Меню Затваряне
🗞️  Новини

EMA дава препоръки за терапия на COVID-19 с Paxlovid

  • 20
    Споделяния

Европейската агенция по лекарствата публикува препоръки за терапия с Paxlovid®. Очаква се този ход да опрости употребата на лекарството, което все още не е получило одобрение в ЕС.

EMA дава препоръки за терапия на COVID-19 с Paxlovid MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Комитетът на CHMP към Европейската агенция по лекарствата (EMA) издаде препоръки за терапия с Paxlovid за COVID. Лекарството, което все още не е одобрено в ЕС, може да се използва при пациенти с COVID, които не се нуждаят от кислородотерапия и са изложени на висок риск от тежко протичане на болестта.

Агенцията цели да улесни държавните власти да използват лекарството на Pfizer при спешни случаи, преди все още то да бъде официално одобрено. Този ход бива оправдан от високия брой новозаболели и смъртни случаи.

Според EMA процесът на издаване на разрешение за употреба на препарата е в ход още от 13 декември тази година.

Какво представлява и как действа?

Paxlovid е перорално антивирусно лекарство, което намалява способността на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19) да се размножава в тялото. Активното вещество PF-07321332 блокира активността на ензим (SARS-CoV-2-3CL протеаза), необходим на вируса за репликация.

Paxlovid също така доставя ниска доза ритонавир (протеазен инхибитор), който забавя разграждането на PF-07321332, което му позволява да остане по-дълго в тялото при нива, значими за антивирусната защита.

EMA дава препоръки за терапия на COVID-19 с Paxlovid MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Състои от две различни активни вещества: нирматрелвир (PF-07321332) и ритонавир, като и двете се дават под формата на таблетки. Нирматрелвир се прилага в доза от 300 mg (2 таблетки по 150 mg всяка), ритонавир в доза от 100 mg, два пъти дневно в продължение на пет дни.

Очаква се Paxlovid да намали необходимостта от хоспитализация при пациенти с COVID-19.

Прием възможно най-скоро след появата на симптоми

Според EMA Paxlovid трябва да се прилага възможно най-рано и в рамките на първите пет дни след появата на симптомите.

Агенцията съветва още да се избягва успоредното приложение на Paxlovid с други лекарствени средства, тъй като ефектът може да бъде редуциран. Очаква се скоро да бъде представен подробен списък на тези препарати.

Пациентите с тежко нарушена бъбречна и чернодробна функция също не се препоръчва да приемат лекарството.

Употребата на Paxlovid не е препоръчителна и при бременни и жени в детеродна възраст, които не използват контрацепция. Кърменето трябва да бъде прекъснато по време на терапията.

EMA дава препоръки за терапия на COVID-19 с Paxlovid MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Препоръките се основават на междинни резултати от основното проучване при нехоспитализирани, неваксинирани пациенти, които са имали симптоматично заболяване и поне едно основно състояние, което ги излага на риск от тежък COVID-19.

Данните от проучването показват, че Paxlovid намалява риска от хоспитализация и смърт, когато лечението започне в рамките на 5 дни от началото на симптомите.

Около 1% от пациентите (6 от 607), които са приемали Paxlovid в рамките на пет дни от началото на симптомите, са били хоспитализирани в рамките на 28 дни от началото на лечението в сравнение с 6,7% от пациентите (41 от 612), приемали плацебо; нито един от пациентите в групата с Paxlovid не е починал в сравнение с 10 пациенти в плацебо групата.

По отношение на безопасността, най-честите нежелани реакции, съобщени по време на лечението и до 34 дни след последната доза Paxlovid®, са дисгевзия (нарушение на вкуса), диария и повръщане.

Източници на следващата страница

Средно: 5 / 5. Гласували: 5

Все още няма оценка.


  • 20
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!