Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Онкология: 58-годишна жена с периодична тъпа болка високо в корема

 • 61
  Споделяния

58-годишна жена се консултира със своя общопрактикуващ лекар (ОПЛ) относно периодична, тъпа болка в средата на епигастриума. Няма ясна връзка с храненето и не е облъчвана с радиация. Апетитът ѝ е нормален, няма гадене или повръщане и не е загубила тегло. Нормална и непроменена дефекация. Няма минала или фамилна история. Никога не е пушила и е приемала алкохол много рядко. Цял живот е работила като учител. Физикалният преглед е напълно нормален, с кръвно налягане 128/72 mmHg. Изследванията показват нормални кръвна картина, урея, креатинин, електролити и чернодробни тестове.

Н2-антагонист е бил предписан и е препоръчано проследяване, ако симптомите ѝ не отзвучат. Първо е имало леко облекчаване, но след 1 месец болката станала по-честа и силна, и пациентката забелязала, че отслабва само при навеждане напред и ирадиира към гърба. Въпреки прогресиращите симптоми, тя и съпругът ѝ са ходили на двуседмична почивка в Скандинавието, която е била резервирана много преди това. През втората седмица нейният съпруг отбелязва, че очите ѝ са били леко пожълтели, а след няколко дни тя е забелязала, че урината ѝ е тъмна, а изпражненията-светли. При завръщането си от екскурзията е насочена към гастроентеролог.

Преглед

Видими жълти склери с лек жълт оттенък на кожата. Няма лимфаденопатия и гърбът ѝ е нормален. Както и при предния преглед, сърцето, гърдите и коремът са нормални.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин15.3 g/dL11.7–15.7
Левкоцити6.2х10^9 /L3.5-11.0
Тромбоцити280х10^9 /L150-440
Натрий140 mmol/L135–145
Калий4.8 mmol/L3.5–5.0
Урея6.5 mmol/L2.5–6.7
Креатинин111 μmol/L70–120
Калций2.44 mmol/L2.12–2.65
Фосфат1.19 mmol/L0.8–1.45
Билирубин97 mmol/L3–17
Алкална фосфатаза1007 IU/L30–300
АЛАТ38 IU/L5–35
ГГТ499 IU/L11–51

Въпроси

 • Каква е вероятната диагноза?
 • Какви допълнителни изследвания ще направите?

Отговори

Пациентката има обструктивна жълтеница, за което подсказват тъмната урина, светлите изпражнения и чернодробните изследвания. Болката има 2 отличителни черти от карцином на панкреаса: облекчава се от седене напред и ирадиира към гърба. Друга възможна диагноза може да бъде камъни в жлъчката, но болката не е типична.

Както всяка една обструкция в тялото, целта е да се открие мястото и причината за нея. Първоначалното изследване e ултразвук на корема, което показва дилатирано интрахепатално дърво, общият жлъчен канал и жлъчният мехур, но без камъни. Панкреасът изглежда нормален, но не винаги е чувствителен към този преглед поради неговата дълбочина в тялото.

Следващото изследване е на входа на общият жлъчен канал в дуоденума и на главата на панкреаса, което бе проведено с компютърна томография (КТ). Показа малък тумор на главата на панкреаса, който запушва общия жлъчен канал, но без да се разпространява извън панкреаса. Няма лимфаденопатия. Не са открити чернодробни метастази с това изследване или с ултразвука.

Онкология: 58-годишна жена с периодична тъпа болка високо в корема MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Пациентката е подложена на частична панкреатектомия с анастомоза на панкреатичния канал към дуоденума. Жълтеницата бързо се облекчи. Проследяването е необходимо, не само за да се открият всякакви рецидиви, но също така и за лечение на всяко възможно развитие на диабет.

Ключови точки

 • Карциномът на панкреаса може да се прояви с неспецифични симптоми в ранните си стадии.
 • Важна причина e за обструктивна жълтеница.
 • Пациентите, които имат частично отстраняване на панкреаса, са изложени на риск от диабет.

Диана Юлиянова Кръстева, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.6 / 5. Гласували: 8

Все още няма оценка.


 • 61
  Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!