Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Имунология: 29-годишен мъж с кашлица и болка в ръцете, китките и глезените

29-годишен мъж с кашлица и слаба болка в ръцете, китките и глезените. Симптомите датират от 2 месеца и се засилват бавно през това време. Преди 6 седмици е имал болка в очите, която преминала за 1 седмица.

Кашлицата е непродуктивна. Забелязва кожни лезии на границата с косата и около ноздрите. Претърпял е успешна апендектомия на 17-годишна възраст. Роден е в Тринидад и се мести във Великобритания когато бил на 4 години. Двамата му братя и родителите му са добре. Не пуши, не пие и не употребява наркотици. Работи като куриер и до последните няколко седмици редовно тренира.

Преглед

Няма деформации в ставите и доказателства за някакво остро възпаление. Дихателната и сърдечно-съдовата системи не показват отклонения. По кожата се откриват леко повдигнати участъци на границата с косата отзад и на крилете на носа (ala nasae). Те са малко по-светли от останалата кожа.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглибин13.5 g/dL13.0–17.0
MCV88 fL80–99
Левкоцити8.5x10^9 /L3.5–11.0
Тромбоцити264x10^9 /L150–440
СУЕ34 mmпод 10 mm/h
Na+140 mmol/L135–145
K+4.0 mmol/L3.5–5.0
Урея3.6 mmol/L2.5–6.7
Креатинин74 µmol/L70–120
Билирубин14 mmol/L3–17
Алкална фосфатаза84 IU/L30–300
АЛАТ44 IU/L5–35
Ca2+2.69 mmol/L2.12–2.65
Фосфат1.20 mmol/L0.8–1.45

Проведена е и рентгенография на гръден кош.

Имунология: 29-годишен мъж с кашлица и болка в ръцете, китките и глезените MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Въпроси

  • Каква е вероятната диагноза?
  • Как тя може да бъде потвърдена?

Отговори

Вероятната диагноза е саркоидоза. Възрастта е типична и саркоидозата е по-често срещана при хората с африканско-карибски произход. Рентгеновото изображение на гръдния кош показва билатерална хилусна лимфаденопатия. Кръвните резултати показват леко завишено ниво на калция, което е свързано с чувствителността на витамин D при саркоидозата, където грануломите хидроксилират 25-хидроксихоликалциферол до 1,25-дихидкроксихолекалциферол. СУЕ е повишена и някои от чернодробните ензими са около горната граница на нормата. Кожните лезии по границата на косата и ноздрите са типични признаци за саркоидални кожни проблеми. Проблемите с очите 6 седмици по-рано също биха били манифестация на саркоидозата, което може да доведе както до преден, така и до заден увеит.

Една алтернативна диагноза, която може да обясни наблюденията, е туберкулозата. Тя също може да създаде хиперкалциемия, въпреки че това е много по-малко срещано отколкото при саркоидозата. Туморите, особено лимфомът, може да даде това рентгеново изображение, но не може да обясни останалите наблюдения. Артралгията (болки с липса на доказателство от остро възпаление или деформация при изследването) може да се появи при саркоидоза и туберкулоза, но отново те са по-чести при саркоидозата. СУЕ е неспецифична. Артралгията без деформация при африканско-карибската популация увеличава възможността от системен лупус еритематозус (СПЕ), но това би било по-често срещано при жените и не би довело до билатерална хилусна лимфаденопатия.

Той е по-вероятно да е имал БЦЖ ваксинация в училище на около 12 години, имайки степен на протекция срещу туберкулоза. Туберкулиновият тест трябва да бъде положителен след БЦЖ, силно положителен в повечето случаи на туберкулоза и негативен в 80% от случаите на саркоидоза. Серумното ниво на ангиотензин-конвертиращият ензим ще бъде повишено при 80% от случаите на саркоидоза, но също и при туберкулоза; грануломните клетки секретират този ензим. Компютърно-томографското изследване на гръдния кош ще потвърди степента на лимфаденопатията и ще покаже дали има засягане на белодробния паренхим. Хистология на афектираната тъкан ще потвърди клиничната диагноза. Това може да бъде добито чрез биопсия на кожата в някоя от лезиите. Бронхиална или трансбронхиална биопсия на белия дроб чрез фиброоптична бронхоскопия може бъде друг метод при получаване на диагнозата хистологично. При пациенти с кашлица и саркоидоза бронхиалната мукоза сама по себе си изглежда абнормална, и биопсията ще потвърди диагнозата. Тест за белодробната функция и ЕКГ трябва да бъдат направени веднага, щом диагнозата бъде потвърдена.

Лечението с кортикостероиди за хилусната лимфаденопатия само по себе си няма да бъде нужно, но могат да бъдат приложени за хиперкалциемията и за систематичните симптоми.

Ключови точки

  • Саркоидозата е по-често срещана в африканско-карибската популация.
  • Типичните места за кожни лезии са около носа и границата на косата.
  • Саркоидозата е системно заболяване и може да афектира повечето части от тялото.

Мустафа Асанов Барзев, Медицински Университет – София

Средно: 4.5 / 5. Гласували: 31

Все още няма оценка.

  • 192
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!