Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Гастроентерология: 74-годишна жена постъпва с непрекъсната болка в долната част на корема

74-годишна жена с данни за периодично настъпваща болка в долната част на коремната област през последните 10 години, съпътствана с чувство за подуване в лявата хълбочна яма. Болката се облекчава при изпускане на газове или при дефекация. Пациентката има констипация и при дефекация излизат малки парченца изпражнения. Има история, че преди 4 години в изпражненията е имало кръв и затова е направена рентгенова снимка с бариева каша (чрез клизма). Снимката е показана по-долу. През последната седмица болката на пациентката се е влошила и сега усеща непрекъсната болка в лявата хълбочна яма, както и общ дискомфорт. Апетитът й също се е намалил през това време и не се е изхождала през последните 2 дни. Анамнезата показва, че преди 20 години на пациентката е направена хистеректомия поради фиброиди на матката. Семейната история на заболяванията дава данни за наличие на исхемична болест на сърцето и захарен диабет. Пациентката живее сама, пазарува и готви сама за себе си.

Гастроентерология: 74-годишна жена постъпва с непрекъсната болка в долната част на корема MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Рентгенова снимка с бариева каша

Преглед

При прегледа, пациентката е с температура 38,5 С, има повишена болкова чувствителност и неясен отпечатък на образувание в лявата хълбочна яма. Няма болка, нито при натиск, нито при отпускане и перисталтичните звукови находки са нормални. Пулс – 84 у/мин; кръвно налягане – 154/88 mmHg. Няма установени проблеми в дихателната система.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин11.8 g/dL11.7–15.7
MCV85 fL80–99
Левкоцити15.6x10^9 /L3.5–11.0
Тромбоцити235x10^9 /L150–440
CRP56 mg/Lпод 5

Въпроси

  • Каква е вероятната диагноза?
  • Как бихте процедирали с пациента?

Отговори

Пациентката е болна от дивертикулит. Дивертикулите са части от лигавицата на дебелото черво, избутани навън, приличащи на джобчета, като най-често се намират в левия колон. По-често се срещат при възрастни индивиди от западни популации, най-вероятно поради дефицит на приемане на фибри с храната. Симптомите много съвпадат с тези на синдрома на раздразненото черво. Възпаление, настъпило в дивертикула, се означава като дивертикулит. При тежки случаи може да настъпи перфорация, параколичен абсцес или септицемия. Други потенциални усложнения включват – чревна обструкция, формация на фистула в ректума или влагалището и кръвоизлив.

Рентгеновата снимка от преди 4 години показва данни за диверикулит с формирани джобчета от лигавица в сигмовидното черво. Това се потвърждава и от сведенията за дългосрочната периодично повтаряща се коремна болка и констипацията. Скорошните проблеми с увеличената болка, чувствителност, температура, увеличен брой бели кръвни клетки, CPR и образуванието в лявата хълбочна яма говорят за скоростно развитие на болестното състояние. В конкретния случай няма сведения за перитонит (който може да бъде сигнал за възможно спукване на някой дивертикул).

Диференциалната диагноза в този случай, като се вземе предвид отпечатъка от рентгеновата снимка и промяната в изхождането, би била карцинома на дебелото черво или болест на Крон. Поради отсъствието на доказателства за перфорация с изтичане на чревно съдържимо в перитонеума (няма перитонит) или обструкция (нормални перисталтични звукови находки), лечението трябва да се основава на предполагаемата диагноза на дивертикулит. Трябва да бъде извършена колоноскопия на по-късен етап за да бъде изключена възможността от рак.

Чрез компютърна томография на корема ще се види образуванието по-добре и също така ще се разбере дали има локален абсцес. Лечението трябва да включва широкоспектърни антибиотици, интравенозно вливане на течности и почивка. Допълнителни изследвания са извършени, включително – еритроцити, урея, креатинин, глюкоза, тестове за функцията на черния дроб и кръвни култури. При многократни тежки състояния, кървене или обструкция може да е необходима хирургическа намеса.

Ключови точки

  • Дивертикулита е често срещата болест при възрастни хора от западни популации и може да бъде асимптоматичен или да предизвика симптоми подобни на синдрома на раздразненото черво.
  • Дивертикулита е честа находка при пациенти, присъствието му може да подведе невнимателните лекари да спрат да търдсят съпътсващи състояния.
  • Дивертикулита трябва да се лекува с антибиотици за да намали шанса от усложнения като перфорация или формиране на фистула.

Никола Луиджи Караннанте, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.5 / 5. Гласували: 11

Все още няма оценка.

  • 91
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!