Меню Затваряне
🗞️  Новини

Иновации и мозъчни импланти


Никълъс Вахикорас, директор на Neurosoft Bioelectronics, ни разказва как електронните импланти на Neurosoft целят да понижат възпалението и формирането на цикатрикси при пациентите, да позволят по-високо качество на мозъчните записи за хирурзите и невролозите, а също дори и директното внасяне на лекарства.

Иновации и мозъчни импланти MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Електродът на Neurosoft – Soft ECog
Снимка – https://neurosoft-bio.com/

“Електродите са на пазара от години и се използват за много неща. Могат или да записват активността на мозъка, или да изпращат електрични импулси” казва Никълас.

“Това, което създаде Neurosoft, е субдурален имплант, създаден от меки материали, които лежат директно на повърхността на мозъка и минимизират страничните ефекти на по-дебелите импланти.”

Много импланти, използвани днес, са ефективни, но структурата им не се е променила много през последните 50 години.

Обикновено са дебели и твърди – особено в сравнение с твърдата мозъчна обвивка. Така се създава по-голяма вероятност от развитие на реакция тип чуждо тяло в мозъка и може да се формира цикатриксна тъкан около импланта.

Николъс казва, че Neurosoft е създала мек, тънък и разтеглив имплант, която понижава риска от тези странични реакции особено при пациенти с мозъчни травми.

Приложение на имплантите

Анализ на мозъчната активност

За пациенти с епилепсия, травматични мозъчни увреждания или мозъчни тумори, имплантите могат да анализират мозъчната активност, за да се избере най-добра терапия.

Пример за краткотрайно приложение е интраоперативно, по време на операции на мозъчни тумори. Тогава имплантът се поставя само за няколко часа. Електродите картрират зоната около тумора и така по време на резекцията могат да се запазят важните околни структури.

“При епилепсия – когато пациентът е резистентен на терапия и трябва да се опарира, понякога лекарите трудно локализират източника на епилептичната активност” казва Николас. “Тогава слагат електрод в мозъка за 2-3 седмици и записват активността му. Когато се предизвика гърч, могат да посочат точно къде е огнището му благодарение на записите.”

Меки и безопасни

“Ако върху мозъка е поставено нещо твърдо, особено на извивките му, може да се компресира самият мозък или дори да се увредят кръвоносни съдове. Очакваме, че тези рискове при нашия имплант са по-малки, защото той просто е по-мек.”

Мекият имплант е създаден от медицински силикон като много други импланти, но е по-тънък. Технологията за запис на мозъчна активност е създадена от сплав от платина и силикон, което според Николас създава по-точни записи.

“Металите обикновено се чупят, ако се разтегнат, но ние създадохме метод, чрез който можем да ги огъваме. Така имплантите са гъвкави и лесно се напасват към формата на мозъка.”

Магнитен резонанс

Имплантът прекарва на повърхността на мозъка максимум 30 дни. По време на този период пациентът може да се подложи дори на магнитен резонанс. Някои електроди на пазара са с форма, която може да интерферира с магнитните полета на магнитния резонанс.

“Понеже златният метал и неговите нишки са толкова тънки – под 200 нанометра, те не пречат на полетата на магнитния резонанс. Хирурзите и невролозите се радват на този факт, защото това им позволява да изобразят мозъчната тъкан около устройството” казва Никълъс.

Продуктът на Neurosoft не е единственият продукт на пазара, който позволява МРТ. Въпреки това Никълъс смята, че продуктът им е добро нововъведение.

Определяне ефективността на лекарства с биомаркери

Използването на имплантите за лекарствена терапия е друг обещаващ метод за лечение. Имплантите могат да съдържат малки микрофлуидни каналчета около електродите, чрез които да “впръскват” лекарство директно в мозъка и да избягват бариерите и системните ефекти на оралния и интравенозния прием.

Освен това чрез електрични биомаркери може директно да се установи ефективността и безопасността на дадено лекарство и колко добре отговаря конкретният пациент на него.

“Представете си, че даваме лекарство за епилепсия. Можем да запишем мозъчната активност с електродите и веднага да видим дали лекарството променя физиологичната активност” казва Никълъс.

“Вярваме, че в бъдеще нашите устройства ще могат да се използват, за да определим и кой е най-добрият момент да дадем лекарството на базата на биомаркери.”

Откриване на вторично мозъчно увреждане

Друг базиран на биомаркери проект на компанията е установяването на вторично мозъчно увреждане чрез електродите.

След травма пациентите могат да имат тежки мозъчни увреждания, известни като първично увреждане. 2 до 7 дни по-късно започва критичен период, в който може да се развие вторично увреждане, а то може да бъде смъртоносно.

За да се намали вероятността от вторично увреждане, учените търсят различни маркери като кръвно налягане, снабдяване на мозъка с кислород и температура на мозъка.

Един маркер, който представлява интерес през последните 10 години, е специфична мозъчна активност, наречена разпространяващи се деполяризации (spreading depolarisations). Първични клинични данни показват, че те са добър предсказващ показател за вторично мозъчно увреждане.

“Идеята е, че ако можем да засечем маркера бързо, можем да започнем да даваме лекарства, които да ограничат разпространяващите се деполяризации и да намалят степента на вторично увреждане. Това все още е предмет на проучвания, но е едно от приложенията, които разработваме” казва Никълъс.

Компанията има високи надежди за своята технология и проучва много от потенциалните й приложения.

“Имаме голям потенциал и една от най-тесните и неразвити ниши в областта е хардуерът, вкл. имплантите. Стига да се преодолее този факт, са възможни страшно много приложения за тази технология.”

Повече за технологията на Neurosoft можете да прочете на https://neurosoft-bio.com

Източници на следващата страница

Средно: 5 / 5. Гласували: 2

Все още няма оценка.


Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!