуални такива, но твърди, че при всички са използвани предпазни мерки.

Върнал се е от Нигерия преди 3 седмици и е към края на профилактичния си режим. Бил е там 6 седмици по работа, свързана с добив на нефт и по това време не е изпитвал никакви симптоми.

Преглед

Увредено общо състояние. Пулс – 94 уд./мин., кръвно налягане – 118/72 mmHg. Не се долавят сърдечни шумове. Дихателна система – без отклонения. Коремна област – болезнен при палпация ляв горен квадрант. Не се наблюдават уголемени лимфни възли.

Изследвания

ИзследванияРезултатиНорма
Хемоглобин11.1 g/dL13.7-17.7
MCV97 fL80-99
Левкоцити9.4x10^9 /L3.9-10.6
Неутрофили6.3x10^9 /L1.8-7.7
Лимфоцити2.9x10^9 /L1.0-4.8
Тромбоцити112x10^9 /L150-440
Na+134 mmol/L135-145
K+4.8 mmol/L3.5-5.0
Урея4.2 mmol/L2.5-6.7
Креатинин74 µmol/L70-120
Алкална фосфатаза76 IU/ L30-300
ALAT33 IU/ L5-35
GGT42 IU/ L11-51
Билирубин28 mmol/L3-17
Глюкоза4.5 mmol/L4-6
Уринабелтък (-) ; кръв (-) ; глюкоза (-)

Въпроси

 • Какви отклонения е най-вероятно да се забележат на кръвна натривка?
 • Коя е най-вероятната диагноза?
 • Каква би била подходящата терапия?
Паразитология: 24-годишен мъж с висока температура от 3 дни, която периодично спада и се качва MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Пазар в Нигерия

Отговори

Наблюдава се повишен билирубин с нормални стойности на чернодробни ензими, лека анемия с горногранично MCV и ниски стойности на тромбоцитите.

Това прави най-възможно наличието на хемолитична анемия. Скорошното пътуване до Нигерия повишава възможността за придобита там болест. Най-честата такава, причиняваща повишаване на температурата, седмици след завръщането, е маларията. Инкубационният период е обикновено 10-14 дни.

Леката хемолитична анемия и ниските стойности на тромбоцитите са типични находки!

Може да се наблюдава леко увеличение на черния дроб и слезката. Диагнозата трябва да се потвърди, чрез експертно направена кръвна натривка. 

Най-важният белег при този 24-годишен мъж е температурата, съпроводена от втрисания. Той няма други специфични симптоми. Изглежда отпаднал, с тахикардия е с болезненост в левия горен квадрант, свързана с увеличението на слезката. Профилактичните лекарства срещу малария често не се взимат регулярно, а дори и да се, не винаги осигуряват пълна защита против малария, което винаги трябва да се има предвид при описаните обстоятелства. Рискът може да се доуточнява, като се разпита в кои части на Нигерия е прекарал времето си и дали си спомня да е бил ухапан от комар. Мерките за предпазване от ухапвания като мрежи, репеленти срещу насекоми и подходящо облекло са важна част от превенцията. 

Въпреки че няма анамнеза за употреба на интравенозни наркотични субстанции и рискови сексуални контакти, насочващи към ХИВ-инфекция, тя не може да бъде изключена. ХИВ сероконверсията може да предизвика повишаване на температурата, но не до такава степен. По-късно при развитие на ХИВ-инфекцията – СПИН, се проявява с абсолютен спад на лимфоцитите (които са нормални в този случай). Възможни са и други остри вирусни или бактериални инфекции, но по-трудно биха обяснили отклоненията в резултатите от изследванията. 

Паразитология: 24-годишен мъж с висока температура от 3 дни, която периодично спада и се качва MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Plasmodium falciparum – кръвна натривка
Copyright pathologyoutlines.com

Диагностичният тест за малария е оцветяване на натривка от периферна кръв по Гимза или Райт. В този случай показва, че около 1% от червените кръвни клетки съдържат паразити.

Лечение

Лечението зависи от възможния модел на резистентност на определения посетен регион и обновена информация може да се получи по телефона от отделенията по Микробиология или болниците за тропически болести. Малария фалципарум обикновено се лекува с хининов сулфат, заради широко разпространената резистентност към Хлороквин. Единична доза Fensidar (pyrymethamine със sulfadoxine) се дава след края на хининовия курс за финална ерадикация на паразитите. Но все пак има високо развиваща се резистентност към хинин и artemesinin-ови деривати започват да стават все повече средство на първи избор за фалципарна малария. В тежки случаи могат да се появят хипонатриемия и хипогликемия, със силен спад на натрия.

Усложнения

Повечето от тежките усложнения са асоциирани с Plasmodium falciparum малария. Те включват церебрална малария, белодробно засягане, тежка хемолиза и остра бъбречна недостатъчност.

Ключови точки

 • Никой профилактичен режим не е сигурен за превенция на маларията. 
 • Човек, пътувал в маларийно ендемични региони, който има висока температура, се приема, че има малария до доказване на противното. 
 • Лечението трябва да е навигирано от съветите на центровете за тропически заболявания. 
 • Ако видът малария не е известен или инфекцията е смесена, трябва да се лекува като фалципарна малария.

Магдалена Мартинова Гайдарова, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.9 / 5. Гласували: 14

Все още няма оценка.


 • 124
  Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!