Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Онкология: 67-годишен мъж съобщава за редукция на теглото с 10кг за 4 месеца

При посещение при личния си лекар 67-годишен мъж съобщава за редукция на теглото си с 10 кг за последните 4 месеца. Споделя и за намален апетит, съпроводен с повръщане. В повърнатия материал се съдържат остатъци от храна, приета няколко часа преди повръщане. През последния месец забелязва слабост, особено в долните си крайници при изкачване на високо и по стълби.

Онкология: 67-годишен мъж съобщава за редукция на теглото с 10кг за 4 месеца MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Мъжът пуши по 20 цигари дневно и приема около 10 алкохолни единици всяка седмица. Няма анамнестични данни за фамилна обремененост. В миналото е страдал от артериална хипертония, по повод на която е проведено лечение с бета-блокери в рамките на 2 години. Спира приема им преди 4 месеца.

Преглед

Външен вид – незадоволителен, слаб. Пулсът му е 82 у/мин. Артериалното му налягане е 148/86mmHg. Прегледът на сърдечно-съдова и дихателна системи не установява други находки. При палпация на корема няма болка, не се палпират абнормни маси, но се позитивира симптома на “плискането”.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Na+130 mmol/L135-145
K+3.0 mmol/L3.5-5.0
Cl-82 mmol/L95-105
Бикарбонати41 mmol/L25-35
Урея15.6 mmol/L2.5-6.7
Креатинин100 μmol/L76-120
Ca2+2.38 mmol/L2.12-2.65
Фосфати1.16 mmol/L0.8-1.45
Алкална фосфатаза128 IU/L30-300
АЛАТ32 IU/L5-35
ГГТ38 IU/L11-51
Кръвна картинаВ норма
Рентген на гръден кошВ норма

Въпроси

  • Какво е вероятното обяснение на тези находки?
  • Каква е вероятната диагноза?

Отговори

Клиничната картина предполага обструкция на изхода на стомаха. Това се обяснява и с повръщането на остатъци от храна известно време след нахранване. Биохимичните резултати подкрепят тази диагноза. Има покачване на уреята, но не и на креатинина, което предполага известна степен на дехидратация. Натриеви, хлорни и водородни йони се губят при повръщането на стомашно съдържимо. Загубата на солна киселина води до метаболитна алкалоза. Компенсаторно, задръжката на водородни йони става чрез замяната им с калиеви през клетъчните мембрани в бъбрека, което води до хипокалиемия. Въглеродната киселина се дисоциира до водородни катиони и бикарбонатни аниони. Хипокалиемията води до значителна загуба на калий от тялото, основно в скелетните мускули, което обяснява слабостта на пациента в последно време.

Най-вероятната причина би била карцином на стомаха, ангажиращ пилорния антрум и водещ до обструкция на стомаха. Същата картина би могла да се провокира и от цикатрикс, вследствие от хронична пептична язва на стомаха и фиброгастроскопия и биопсия са наложителни за потвърждение на диагнозата.

Изследването може да бъде компрометирано от задръжката на храна в стомаха. След измиване се забелязва тумор в областта на пилора, причиняващ почти пълна обструкция на изхода на стомаха. Следващата стъпка би била компютърна томография (КТ) на абдомен за оглед за метастази в черен дроб и за отхвърляне на каквото и да било локално разпространение на тумора извън стомаха. Дори и да няма такова, лапаротомия трябва да бъде обмислена с цел освобождаване на обструкцията. Други опции за лечение са химиотерапия или хирургично палиативно лечение.

Ключови точки

  • Повръщането на отдавна изядена храна предполага обструкция на изхода на стомаха.
  • Леката до умерено изразена дехидратация покачва повече уреята, отколкото креатинина.
  • Пролонгираното повръщане типично води до метаболитна ацидоза с хипохлоремия.
  • Карциномът на стомаха може да се прояви без абдоминална болка или анемия.

Христиана Тодорова Тодорова, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.1 / 5. Гласували: 10

Все още няма оценка.

  • 69
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!