Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Неврология: 67-годишен мъж посещава невролог с оплаквания за слабост и атрофия на ръката

67-годишен мъж е насочен към невролог от своя общопрактикуващ лекар (ОПЛ). Симптомите му се изразяват в слабост и мускулна атрофия на лявата ръка. Пациентът забелязал, че слабостта се засилва след физическо натоварване на ръката, например след използване на отвертка. Съобщава също за получаване на крампи на мускулите на предмишницата. Речта му станала неотчетлива, с нарушения в преглъщането и задавяне при прием на течности. От предшестваща медицинска анамнеза с данни за артериална хипертония в продължение на 15 години, като преди 3 години има преживян миокарден инфаркт. На медикаментозна терапия със Симвастатин, Аспирин и Атенолол. Пациентът е пенсиониран университетски преподавател. Живее със съпругата си и имат две деца. Непушач, алкохолната консумация – бутилка вино седмично.

Неврология: 67-годишен мъж посещава невролог с оплаквания за слабост и атрофия на ръката MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Преглед

Кръвно налягане – 146/88 mmHg. При физикалния преглед не са установяват аномалии в сърдечно-съдовата, дихателна система или корема. Има известна атрофия на мускулите на горните крайници, особено в лявата ръка. Има известни фасцикулации на мускулите на проксималната част на двете ръце. Мускулната сила на лявата ръка е значително редуцирана, докато на дясната ръка е в по-лека степен. Мускулният тонус е нормален. Рефлексите на бицепса и трицепса са оживени двустранно. Сетивността е запазена. Има лека дизартрия.

Въпроси

  • Каква е диагнозата?
  • Каква е прогнозата?

Отговори

Пациентът страда от амиотрофична латерална склероза (АЛС – заболяване на моторните неврони). Това е дегенеративно заболяване с неизвестна етиология, което засяга моторните неврони на гръбначния мозък, ядрата на черепномозъчните нерви и моторната кора. Заболяването обикновено се проявява на възраст между 50 и 70 години.

Слабостта и атрофията на мускулите на едната ръка са най-често срещаната изява. Слабостта се проявява най-много след натоварване. Болезнените крампи на мускулите на предмишницата са чести в ранните фази на заболяването. Пациентите усещат слабост в долните крайници, както и дизартрия или дисфагия. Характерният физически признак на това състояние е фасцикулации, която представлява нередовно бързо съкращение на мускулни сегменти, породена от денервация на мускула, причинена от лезия на периферния двигателен неврон. Рефлексите могат да бъдат оживени поради увреда на кортикалните моторни неврони. Няма сензорна загуба.

В напреднал стадий диагностицирането е лесно, но ранните случаи са по-проблематични. Слабост на крайниците и лесната уморяемост може да се обърка с Миастения гравис. Дисфагията и дизартрията при възрастни хора са много чести поради псевдобулбарната параеза, вследствие на мозъчно-съдовата болест. Цервикалната миелопатия е друга често срещана причина за мускулна атрофия и фасцикулации на горните крайници без сензорна загуба. Лезии на брахиалния плексус от травма или инвазия с апикален белодробен тумор (тумор на Pancoast) може да засегне едната ръка. Преобладаваща периферна двигателна невропатия причинява слабост и рефлексите са отслабени симетрично.

За съжаление болестта на моторните неврони е прогресивно и нелечимо състояние. Пациентите са склонни да развият спастична слабост на долните крайници. Булбарната пареза причинява дизартрия и дисфагия. Сфинктерната функция обикновено не се засяга. Интелектът не се влияе.

Лечение за това състояние няма. Средната продължителност на живот от диагностициране на заболяването е между 2 и 4 години. Пациентът и семейството му трябва да бъдат запознати с диагнозата и прогнозата. Трябва да бъде осигурена подкрепа от мултидисциплинарен екип. Тъй като болестта прогресира и речта се влошава, комуникацията може да се подпомогне, като се използва компютърни технологии. Може да се наложи хранене посредством гастростома, за да се осигури достатъчен прием на калории. Неинвазивната вентилация може да се използва за подпомагане на дихателната недостатъчност, но смъртта обикновено настъпва от усложнения – бронхопневмония.

Ключови точки

  • Латералната амиотрофична склероза най-често се проявява със слабост и атрофия на мускулите на едната ръка.
  • Фасцикулациите на мускулите са характерни за това състояние.
  • При това състояние няма сензорна загуба.

Елис Славчева Филипова, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.7 / 5. Гласували: 9

Все още няма оценка.

  • 146
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!