Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Инфекциозни болести: 65-годишен мъж посещава своя личен лекар с оплакване от диария

65-годишен мъж посещава своя личен лекар с оплакване от диария. Това се случва внезапно преди 2 дни. Изпражненията му са воднисти и със зловонна миризма, без наличие на кръв или слуз. Има колики – коремна болка, която не се облекчава при дефекация. Пациентът има намален апетит и чувства гадене. Чувства се изморен. Мъжът наскоро се е пенсионирал и се е върнал преди 2 седмици от пътуване с автобус от Източна Европа и Русия. Никой друг в автобуса не е бил болен по време на почивката. Иначе е добре, без значима медицинска история. Пуши по 10 цигари на ден и пие 2 чаши бира. Нищо значимо не се установява от прегледа и личният лекар поставя диагнозата ‘‘диария на пътника‘‘, като му предписва лоперамид.

2 седмици по-късно пациентът постъпва в хирургия. Диарията е продължила и пациентът е загубил 6 кг. от телесното си тегло.

Преглед

При прегледа пациентът изглежда добре. Кръвното му налягане е 158/88 mmHg. Сърдечносъдовият, дихателният и коремният преглед са без отклонение.

Въпроси

  • Каква е вероятната диагноза?
  • Как бихте по-напред прегледали, изследвали и процедирали с този пациент?

Отговор

Този пациент има диария и загуба на тегло поради гиардиаза. Важно е внимателното снемане на анамнеза при пациенти с диария. Остра инфекциозна диария се развива скоро след поглъщането на замърсена храна. Най-честите инфекциозни причини за инфекциозния гастроентерит в Обединеното Кралство са вируси като ротавируси или бактериите Campylobacter jejuni и Salmonela enteritidis. Стафилококовото хранително отравяне настъпва през първите няколко часа и обичайно се проявява внезапно и може да е тежко, но краткотрайно. Campylobacter, Salmonella и Shigella предизвикват по-тежки симптоми от вирусния гастроентерит. Инкубационният период на гиардиазата е обичайно около 2 седмици, но варира от 3 дни до 6 седмици. Giardia lamblia инфектира тънкото черво и предизвиква водниста, жълта, зловонна диария. Загубата на апетит, гаденето и отслабването се наблюдават често. Симптомите обикновено се подобряват след 2-3 седмици, но могат да персистират, в някои случаи могат да причинят лактозна непоносимост.

В анамнезата трябва да се опита да се разграничи дали началото на диарията е от тънкото или дебелото черво. Дебелочревната диария по принцип е най-силно изразена сутринта, болката се облекчава при дефекация и може да се наблюдава кръв и слуз. За разлика от това, тънкочревната диария не се появява в определено време и болката не се успокоява при дефекация, като обичайно се наблюдават бели, мазни изпражнения без кръв или слуз. Други патогени, който предизвикват тънкочревна диария, са Campylobacter, ротавирус, Cryptosporidia и Strongyloides. Ако тънкочревната диария персистира, трябва да се вземат под внимание други неинфекциозни причини за малабсорбция като тропическо спруе, цьолиакия, хроничен панкреатит.

Giardia lamblia се появява в целия свят, по-специално в тропиците, но също е ендемична за Русия и инфектиране често се наблюдава при посетители на Санкт Петербург. Лошите санитарни условия и непречистената питейна вода са важен фактор в пренасянето. Епидемия може да настъпи сред живеещи в старчески домове, като гиардиазата е честа причина за диария при хомосексуални.

Диагнозата се прави чрез откриване на кисти на паразита във фекални проби. Ако там няма, кисти могат да бъдат открити при биопсия на йеюнума или чрез взимане на проба от дуоденалното съдържимо, като се моли пациентът да погълне Ентеротест капсула. Терапията е с курс метронидазол. В най-добрия случай фекална проба трябва да се вземе 6 седмици след терапията, за да е сигурно, че паразита е унищожен. Алкохолът, млечните продукти и подправките трябва да се избягват през възстановителния период.

Ако не е била открита инфекциозна причина за диарията и отслабването на този човек, допълнителни изследвания са необходими, за да се изключат причини като злокачествени процеси и тиреотоксикоза.

Ключови точки

  • Фекални проби трябва да се изпратят от пациенти, връщащи се от чужбина с диария.
  • Винаги снемайте точна анамнеза на скорошни пътувания при пациенти с диария.
  • Опитайте се да разграничите клинично тънкочревната от дебелочревната диария.
  • Гиардиазата е честа причина за диария на пътника.

Светослав Светославов Иванов, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.6 / 5. Гласували: 7

Все още няма оценка.

  • 23
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!