Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Неврология: 44-годишна жена с оплаквания от силно главоболие

Жена на 44 години отива при личния си лекар с оплаквания от главоболие, което се появявало периодично през предходните години, но сега е много по-силно и изразено. Пациентката го описва като остро и присъстващо в двете половини на главата. Има склонност да се влошава в края на деня. Не съобщава за повръщане и визуални смущения. Също така се оплаква от загуба на апетит и трудно заспиване, както и това, че се събужда много рано. В миналото е диагностицирана с екзема и синдром на раздразненото дебело черво, но те не й създават проблеми в момента. Разведена е, има 2 деца на 10 и на 12 години, за които се грижи сама. Работи като хигиенист в офис на половин работен ден. Нейната майка скоро е починала от мозъчен тумор. Пациентката пуши по 20 цигари на ден и пие 150мл алкохол на седмица. За главоболието редовно приема Парацетамол и Ибупрофен.

Неврология: 44-годишна жена с оплаквания от силно главоболие MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Преглед

Пациентката е слабо контактна. Пулсът й е 74 у/мин и е ритмичен, кръвното налягане е 118/76 mmHg. Изследването на сърдечно-съдовата ,дехателната и храносмилателнаса системи, гърдите и ретикулоендотелната система е нормално. Няма необичайни неврологични находки и фундоскопията е нормална.

Въпроси

 • Каква е диагнозата?
 • Кои са основните диференциални диагнози?
 • Как бихте лекували този пациент?

Отговори

Пациентката страда от хронично тензионно главоболие. Това е най-честата форма на главоболие, основно при пациенти под 50-годишна възраст. Главоболието обикновено е двустранно, често дифузно по цялото теме, въпреки че може и да е по-локализирано. Болката най-често се характеризира като усещане за натиск върху главата и е по-силна вечер. Липсват зрителна симптоматика и позиви за повръщане. Пациентите често показват признаци на депресия – в случая пациентката споделя за загуба на апетит и нарушен сън. Страдащите от тензионно главоболие често разкриват за източници на стрес като проблеми в работа или загубата на такава. В този случай, предвид фамилната анамнеза, е добре да се изключи и тумор на мозъка. Задължително е да се направи неврологично изследване.

Диференциална диагноза

 1. Мигрена – Визуална симптоматика, последвана в рамките на 30 минути от началото на силно хемикраниално пулсиращо главоболие, фотофобия, гадене и повръщане с продължителност до няколко часа. Началото обикновено е в ранна възраст и може да има положителна фамилна анамнеза.
 2. Клъстерни главоболия – Засягат предимно мъжете. Болката е едностранна, обикновено орбитална и силна по своя характер. Характерно е, че се появява 1-2 часа след сън и продължава 1-2 часа, и се повтаря всяка вечер в продължение на 6-8 седмици.
 3. Главоболие, причинено от заемаща пространството лезия (като тумор или абсцес) – Често главоболието първоначално е слабо, но за няколко седмици става тежко и се влошава от кашлица или кихане. Главоболието обикновено е по-силно сутрин и е свързано с повръщане. Често ще има и други признаци, включително промяна на личността и фокална неврологична симптоматика.
 4. Други причини – Синузит, проблеми по зъбите, цервикална спондилоза, глаукома, посттравматично главоболие.

Важно е да се стигне до ясна диагноза и да се обърне внимание на убежденията и притесненията на пациента относно симптомите. При някои обстоятелства може да се наложи да се извърши компютърна томография за сканиране на главата за успокоение. Въпросът за депресията трябва да бъде проучен допълнително и може да се наложи лечение с антидепресанти.

Ключови точки

 • Тензионното главоболие се появява главно при тези на възраст под 50 години и пациентите често проявяват характеристики на депресия.
 • Тензионното главоболие трябва да се диагностицира след изключване на други причини.

Автор – Надежда Александрова Цветанова, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.5 / 5. Гласували: 16

Все още няма оценка.

 • 76
  Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!