Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Ендокринология: 55-годишен мъж се консултира с личния си лекар относно липса на енергия

55-годишен мъж се консултира с личния си лекар относно липса на енергия. Съобщава за прогресивна умора през последните 18 месеца. По професия е адвокат и се е случвало да заспива в офиса. За него е невъзможно да остава буден след 9:30 вечерта и да се събужда преди 7:30 сутринта. Има затруднения с концентрацията на работа и е преустановил ежеседмичната си игра на тенис. Имал е депресивен епизод преди 10 години свързан с края на първия му брак. Не съобщава за настоящи лични проблеми, твърди, че преди не е имал сериозни здравословни проблеми. Брат му развива захарен диабет тип 1 когато е на 13. Съобщава за запек, но отрича да има абдоминална болка или ректално кървене. Качил е 8 кг. през последната година.

Преглед

Пациентът е с наднормено тегло. Кожата на лицето му е суха и лющеща. Сърдечна честота – 56 уд/мин., артериално налягане – 146/88 mmHg. Изследванията на сърдечно-съдовата, дихателната и гастроинтестиналната системи не показват отклонения, не е проведен неврологичен преглед.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин10.3 g/dL13.3–17.7
MCV92 fL80–99
Левкоцити4.3x10^9 /L3.9–10.6
Тромбоцити154x10^9 /L150–440
Na+140 mmol/L135–145
K+4.4 mmol/L3.5–5.0
Урея6.4 mmol/L2.5–6.7
Креатинин125 μmol/L70–120
Глюкоза4.7 mmol/L4.0–6.0
Калций2.48 mmol/L2.12–2.65
Фосфат1.20 mmol/L0.8–1.45
Холестерол6.4 mmol/L3.9–6.0
Триглицериди1.4 mmol/L0.55–1.90

Въпроси

 • Каква е вероятната диагноза?
 • Какви ще са последващите изследвания, диагноза и лечение на пациента?

Отговори

Умората е чест симптом на физически и психически заболявания. Диференциалната диагноза включва злокачествено заболяване, депресия, анемия, бъбречна недостатъчност и ендокринни заболявания. В този конкретен случай диференциалната диагноза е между депресия и хипотиреоидизъм. Пациентът е с минали епизоди на депресия, но без сегашни отключващи фактори. Не страда от късна или ранна инсомния, които са чести биологични признаци на тежка депресия. След обстоен преглед има достатъчно симптоми, сочещи към хипотиреоидизъм: скрито начало на умора, трудна концентрация, повишена сомнолентност, запек и наддаване на тегло. Възможно е да има член на семейството или предишни случаи на ендокринни заболявания като захарен диабет тип 1, витилиго или болест на Адисон. Хипотиреоидизмът се проявява в петата или шестата декада и е 5 пъти по-чест при жени. Обструктивнатa сънна апнея се свързва с тази диагноза и може да е причина за сънливост през деня и умора.

След обстоен преглед изгледът на лицето и брадикардията са показни за диагнозата. Пациентите имат суха, лющеща, студена и задебелена кожа със зачервяване по скулите, което рязко се откроява на фона на бледото лице (изглед подобен на „ягоди със сметана“). Косата е чуплива и рядка, латералната трета на веждите оредява. Възможна е брадикардия със затруднения в намирането на сърдечен ритъм на върха на сърцето поради наличието на перикардиален излив. Класически симптом е забавената релаксация на коленния рефлекс. Други неврологични симптоми биват синдром на карпалния тунел, малкомозъчен синдром или полиневрит. Заболяването може да дебютира с психични заболявания като психози („микседемна лудост“).

Нормохромна, нормоцитна анемия, повишен креатинин и хиперхолестеролемия. Анемията може да е микроцитна при менорагия; макроцитна при дефицит на вит В12. Повишеният креатинин може да е резултат от редуциран бъбречен кръвоток.

Най-тежките случаи на хипотиреоидизъм презентират с микседемна кома, брадикардия, понижена дихателна честота и тежка хипотермия, нормално без треперене.

В този случай изследванията на щитовидната жлеза са както следва: тиреостимулиращ хормон (TSH) – 73 mU/L (норма: <6mU/L); свободен тироксин (T4) – 3 μmol/L (норма: 9–22 μmol/L). Високите нива на TSH сочат към първичен хипотиреоидизъм; най-честата причина за него е автоимунен тиреоидит и е желателно да се изследват щитовидните автоантитела.

Причини за хипотиреоидизъм:

 • Панхипопитуитаризъм
 • Автоимунен тиреоидит
 • След тиреоидектомия
 • След лечение на тиреотоксикоза с йод
 • Лечение на хипертиреоидизъм: Carbimazole, Propylthiouracil
 • Amiodarone, Lithium
 • Дефицитна на йод храна
 • Наследствени ензимни дефекти

Лечението се провежда с T4 в поддържаща доза от 75–200 μg/ден. Резултатите от него се измерват чрез следене на TSH (връщане в норма). Трябва да се внимава при възрастни пациенти или такива с коронарна болест на сърцето поради риск от преципитираща миокардна исхемия.

Ключови точки

 • Хипотиреоидизмът трябва да се счита за диференциална диагноза при всеки пациент с умора.
 • Задължителен неврологичен преглед.
 • Неспецифични симптоми.
 • Хипотиреоидизмът може да започне като психоза или понижено съзнание.
 • Автоимунният тиреоидит е най-честата причина за хипотиреоидизъм.

Станислава Иванова Баракова, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 6

Все още няма оценка.

 • 155
  Споделяния

Подобни публикации

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!