Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Инфекциозни болести: 23-годишна жена с оплаквания от задух при елементарни физически усилия

23-годишна студентка се обръща към своя общопрактикуващ лекар с оплаквания от задух и невъзможност за поемане на въздух при елементарни физически усилия. Този симптом се развива и прогресира през последните 10 дни. Изпитва затруднения да си поеме дъх дори при ходене на кратки разстояния от 50 метра. Преди около 2 седмици е имала грипоподобна симптоматика с обща мускулна слабост и треска. Чувствала се е изключително изтощена и, освен задух, забелязала, че усеща палпитации (усещане за сърцебиене). Наред с това изпитва дискомфорт в гърдите, който се засилва при вдишване. Твърди, че преди всичко това била в много добра форма и без значителна анамнеза за други заболявания. Не е пътувала наскоро и отрича употребата на алкохол и наркотични субстанции.

Преглед

При прегледа температурата и е 37.5°С. Пулсът и е 120 у/минута. Кръвно налягане – 90/70 mmHg. Югуларното венозно налягане е завишено до 8см. При аускултация се чува анормален ритъм и трети сърдечен тон. Прегледът на гърдите не дава находки. При натиск върху гръдната кост пациентката изпитва дискомфорт. Коремният и неврологичният преглед са нормални.

Изследвания

Общопрактикуващият лекар изпраща пациентката до спешното отделение, където й се прави ЕКГ и рентгеново изследване на гърдите. ЕКГ показва изравняване на Т-вълната.

Инфекциозни болести: 23-годишна жена с оплаквания от задух при елементарни физически усилия MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Въпроси

  • Каква е вероятната диагноза?
  • Какви други прегледи бихте извършили и как бихте процедирали с пациента?

Отговори

Пациентката има вирусен миокардит, причинен от Коксаки вирус тип Б. Вирусите, които могат да причиняват вирусен миокардит са Коксаки вирусите А и Б, еховирус, аденовирус, инфлуенца, варицела, полиомиелит, заушка, бяс, вирусен хепатит, рубеола, вирусът на Епщайн-Бар, цитомегаловирус и херпес симплекс вирус. Миокардит може да се появи при бактеремия или фунгемия. Рикетсия и дифтерия също могат да причинят миокардит. В провинциалните части на Южна Америка инфекция с първака Трипанозома крузи причинява треска, миокардит, хепатоспленомегалия и 10-30 години по-късно това може да доведе до сърдечна недостатъчност и болест на Шагас (Шагаш). Злоупотребата с кокаин може да причини миокардит и внезапна смърт. Дълбока хипокалцемия, хипофосфатемия и хипомагнеземия могат да причинят миокардна исхемия.

Клиничната картина на миокардита е неспецифична, но чести симптоми са миалгия, умора, задух, перикардна болка и палпитации. Предболестната грипоподобна болест също предполага за това заболяване. Основните клинични признаци са тези на сърдечната недостатъчност. Пациентите обикновено имат явна синусова тахикардия, непропорционална на леката треска. ЕКГ обикновено показва анормални ST-сегмент и T-вълна. Може да има предсърдна или по-често камерна аритмия или признаци на системни дефекти. Рентгеновата снимка на гърдите може да бъде нормална ако миокардитът е лек, но ако има сърдечна недостатъчност ще е налична кардиомегалия и белодробен оток. Диференциалните диагнози в случая са хипертрофична кардиомиопатия, перикардит и миокардна исхемия.

Трябва да се извърши ехокардиография, за да се потвърди диагнозата. Ехокардиографските промени могат да бъдат фокални и да засягат само дясната, само лявата или и двете камери. Има слаб контрактилитет на миокарда. Сърдечните ензими като креатин киназа са повишени. Ендомиокардиална биопсия се прави възможно най-скоро, за да докаже некрозата на миокарда. Трябва да се вземат серумни проби за титри от антитела срещу Коксаки Б и заушка. Култури от Коксаки вирус могат да се вземат от гърлото, фекалиите, кръвта, миокарда или перикардна течност.

Лечение на легло се прилага през периода на боледуване от остър вирусен миокардит. Диуретици и инхибитори на ангиотензин-конвентиращият ензим се използват за лечение на сърдечната недостатъчност. Има несъгласия относно лечението с кортикостероиди. Те се използват при пациенти с кратка история на заболяването, позитивна ендомиокардна биопсия и най-тежките заболявания. Повечето случаи са леки и самоограничаващи се и сърдечната дейност се нормализира. Малка част от пациентите развиват перманентна увреда върху сърцето и дилатативна кардиомиопатия. В такъв случай може да се наложи трансплантация като окончателно лечение.

Ключови точки

  • Особеностите, които са в полза на диагнозата вирусен миокардит са възрастта на пациента, предишната треска и, впоследствие, увеличените антителни титри срещу Коксаки Б.
  • Важно е да се има предвид историята на пътуване в чужбина и употребата на субстанции от пациента.
  • Краят на болестта при възрастни в повечето случаи е добър, но част от пациентите развиват дилатативна кардиомиопатия.

Васил Гавраилов Даракчиев, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.5 / 5. Гласували: 24

Все още няма оценка.

  • 288
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!