Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Кардиология: 47-годишен мъж, с история за субендокарден инфаркт, приет отново с остра болка в гърдите

Преди 4 месеца 47-годишен собстветник на бар е приет в болница с остра болка в гърдите. Установен е долен субендокарден инфаркт на миокарда и е лекуван с тромболитици и аспирин. След изписването пациентът се оплаква от ангина и му е направена коронарна ангиография. Резултатът показва наличие на тежка коронарна артериална болест, непозволяваща поставянето на стент, и се прави аорто-коронарен байпас. Лицето посещава клиника за сърдечна рехабилитация и не е имало ангина след операцията. Мъжът има история на исхемична болест в семейството си, като баща му и двамата му чичовци са починали от миокарден инфаркт през 50-е си; 50-годишният му брат има ангина. Пациентът е женен с две деца. Пуши по 25 цигари на ден и пие по 400 мл. чист алкохол. Приема атенолол и аспирин.

Преглед

Пациентът е с леко наднормено тегло – 85 кг; индекс на телесна маса – 28. Има петна от катран по ноктите. Има двустранна корнеална арка, ксантелазми около очите и ксантома на Ахилесовите си сухожилия. Има добре зараснал белег от срединна стернотомия. Пулсът му е 64 у/мин нормално, кръвното налягане 150/84 mmHg. Липсва пулс на ходилото при палпация. Дихателната, стомашно-чревната и нервната му системи са в норма.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин16.2 g/dL13.3–17.7
Левкоцити10.0x10^9 /L3.9–10.6
Тромбоцити336x10^9 /L150–440
Натрий(Na)135 mmol/L135–145
Калий(K)3.9 mmol/L3.5–5.0
Урея3.4 mmol/L2.5–6.7
Креатинин82 µmol/L70–120
Билирубин16 mmol/L3–17
Аланин трансанимаза33 IU/L5–35
Алкална фосфатаза72 IU/L30–300
Гама-глутамил транспептидаза68 IU/L11–51
Холестерол12.2 mmol/L5.5
Триглицерид2.30 mmol/L0.55–1.90
VLDL0.34 mmol/L0.13–0.65
LDL8.5 mmol/L1.6–4.4
HDL0.6 mmol/L0.9–1.9
  • Уроанализ: не е засечена абнормност

Въпроси

  • Каква е наличната метаболитна абнормност?
  • Какъв съвет бихте дали на този човек?

Отговори

Очевидно, резулатите показват необичайно високи нива на серумен холестерол с висок LDL и ниски HDL нива. Той има много симптоми, заедно с високия холестерол и преждевременната съдова болест. Този мъж има фамилна хиперхолестеролемия. Появява се с преждевременна коронарна артериална болест. Липсата на ходилен пулс предполага периферна съдова болест. Фамилната хиперхолестеролемия е автозомно доминантно заболяване. Хомозиготното състояние е рядко и обикновено засегнатите индивиди умират преди 20-годишна възраст поради преждевременна атеросклероза. Хетерозиготната форма засяга 1 от 400 човека във Великобритания и 50% от мъжете развиват исхемична болест преди 50. Корнеална арка, ксантелазма и ксантомата на Ахилесовите сухожилия и разгъващите сухожилия на гърба на ръката се появяват в ранна зряла възраст. Метаболитният дефект е резултат от пониженото количество на високо-афинитетни рецептори по клетъчната повърхност за LDL. Това води до високи нива на LDL. Повишеното поемане на LDL от SRs рецепторите на макрофагите води до вовишен окислен LDL, който е особено атерогенен. Нивата на триглицерид и VLDL са нормални или леко завишени. Нивата на HDL са ниски. Другите основни причини за хиперхолестеролемия са фамилната хиперлипидемия заедно с полигенната хиперхолестеролемия. Фамилната хиперлипидемия се различава от фамилната хиперхолестеролемия при пациенти с повишени триглецириди. Пациенти с полигенна хиперхолестеролемия имат близък липиден профил с пациенти с фамилна хиперхолестеролемия, но не развиват ксантома. Хиперхолестеролемия имат обикновено пациенти с хипотироидизъм, захарен диабет и чернодробна холестаза.

Пациенът е с много висок риск от бъдещи съдови заболявания, особено оклузия на графтовете на коронарния му байпас. Рискът се влияе от всички рискови фактори и всеки от тях трябва да се следи. Мъжът трябва да се посъветва да спре пушенето, да намали приема на алкохол (който също влияе на черния му дроб, съдейки по завишените нива на Гама-глутамил транспептидаза), да има повече физическа активност и да спазва стриктна нискохлестеролна диета. Само диетата няма да нормализира нивата му на холестерол. Трябва да се приложи медикаментозна терапия със статин, като може да се наложи и комбинирана терапия заради нивото на хиперлипидемия. Трябва да бъде направен липиден профил на децата му, за да могат да бъдат лекувани и да не развият преждевременна коронарна артериална болест. Има ясни доказателства от клинични опити, че ранна превенция на коронарна артериална болест може да се постигне, като се намалят нивата на серумен холестерол. „The West of Scotland Coronary Prevention Study (WOSCOPS)“ показва, че с Правастатин се намаляват както нивата на холестерол, така и броя на съодви заболявания и смъртност от тези заболявания при мъжете на средна възраст с нива на серумен LDL по-високи от 4 mmol/L. При пациенти с доказани съдови заболявания вторичната превенция е дори по-важна, целейки се във възможно по-ниски нива на холестерол. Статините действат добре, въпреки че миозитът е рядко, но сериозно усложнение.

Ключови точки

  • Най-честите причини за семейна хиперхолестеролемия са фамилната хиперхолестеролемия, полигенната хиперхолестеролемия и фамилната хиперлипидемия.
  • Ефикасни лекарства за лечение на хиперлипидемия са достъпни и трябва да се прилагат агресивно, за да се намалят случаите на коронарна артериална болест.
  • При вторичната превенция целта е да има възмжожно най-ниски нива на холестерол.

Християн Пламенов Монев, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 8

Все още няма оценка.

  • 92
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!