Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Гастроентерология: 25-годишна жена с болка в десния хълбок, ирадиираща към ингвиналната област

25-годишна жена отива при личния си лекар с оплаквания от болка в десния хълбок, която се разпространява към дясната ингвинална област. Болката започва преди около 24 часа и става все по-силна. Не е ходила по голяма нужда от 3 дена.

Чувства топли и студени вълни и се изпотява. Няма нито зачестено, нито болезнено уриниране. Последната й менструация е преди 3 седмици. В миналото е имала случаи на остър цистит, на интервали от около 2 години. Няма други съществени медицински данни.

Преглед

Жената не изглежда добре, има треска и температура от 38.5oC. Пулсът й е 112 у/мин, кръвното й налягане – 104/66 mmHg. Прегледът на сърдечно-съдова и дихателна системи не установява други находки. Изпитва болка при палпация в десния хълбок и дясната ингвинална област. Установява се мускулен дефанс. Перисталтиката е оскъдна при аускултация.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин14.3 g/dL11.7–15.7
Левкоцити17.2x10^9 /L3.5–11.0
Тромбоцити366x10^9 /L150–440
Na+139 mmol/L135–145
K+4.3 mmol/L3.5–5.0
Урея10.3 mmol/L2.5–6.7
Креатинин96 µmol/L70–120
CRP232 mg/Lпод 5
Уринабелтък + ; кръв + ; нитрити -
 • Абдоминален рентген – без находки

Въпроси

 • Каква е диагнозата?
 • Как бихте лекували пациентката?

Отговори

Пациентката има остър апендицит. Острият апендицит обикновено започва с болка в централната част на корема, която бързо се локализира в дясната ингвинална област. Установява се мускулен дефанс и симптом на Блумберг (болка при отпускане на натиска при палпация). Без лечение някои случаи преминават спонтанно, но други се усложняват с руптура на апендикса и локален или генерализиран перитонит. В редки случаи при ненавременна диагноза апендецитът води до формиране на апендиксна хеморагично-едематозна маса в илеоцекалния регион.

В нашия случай болката в дясната ингвинална болка заедно с високите левкоцити и CRP сочат именно към апендицит. Болките в хълбока, микрохематурията и протеинът в урината, имитиращи инфекция на пикочните пътища, показва, че апендиксът може би е разположен ретроцекално. В случаи на ретро-илеален апендицит пък се дразни илеумът и това може да доведе до тежка диария и повръщане. Пациенти с апендицит могат да пристигнат и с подостър запек заради илеус или ретенция на урина заради тазов перитонит.

Диференциална диагноза

 • При млади пациенти диагнозите включват синдром на раздраненото черво, неспецифичен мезентериален аденит, ектопична бременност, торзирани или хеморагични овариални цисти, инфекция на Фалопиевите траби и инфекции на пикочополовите пътища.
 • При по-стари пациенти – перфорирани пептични язви, дивертикулит, болест на Крон, колоректален карцином.

Лечението е апендектомия, веднага щом се изключи инфекция на пикочните пътища. Ултразвук и компютърна томография могат да потвърдят диагнозата. Въпреки това, част от апендектомираните се оказват със здрав апендикс.

Ключови точки

 • Ретроцекалните апендицити имитират остър пиелонефрит.
 • При млади жени ектопичната бременност и генекологичните проблеми също могат да имитират апендицит.
 • Стари пациенти могат да имат атипична симптоматика.

Любомир Теодоров Манолов, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 6

Все още няма оценка.

 • 61
  Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!