Меню Затваряне
🗞️  Новини

Ново откритие в онкологията – раковите клетки се „втечняват“

  • 92
    Споделяния

Учени от лайпцигския университет, в сътрудничество с други изследователи от Германия и САЩ, правят голям пробив в изследванията за туморното разпространение (метастазиране) и онкологията. Биофизиците проф. др. Йозеф Алфонс Кес, Щефан Гросер и Юрген Липолд успяват да докажат за първи път в експериментални условия как туморните клетки изменят формата си, за да се предвижват из плътната неопластична маса и да се прокрадват между съседни клетки.

Ново откритие в онкологията - раковите клетки се „втечняват“ MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Онкофизика – чрез актиново и ДНК-оцветяване се изобразява 3D структурата на тумора. Клетъчната морфология подсказва дали клетката е подвижна.
Снимка: Universität Leipzig/Steffen Grosser

Изследователите установяват, че подвижните клетки в тумора всъщност преминават в течна фаза.

Проф. Кес оглавява проекта, в съкооперация с проф. др. Лиза Манинг от университета в Сиракуза (САЩ) и проф. др. Бахри Актас от лайпцигския университет. Техните резултати са публикувани на 17.02.2021 във водещия специализиран журнал за физика „Physical Review X“, където биват публикувани редица епохални изследователски открития.

Туморът – твърд или течен?

„Тези първоначални наблюдения на фазовия преход при човешки тумори променят изоснови представата ни за туморната прогресия и дори биха могли в бъдеще да подобрят туморната диагностика и терапия“, оптимистичен е Кес, който от години се занимава с изучаване на физичните свойства на раковите клетки. Изследванията му доказват, че човешките тумори съдържат както твърди, така и течни клетъчни компоненти, което представлява пробив в разбирането ни за механизмите на неопластичните процеси.

Резултатите поставят основите за разработване на метод, с който метастазиращите туморни клетки ще могат да бъдат доказани още в границите на първичното огнище.

В туморните проби на пациентите от университетската клиника, учените открили “течни” участъци с подвижни клетки, както и такива с твърда природа, при които движение не се наблюдавало. Твърдите участъци са нужни за стабилност на тумора, а течните – за подвижността му. От физична гледна точка клетките не би трябвало да могат да се движат в плътната туморна маса – пространството там е толкова гъсто населено и ограничено, че при всеки един класически, неорганичен материал, движението би било невъзможно.

Изследователите обаче разработили нов метод за жива микроскопия на тумори, при който биопсичните проби се оцветяват със специална флуоресцентна боя (спирохром) веднага след операцията, като така могат да бъдат наблюдавани на живо клетъчните движения. По този начин открили, че раковите клетки, в разрез с досегашните разбирания, реално осъществявали движения и значителни изменения във формите на ядрата си. Това може да се окаже важен прогностичен маркер за съдбата на пациентите.

Клетките и техните ядра буквално се процеждали през околната тъкан, като претърпявали значителна деформация.

„Клетките в биологичните тъкани се държат подобно на хора в бар. При по-малка гъстота, хората могат да се движат свободно. Когато обаче е много пълно, движенията значително се затрудняват. Но дори на такова препълнено място, винаги можем да си проправим път, като се завъртим настрани. Точно този ефект отчитаме в туморната тъкан“, разяснява Кес.

Ново откритие в онкологията - раковите клетки се „втечняват“ MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Серия от снимки в рамките на 120 мин. Клетката представляваща интерес е маркирана в червено.

Какъв е изводът?

Изследователите вярват, че преходът в течна фаза, повишеното движение и пролиферация в тумора в крайна сметка водят до метастазиране. Втечнените тъканни региони са наситени с издължени, деформирани клетки и ядра. Така картината на подобни клетъчни и ядрени форми би могла да служи като „пръстов отпечатък“ за агресивността на тумора.

„Това са фантастични новини от областта на онкофизиката. Сега предстои да изследваме, дали и до каква степен втечнените региони могат да предскажат туморната агресивност. Вярваме, че сме открили един нов раков маркер, който показва подвижните региони и почива на елементарни физични механизми“, добавя Щефан Гросер.

Ново откритие в онкологията - раковите клетки се „втечняват“ MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Професор Йозеф Алфонс Кес, университет Лайпциг

Понастоящем професор Кес провежда клинично проучване върху потенциала на клетъчните и ядрени форми като нов туморен маркер, който да осигури по-добра диагностика и терапия за онкопациентите.

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 12

Все още няма оценка.


  • 92
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайтеx
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!