Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Онкология: 48-годишна жена с оплаквания от болки в гърба

48-годишна жена отива на преглед при личния си лекар и се оплаква от болки в гърба, продължаващи вече 3 месеца. Болката се появява периодично, но по-изразено вечер и нощем, повлиява се от ибупрофен, който тя закупила сама. Не съобщава за други симптоми и няма фамилна обремененост. Не пуши цигари, но пие по 100-120мл алкохол седмично. Работила е на непълно работно време в супермаркет, където основно е подреждала рафтове. Била е активна спортистка и е тренирала тенис и бадминтон.

Преглед

Пациентката изглежда в добро общо състояние. Оплаква се от болка на ниво 5/6 торакален прешлен, но на мястото няма подуване или деформация. Кръвно налягане – 136/76mmHg. Сърдечно-съдовите, дихателните и коремните изследвания са в норма.

Изследвания

Рентгенографията на гръбначния стълб е нормална и не показва патология. Пълна кръвна картина, урея, креатинин, електролити, калций, алкална фосфатаза и фосфати са в норма, както и изследването на урина.

На пациентката е казано, че болката е скелетно-мускулна поради голямото натоварване в спорта и работата. Предписан е диклофенак. Посъветвана е да направи почивка от спорта – тенис и бадминтон. След няколко седмици на подобрение, болката се появила отново и започнала да се задълбочава. Била по-силна, за по-дълги периоди от време и нарушавала сериозно съня й. Тя се върнала при личния си лекар и прегледа бил както преди, но сега се забелязва дискретен оток и зачервяване около средно-торакалната част на гръбнака. Назначена е нова рентгенова снимка.

Онкология: 48-годишна жена с оплаквания от болки в гърба MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Рентгенова снимка в профил на торакалния сегмент на гръбначния стълб.

Въпроси

  • Каква е вероятната диагноза/патология/?
  • Кои са най-възможните причини?

Отговори

Снимката показва разпад на Т6-прешлен. Ако няма предполагаема остеопороза или друга травма, тогава най-честата причина за това са туморни метастази. Туморите, които най-често метастазират в костите са карцином на белия дроб, простата, щитовидна жлеза, бъбреци и гърда. Изследването на гърдите на пациентката, което не е направено преди резултата от рентгеновата снимка, показва твърда маса с размери 1-1.5см в диаметър в “опашката” (непосредствено пред мишницата) на лявата гърда. Назначената спешна биопсия потвърждава карцином и тя е насочена към онколог за лечение.

Общите лезии, засягащи лумбосакралния и цервикалния гръбначен стълб, например възпаления на лигаменти и други меки тъкани, и лезии на междупрешленните дискове, са много по-рядко срещани в гръдния отдел на гръбначния стълб и костните метастази трябва да се считат за причина за постоянната болка в тази област.

В разчитането на първата рентгенова снимка все още не може да се идентифицира лезия, дори след като тя е видяна във второто изследване. Това подчертава необходимостта от повторно изследване, ако има достатъчно клинични подозрения за патология, дори ако по-ранното изследване е нормално.

Прегледът на гърдите при жените трябва задължително да бъде част от всеки рутинен преглед, особено след 40-годишна възраст, поради често срещания карцином на гърдата.

Ключови точки

  • Болката в гръдните прешлени може да бъде симптом за костни метастази при пациенти над 40 години.
  • Повтарянето на предишни добри и лоши изследвания е важна част от пациентското досие, докато диагнозата не е потвърдена.

Траян Красимиров Камбуров, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.9 / 5. Гласували: 8

Все още няма оценка.

  • 155
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!