Меню Затваряне
📑  Статии

Музика помага на пациенти с преживян инфаркт

  • 45
    Споделяния

На конгреса на American College of Cardiology 2020, който тази година се проведе онлайн, учени от Медицинския университет в Белград разкриха положителното въздействие на музиката върху пациенти с прекаран инфаркт, високо кръвно налягане и постинфарктна ангина пекторис.

През февруари 2002-ра година общо 350 пациенти били разделени на две групи. Едната получавала стандартното постинфарктно и антихипертензивно лечение с аспирин, антиагреганти, бетаблокери, статини, калциеви блокери, ACE-инхибитори и ранолазин. Другата получавала, освен стандартното лечение, ежедневни 30-минутни музикални сесии на слушалки. В началото на експеримента учените следили по зеничната реакция на пациентите какъв жанр музика и с какво темпо действа най-успокояващо на конкретния пациент (за да не пуснат на някоя 67-годишна баба Роб Зомби например). Групата трябвало да слуша избраната музика вкъщи по 30 минути на ден, най-добре в седнало положение и със затворени очи. И така 7 години.

Музика помага на пациенти с преживян инфаркт MedGuide.bg Медицинският пътеводител 📑  Статии

В края на 7-годишния период учените отчели 18% по-малко случаи на сърдечна недостатъчност, 23% по-малко реинфаркти, 20% по-малко байпас операции и 16% по-малко случаи на внезапна сърдечна смърт сред групата, която слушала музика. Проф. Митрович от Белград предполага, че музиката вероятно понижава активността на симпатикусовата нервна система, а това на свой ред подобрява кръвното налягане и сърдечните функции.

Много пациенти, прекарали сърдечен инцидент за първи път, започват да страдат от депресии, живеят в непрекъснат страх и се самоизолират. Така не само се отказват от живота преждевременно, но и значително понижават продължителността му. Откритието е вдъхновение за всички млади кардиолози, които не спират да търсят нови начини за грижа към живота на пациентите си.

Изглежда стандартното постинфарктно лечение скоро ще включва и микстейп!

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 5

Все още няма оценка.


  • 45
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайтеx
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!