Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Гастроентерология: 31-годишна жена с коремни болки и подуване, персистиращи от 6 години

31-годишна жена се оплаква от коремни болки и чувство на подуване, които са персестирали през последните 6 години. Съобщава за редуващи се периоди на запек и периоди на често изхождане до 4 пъти на ден. След използването на лаксативи за предизвикване на позиви за дефекация, намалявала болката, която се появялава в двете илиачни ямки. Споделя да е имала подобни проблеми, когато е била на 17, които са били причина да отсъства от училище. Болките често се отключват след консумация на цитрусови плодове, някои зеленчуци и житни продукти. Опитала е да изключи тези елементи от диетата си, което е довело до временно подобряване на симптомите, но не и до тяхното изчезване. Една година по-рано е прегледана в гастроентерологична клиника и й е била направена сигмоидоскопия, която не показала патология. Пациентката съобщава, че процедурата е довела до дискомфорт и поява на абдоминална болка. Жената се притеснява от продължителната болка и не желае следващо ендоскопско изследване.

Пациентката съобщава за повтарящи се епизоди на главоболие, което е диагностицирано като мигрена. Също така, споменава, че менструалният й цикъл е нередовен и придружаван от силни менструални болки. Тя е непушач и не употребява алкохол. Баба й е починала от карцином на дебелото черво на 64-годишна възраст. Родителите й са живи и здрави. Работи като секретарка.

Преглед

При прегледа не се установяват отклонения във функцията на сърдечно-съдовата и дихателната системи. Колонът в лявата илиячна ямка е палпируем.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин11,9 g/dL11,7–15,7
MCV84 fl80-99
Левкоцити5.3x10^9 /L3.5–11.0
Тромбоцити244x10^9 /L150-440
СУЕ8 mm/hпод 10
Na+138 mmol/l135–145
K+4.4 mmol/l3.5 – 5.0
Урея4.2 mmol/l2.5 – 6.7
Креатинин89 µmol/L70-120
Глюкоза4.6 mmol/l4.0 – 6.0

Въпроси

  • Каква е най-вероятната диагноза?
  • Какви изследвания е редно да се направят?

Отговори

Характеристика на болката, липсата на физикална находка, нормалната сигмоидоскопия и болката по време на изследването предполагат диагнозата да е синдром на раздразненото дебело черво (IBS – irritable bowel syndrome). Синдромът е често епизодичен с различни периоди на обостряне и ремисия. Периодите на честа дефекация се редуват с периоди на запек. Периодите на обостряне често се асоциират със стрес. При синдром на раздразненото дебело черво е характерно в анамнезата да има придружаващи заболявания като мигрена и нередовен менструален цикъл. По принцип при пациенти под 40-годишна възраст с оплаквания от 6 години се поставя диагнозата и се започва лечение, но при този случай фамилната история за карцином на дебелото черво налага поставянето на фамилна аденоматозна полипоза като диференциална диагноза. Фамилната история, обстоятелствата около смъртта на бабата и чувствата на пациентката спрямо ситуацията трябва да се изследват допълнително. Притеснението покрай семейните събития може също да допринесе към симптомите на пациентка. Ако има живи роднини с фамилна полипоза, е необходимо да се направи допълнително ДНК-изследване, за да се определи кои членове от семейството са в високорисковата група. Ако има съмнения, пациентката трябва да е подготвена за клизма с бариева каша или колоноскопия, за да се изключат други заболявания.

Гастроентерология: 31-годишна жена с коремни болки и подуване, персистиращи от 6 години MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Диагнозата на IBS се поставя след изключването на други значими заболявания като синдром на възпаленото черво, дивертикулна болест или токсичен мегаколон. При пациенти под 40-годишна възраст това се прави на базата на анамнеза, физикално изследване, изследване на пълна кръвна картина и СУЕ. При по-възрастни пациенти е редно да се извършат допълнително сигмоидоскопия, изследване с бариева каша или колоноскопия. Трябва да се изготви ясен план за диагноза и лечение. Симптомите обикновено персистират и могат да се повлияят от спазмолитици или трициклични антидепресанти. Някои пациенти се влияят добре от диета, богата на фибри.

Ключови точки

  • Синдром на раздразненото дебело черво е често срещано заболяване и е трудно за лечение.
  • Сигмоидоскопия често предизвиква симптоми на IBS.
  • Важно е да се обясни на пациента на какви изследвания бива подлаган и да се разяснят характеристиктие на неговото/нейното заболяване.

Виктория Петрова Димитрова, Медицински Университет – София

Източници на слевдащата страница.

Средно: 4.8 / 5. Гласували: 15

Все още няма оценка.

  • 76
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!