Меню Затваряне
🗞️  Новини

ХепАктив – всичко е добре, когато започва навреме

Силвана е на 24, когато случайно научава, че страда от Хепатит В. В хода на човешкото си ежедневие, в което така или иначе страдаме по най-различни причини – големи и малки, сериозни и нелепи, да се окажеш носител на съвсем сериозно хронично инфекциозно заболяване, което с годините може напълно да разруши черния ти дроб или да му закачи един съвсем голям тумор, едва ли се преглъща лесно. Чувайки диагнозата си, в началото Силвана изпитва страх от неизвестното, вина, пред себе си и близките си, няма представа как е била заразена и къде ще я отведе съдбата й на един от 300 000 души в България, заразени с Хепатит B или C. Сигурна е обаче, че от тук нататък нищо вече няма да бъде същото и то наистина няма да бъде. Но може би всичко е за добро.

ХепАктив - всичко е добре, когато започва навреме MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Хронични хепатити – B и C

Инфекцията с всички видове хепатити (A, B, C и D) протича с остра преиктерична фаза с общи симптоми като отпадналост, гадене и повръщане, а когато хепатоцитите (клетките на черния дроб) започнат да умират, настъпва иктерична фаза – с увеличен билирубин, чернодробни трансаминази, тъмна урина, светли изпражнения и жълтеница. Хепатоцитите умират, защото хепатитните вируси се размножават в тях и предизвикват остър Т-клетъчен имунен отговор. В хода му се отделят най-различни възпалителни медиатори и цитокини (като интерферон-гама например) и в опита си да елиминира вируса от заразените с него клетки, имунната система се отплесва и елиминира и тях. Самите вируси имат и директно цитотоксично действие – нови проучвания показват, че микро РНК-ите на вируса на Хепатит B смущават поправката на клетъчната ДНК (което би обяснило канцерогенното му действие) и задействат процеси на фиброза (което би обяснило развитието на цироза с годините). [1]

При хепатит А и хепатит Е обикновено човек оздравява от само себе си и рядко се стига до сериозни поражения на черния дроб. Хепатит В обаче (в 5% от случаите) и хепатит C (в до 80% от случаите) и техните подли микро РНК-и могат да останат в черния дроб на пациента с години – това е т.нар. хроничен хепатит, който с течение на годините води до цироза на черния дроб или до хепатоцелуларен карцином. И двата вируса се предават парентерално – т.е. по кръвен и по полов път (за разлика от хепатит А и хепатит Е, с които човек може да се нагълта от околната среда – те са т.нар. “болести на мръсните ръце”). Хепатит В се предава и вертикално, т.е. от майка на дете, което днес е сериозен проблем в редица африкански държави. [2,3] От ХепАктив са подбрали няколко основни факта за хроничните хепатити:

 • В световен мащаб 257 млн. души са инфектирани с хепатит В, а други 71 млн. с хепатит С. В България се предполага, че с хепатит В живеят 210 000 души, с хепатит С – над 80 000.
 • Обикновено симптоми липсват до момента, в който не се развие животозастрашаващо заболяване като чернодробна цироза или карцином (при всеки пети от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит).
 • Терапиите за лечение на хепатит В и хепатит С в България са безплатни за всички здравноосигурени пациенти. При хепатит В много рядко има пълно излекуване на хроничната му форма, но поддържащото лечение спира увреждането на черния дроб и ограничава разпространението на инфекцията. Хепатит С се лекува изключително успешно в рамките на 8-16 седмици.
 • За хепатит В има ваксина, която се прилага на всички новородени след 1992 г. Тя не създава доживотен имунитет, затова може да се наложи реваксинация. За хепатит С не съществува ваксина, не се изгражда имунитет след успешно преболедуване/излекуване и е възможно повторно инфектиране.

ХепАктив

Силвана е диагностицирана случайно с хроничен хепатит В през 2006-та, когато е едва на 24. По това време за хроничните хепатити се знае малко, “убийствено малко, в буквален и в преносен смисъл”, както казва тя самата. Прекарва 2 седмици в инфекциозно отделение със съмнение за остър хепатит, но когато след 6-тия месец нивата на HBsAg в кръвта й все още са високи (това е малък протеин по повърхността на хепатитните вируси, който се появява в кръвта, ако вирусът се разможава в организма), диагнозата става ясна – Силвана страда от хроничен хепатит В.

В търсене на точна диагноза, подходящо лечение и може би мъничко надежда, Силвана се мести в София. Но там не получава много отговори. Пълното информационно затъмнение по темата за хроничните хепатити, което цари в онези години, я кара да започне да се информира от интернет. Попада на форум за пациенти, самият създаден от човек с хепатит С със сходен път през хаоса на здравната ни система. С желанието да помогне на колкото се може повече хора и да сподели горчиво натрупания си опит, той учредява въпросния форум, а там пациенти с хепатит от цяла България споделят историите си едни с други, намират подкрепа и актуална информация за нови видове лечение и достъпни специализирани центрове. И най-вече разбиране. Сами пред тихата светлина на монитора, която единствена огрява тази тъмна, неясна и безмълвна диагноза – отговор след отговор, един подреден в няколко кратки абзаца горчиво натрупан опит след друг, всички заедно разбират, че все пак не са сами. И животът им може да продължи въпреки диагнозата. Този на 9-тимата пациенти, които през 2009-та година заедно учредяват ХепАктив със сигурност продължава. Ето каква е дейността на им днес, 11 години по-късно:

 • Предоставят актуална медицинска и научна информация. В сайта се превеждат нови и интересни статии от цял свят, от сигурни източници, които можете да видите в края им.
 • Поддържат обновен онлайн форум, който за последните 10 г. е дал възможност на над 2800 пациенти да се свържат помежду си и да черпят един от друг опит и сили. И смелост.
 • Споделят вдъхновяващи истории на пациенти, преживели хепатит В и С, защото вярват, че разказването лекува.
 • Разполагат с консултант по вирусен хепатит, достъпен за всеки, който се нуждае от съдействие и подкрепа, независимо къде се намира. Може да помогне в откриването на лекар, който да разчете резултати от кръвни изследвания, в избирането на подходяща клиника за постъпване, при подаването на документи за лечение или просто да внесе малко яснота в това, което следва от тук нататък.
 • Предлагат индивидуални консултации с психолог за емоционално справяне с голямата страшна диагноза “Хепатит”. За да не бъде толкова голяма и страшна.
 • Като партньори с CheckPoint София, изследват безплатно за хепатит В и С. Нужни са само 15 минути, нищо повече.
 • Защитават активно правата на пациента, независимо дали се касае за дискриминация от страна на работодател, или липса на достъпно лечение в България.
 • Организират скринингови акции и кампании, давайки възможност на всеки, загрижен за своето здраве, да се изследва бързо, безплатно и сигурно за хепатит В и С.
ХепАктив - всичко е добре, когато започва навреме MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
ХепАктив и техните партньори от CheckPoint Sofia по време на кампания за безплатно тестване за хепатит и ХИВ на езерото “Ариана”

“Всичко е добре, когато започва навреме”

“През 2016 г. Световната Здравна Организация създаде глобална стратегия за елиминиране на вирусния хепатит до 2030 г. В България все още не е приета разписаната през 2019 г. Национална програма за контрол и превенция на вирусните хепатити, и според актуалния брой на диагностицираните и лекувани пациенти е пресметнато, че държавата ни ще успее да осъществи частичен контрол над хепатит В и хепатит С най-рано през 2051 г.”

Такава е тъжната действителност, с която се сблъскваме у нас днес. Докато някога сме се губели в наяснота и неинформираност, днес имаме достъп до цялата информация на света, но ето че се губим и в нея. Въпреки напредъка на медицината и науката в България все още липсва съзнание за проблема с хроничните хепатити, а още по-силно се усеща липсата на адекватни скринингови програми. Хроничните хепатити B и C често са безсимптомни заболявания и дълги години се проявяват само с хронична умора и отпадналост. С тази умора всеки е свикнал, в забързаното ни всекидневие тя е позната под толкова много имена – стрес, преумора, пролетна умора и т.н. И не ѝ обръщаме внимание.

“Нужно е да се приведе в действие всеобхватна държавна политика, която да включва: национален скрининг за хепатит В и С; подобряване на достъпа до лечение, разработване на услуги в подкрепа на хората от уязвими групи; мултидисциплинарен подход при лечението на пациенти с хепатит и повишаване качеството на медицинските грижи и експертност, информационни кампании, мерки за справяне със стигмата и дискриминацията и др.

Всичко това не значи, разбира се, да изпадаме в паника всеки път когато се почувстваме уморени. Но определени рискови групи от хора – хората над 40г., хирурзите (най-висок риск!), парамедици, сексуалните труженици (особено мъжете), приемащи кръвопреливания (особено преди 1992 г.) или трансплантирани органи, хора с пиърсинги и татуировки, хора употребяващи наркотични вещества и мъже, които правят секс с мъже, могат в една по-добра България да имат лесен, бърз и анонимен достъп до скринингови изследвания. Затова по случай 28-ми юли, Световният ден за борба с хепатита, в партньорство с CheckPoint София ХепАктив предоставя възможност за безплатно изследване за хепатит B и C всеки понеделник, сряда и петък от 13 до 18 часа. Адрес: ул. Цар Самуил 111 (пресечна на Пиротска). Без предварително записване.

ХепАктив - всичко е добре, когато започва навреме MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Издледванията се извършват всеки понеделник, сряда и петък от 13 до 18 часа. Адрес: ул. Цар Самуил 111 (пресечна на Пиротска).

Силвана

За Силвана дългият път на трансформация – от момента, в който чува за първи път своята диагноза, до момента, когато осъзнава, че това значи терапия до края на живота й, означава да съобщи на своите близки и приятели, че има хепатит, да понесе предубежденията на обществото ни и да се намира непрекъснато в процес на кандидатстване за лечение и хоспитализации и все пак взема решение да не бъде безучастна жертва на събдата си, а напротив, да помага и да се бори – този път трае 4 години. Силвана става пример и вдъхновение за хиляди хора, които още вървят по него и макар да не виждат края му, смелите думи на един смел човек може би го правят една идея по-лек.

“Виж ме! Имам хепатит В и съм нормален човек. Също като теб! Не мълчете. Не губете кураж. Приемете се такива, каквито сте. Да не бъдеш принуден да се криеш от близки и познати, да бъдеш ”на чисто” със себе си, да знаеш кой си. Да можеш да излезеш открито пред хората, със своето лице. За мен това е несравнимо.”

Днес Силвана е добре. Благодарение на своята терапия с тенофивир (нуклеозиден аналог, който блокира възпроизвеждането на вируса), вирусът е супресиран до неоткриваеми нива в кръвта й. Надява се един ден да се събуди и да чуе по новините за нов вид лечение, който окончателно ще елиминира хепатитния вирус и неговия генетичен материал от организма. “Знам, че съм голям мечтател, но защо пък не?” пита тя. Междувременно ХепАктив расте и инициативите му достигат все повече и повече хора. А хепатитът – все по-малко.

Впоследствие се оказва, че Силвана е заразена с хепатит В по вертикален път, т.е. от самото си раждане. От бебе. Нейната майка също е инфектирана, но и тя е на медикаментозна терапия и вече е добре. Не знам дали това означава, че Силвана е родена да се бори в името на човечеството с хепатитните вируси, такова призвание би било много тежко. Може би призванията не съществуват и са само поука от историите, които си разказваме, за да подредим някак абсурда на света. Но знам, че тя прави точно това. Бори се. И исках да разкажа още веднъж нейната история.

Някой беше обърнал внимание, че в английската статия в Уикипедия за дребната шарка пише следното – “Дребната шарка беше инфекциозно вирусно заболяване…” Може би някой ден хепатитът също ще е тема само с историческо значение. От тези, които за нас, студентите по медицина, изглежда безсмислено да учим за изпита по микробиология и питаме защо ги учим изобщо тези неща, като вече даже не съществуват? Колко хубаво би било благодарение на всички смели учени, лекари, активисти и пациенти, които неуморно, ден и нощ се борят с него, един ден да изпитаме тая досада и по адрес на хепатита. Благодарение на хора като Силвана.

Може би сме големи мечтатели, но защо пък не?

ХепАктив - всичко е добре, когато започва навреме MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Благодарности

 • На Атанас Георгиев – здравен журналист, медицински автор и студент по медицина в четвърти курс. Има около 200 публикации насочени предимно в областта на гастроентерологията, фармакологията, мъжкото здраве и актуалните здравни новини по света и България. През 2018 г. печели второ място на Националния журналистически конкурс на тема „Хепатит C – как се открива в България“. През 2019 г. печели първо място в секция горен ГИТ на Националния конгрес за млади гастроентеролози, където е и първият студент спечелил първо място на конгреса в историята. Вижте негово интервю по актуални здравни проблеми.
 • На www.healthnews.bg – къде може да намерите много интересни новости, интервюта и авторски статии от света на медицината.
 • На Силвана Лесидренска, която ни разказа своята история.
 • На всички останали смели хора от ХепАктив и CheckPoint Sofia

Източници на следващата страница.

Средно: 4.9 / 5. Гласували: 13

Все още няма оценка.

 • 237
  Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!