Меню Затваряне
🗞️  Новини

МУ-Варна и УМБАЛ “Света Марина” се включват в мащабна кампания по повод Световния ден на инсулта

  • 54
    Споделяния

За поредна година Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна и УМБАЛ „Света Марина” – Варна ще бъдат част от инициативата за провеждане на мащабна информационна кампания, свързана със Световния ден за борба с инсулта, който ежегодно се отбелязва на 29 октомври.

Тази година кампанията е под надслов „Всяка минута е безценна“ и се фокусира върху разпознаване на симптомите на инсулта и навременното оказване на адекватна медицинска помощ.

МУ-Варна и УМБАЛ "Света Марина" се включват в мащабна кампания по повод Световния ден на инсулта MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Работен екип от невролози и специалисти по обществено здраве ще информират обществеността за симптомите на инсулта, възможностите за лечението му в острия стадий, както и неговата първична и вторична превенция.

Провеждането на кампанията се превърна в традиция за МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, като дейностите, свързани с диагностика, лечение и промотиране на актуализираните принципи за профилактика на инсулта се провеждат през цялата година. Регулярно се организират информационни кампании, насочени към обществеността, както и научни събития – Лятно училище по инсулт и Национална конференция по инсулт, чрез което се постига повишаване на качеството на лечение на пациентите с инсулт.

На територията на Университетската болница „Св. Марина“ – Варна функционира най-големият високотехнологичен мозъчносъдов център за Североизточна България, където се провеждат всички диференцирани методи на лечение на острите мозъчни инсулти – интравенозна тромболиза и ендоваскуларно лечение. Болницата разполага с Интензивно отделение за лечение на неврологичните болести (ОИЛНБ) и Специализирано отделение за лечение на остри мозъчни инсулти (ОЛОМИ) за настаняване на пациентите с инсулт.

В тези структури обучени мултидисциплинарни екипи своевременно преценяват възможностите за провеждане на диференцирано лечение при исхемичен мозъчен инсулт. Това е възможно поради легловата обезпеченост на болницата, наличието на функциониращи 24 часа в денонощието клинична лаборатория и последно поколение компютърен томограф (КТ), позволяващ високотехнологична образна диагностика.

През 2021 година, благодарение на сътрудничеството между МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, бе преведено на български език приложението „Рискометър за инсулт“ (StrokeRiskometer), което е одобрено от Световната здравна организация.

Приложението е валидиран, награждаван, свободно достъпен и лесен за използване инструмент за оценка на индивидуалния риск за инсулт. Рискът се изчислява въз основа на индивидуална информация за възраст, пол, етнос, начин на живот и други фактори, които директно повлияват здравето и вероятността за инсулт. Инструментът е създаден, за да помага на хората и здравните професионалисти да намалят риска за инсулти.

Приложението е достъпно безплатно за двете операционни системи за iPhone и Android:

През 2021 година се провежда и анкетно проучване, за информираността за симптомите на инсулт и терапевтичните възможности. Анкетата е насочена към цялата общественост и е достъпна онлайн на следния линк:

С оглед подобряване на общата информираност за мозъчния инсулт Ви предоставяме и следните материали:

  • Информационна брошура:

https://drive.google.com/file/d/1fzs3_uVgekS6nm7LzmNuNO8Lh_7RZof_/view?usp=sharing

  • Брошура „БЪРЗО“ за бързо разпознаване симптомите на инсулт:

https://drive.google.com/file/d/1jhtfkmquBRJlEGP2XqZQAEViwKYNOopv/view?usp=sharing

Средно: 5 / 5. Гласували: 5

Все още няма оценка.


  • 54
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!