Меню Затваряне
🗞️  Новини

Откъде дойде Омикрон?

  • 6
    Споделяния

Мутациите вероятно са се натрупали в хронично болен пациент, пренебрегната група от хора или в животно.

Откъде дойде Омикрон? MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Откакто учени от Южна Африка обявиха, че са открили нов подозрителен вариант на SARS-CoV-2, светът с тревога следи как ще се повлияе ходът на пандемията. Още по-голяма мистерия обаче остава произходът на този вариант.

Омикрон не се е появил от един от предходните Алфа и Делта варианти. Оказва се, че се е развивал паралелно и скришом.

Геномът му толкова се различава от този на предходните варианти, че да се посочи най-близкият му роднина е доста трудно. Така твърди Ема Ходкрофт, вирусолог от института в Берн, Швейцария. “Вероятно е възникнал от други щамове още през средата на 2020 г.”

Това поражда въпроса къде са се спотайвали предшествениците на Омикрон повече от 1 година. Учените предполагат три възможности:

  • Вирусът може да е циркулирал и еволюирал в популация, която не е била зорко следена.
  • Може да е стоял дълго време в организма на хронично инфектиран пациент.
  • Възможно е да се е развил в животно и отново да е прескочил върху хора.

Скрита популация или хронично болен пациент

Кристиян Дростен, вирусолог от университета Шарите в Берлин, подкрепя първата хипотеза. “Предполагам, че не се е развил в Южна Африка, защото там се извършва интензивно секвениране. Вероятно се е появил другаде в южните части на Африка през зимата. Тогава са върлували много инфекции, а за да еволюира такъв вирус му е нужен сериозен еволюционен натиск.”

Андрю Рамбот от Университета в Единбург обаче не вижда как вирусът може да се е крил сред хора толкова време. “Не съм сигурен, че където и да е по света има толкова изолирана група от хора, че вирусът толкова време да не се появи из други места по света.”

Откъде дойде Омикрон? MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Вместо това Рамбот предполага, че вирусът се е появил в хронично болен с Ковид-19 пациент. Най-вероятно у пациент, чийто имунитет е бил понижен заради лекарства или друго заболяване. Когато Алфа вариантът бе открит в края на 2020-та, и той бе натрупал много мутации наведнъж. Затова учените предположиха, че се е касаело за хронична инфекция. Тази идея се подкрепя и от секвениране на проби от хронично инфектирани пациенти.

“Доказателствата за това стават по-силни” казва Ричард Леселс,учен инфекционист от Университета КваЗулу-Натал. В един случай, описан в доклад, млада жена от Южна Африка с неконтролирана ХИВ инфекция носела SARS-CoV-2 повече от 6 месеца. Вирусът натрупал много от същите промени, които виждаме във вариантите на загриженост.

Такова натрупване на мутации се наблюдава винаги когато SARS-CoV-2 инфекция персистира по-дълго.

Затова за да изпреварим бъдещи варианти, казва Леселс, “Трябва да затворим пролуките в терапията на ХИВ. Трябва бързо да се диагностицират и лекуват болните от ХИВ, а вече лекуваните с неефективна терапия да получат ефективна.”

Дростен обаче смята, че опитът с хроничните инфекции с грип и други вируси при имуносупресирани пациенти, не подкрепят тази идея. Истина е, че варианти, които избягват имунната система, се развиват в такива индивиди, но освен това натрупват и промени, които ги правят по-малко трансмисивни. “Такива вируси не издържат във външния свят.” Дължи се на това, че различни мутации са нужни за оцеляване в един организъм и за разпространение в друг.

Джесика Меткалф, еволюционен биолог от Института за научен напредък в Берлин, не е сигурна, че това важи и за SARS-CoV-2.”Мисля, че една причина за това вирусът да е толкова успешен, е че по-здравото свързване с ACE2 помага на вируса както да оцелее в гостоприемника, така и да зарази друг.” Все пак за момента е съгласна с Дростен, че Омикрон вероятно е циркулирал в скрита популация.

Или в животно

Някои смятат, че вирусът може да се е крил в гризачи или други животни, а не в хора. Затова е бил подложен на друг еволюционен натиск и е натрупал нови мутации. “Геномът на Омикрон е толкова странен” казва Кристиян Андерсен, изследовател по инфекциозни болести в Скрипс Рисърч, посочвайки набора от мутации, досега невиждани в други варианти.

“Интересно е колко различен е от останалите”, казва еволюционният биолог Майк Уоръби от Университета в Аризона, Тускон. Въреки че и той подкрепя идеята за имунокомпроментиран човек като източник на Омикрон, Уоръби отбелязва, че 80% от пробите от белоопашати елени в Айова между края на Ноемвли 2020 и началото на Януари 2021 са носели SARS-CoV-2. “Кара ме да се чудя дали и други видове могат да са хронични носители, което да създаде селекционен натиск с времето”.

Откъде дойде Омикрон? MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Рано е да се изключи която и да е теория за произхода на Омикрон, смята Арис Катзуракис, еволюционен биолог от Универисета в Оксфорд, но все пак е скептичен за животинския сценарий, защото човешките случаи са толкова много.

“Бих се разтревожил за животински резервоар едва когато успеем да го ограничим и започне да се чуди къде да се скрие.”

Много световни лидери в здравеопазването използваха появата на Омикрон, за да насочат вниманието на света към огромната разлика във ваксинационния статус между бедните и богатите държави. Ричърд Хатчет, оглавяващ Коалицията за Иновации в Подготовката за Епидемии, започна обръщението си на Световната Здравна Асамблея на 29. ноември, като каза, че “ниските нива на ваксинация в Южна Африка и Ботсвана създават плодородно поле за еволюцията на вируса. Голямото несъотвествие във ваксинациите по света даде своите резултати”, смята Хатчет.

Все пак няма много доказателства в подкрепа на това твърдение. “Идеята, че ако повече хора в Африка бяха ваксинирани, е хубава и ми се иска да е вярна, но няма как да знаем” казва Катзуракис. Засега какво можем да научим от Омикрон, остава неясно също толкова колкото и произходът му.

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 4

Все още няма оценка.


  • 6
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!