Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Гастроентерология: 38-годишен мъж с болка в епигастриума от 2 месеца и микроцитна анемия

Мъж на 38 години се оплаква от абдоминална болка в продължение на 2 месеца. Болката е разположена централно в епигастриума и е периодична. Предишната година имал подобни оплаквания. Тогава той взел лекарства против киселини, с които се сдобил от аптека и симптомите отзвучали в рамките на 10 седмици. Болката обикновено трае между 30 и 60 минути. Често се появява нощно време, като болката дори може да събуди пациента и изглежда, че приемът на храна я успокоява. Лютиви храни и къри провокират болката в някои случаи.

Пациентът пуши по 10-15 цигари на ден в продължение на 25 години и пие по 300мл алкохол всяка седмица. В момента не приема никакви медикаменти. Няма данни за придружаващи заболявания. Пациентът работи като брокер в града. В последно време се чувствал по-уморен от обичайното, като е отдал това на напрежение от работата. Направена е кръвна картина.

Преглед

Установява се лека напрегнатост в епигастриума, но липсват други отклонения.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин10.2 g/dL13.3–17.7
Еритроцити6.4x10^12 /L4.4-5.9
MCV71 fL80–99
Левкоцити8.9x10^9 /L3.9-10.6
Тромбоцити350x10^9 /L150-440
Желязо4 mmol/L14–31
ТЖСК76 mmol/L45–70
Феритин6 mg/L20–300
  • Кръвната натривка показва микроцитни, хипохромни еритроцити.

Въпроси

  • Как ще интерпретирате тези резултати?
  • Каква е вероятната диагноза и как ще я потвърдите?

Отговори

Кръвната картина показва анемия с нисък MCV, което насочва към микроцитна анемия. Високият брой еритроцити в комбинация с ниския хемоглобин показва, че хемоглобиновото съдържание в тях е намалено. Ниското серумно желязо и феритин заедно с високия ТЖСК (тотален желязо-свързващ капацитет) потвърждава наличието на желязодефицитна анемия. Кръвната натривка потвърждава, че клетките са микроцитни и с ниско съдържание на хемоглобин. При анемиите свързани с хронични заболявания също може да са налице микроцитни еритроцити и ниско серумно желязо, но ТЖСК би бил нисък, а феритинът нормален. Най-вероятната диагноза е пептична язва.

Най-честата причина за желязодефицитна анемия при мъже е кървене в гастроинтестиналния тракт. При жени преди менопауза най-честата причина е менструалното кървене. Характеристиките на болката съвпадат с тези при дуоделна язва, при която по-често има успокояване на болката след прием на храна. Диагнозата трябва да се потвърди с ендоскопия, тъй като няма как само на базата на анамнезата да се изключи алтернативна диагноза като стомашен карцином. Трябва да се установи точното място на кървене, както и да се има предвид и наличието на Helicobacter pylori.

В случая ендоскопията потвърди активна дуоденална язва и пробите бяха положителни за Helicobacter pylori. Наличието му се свързва с гастрит и с над 90 процента от случаите на дуоденална язва. Тестове с издишан въздух и серумни антитела са алтернативни диагностични тестове. H. pylori беше лекуван с комбиниран режим от омперазол в продължение на 6 седмици и тройна терапия, състояща се от ланзопразол, амоксицилин и кларитромицин за 7 дни. На пациента бе препоръчано да преустанови тютюнопушенето и да намали алкохолната си консумация. Железният дефицит бе коригиран чрез орален прием на железни препарати за 3 месеца с основната цел да се запълнят железните депа в костния мозък. Повторна ендоскопия потвърждава началната диагноза на бенигнена язва.

Ключови точки

  • Различни режими на антибиотично лечение са показали временно премахване на H.pylori, като предотвратяват или отлагат възвръщането на симптомите и улцерацията.
  • За възстановяването на железните депа в костния мозък са необходими 3 месеца лечение с орално желязо след нормализирането на хемоглобина.
  • Феритинът е острофазов протеин и ще бъде повишен при наличието на остро заболяване дори в състояние на железен дефицит.

Милен Юриев Велков, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.6 / 5. Гласували: 20

Все още няма оценка.

  • 100
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!