Нефрология

  1. Начало
  2. Енциклопедия
  3. Нефрология
  4. Остър пиелонефрит

Остър пиелонефрит

  • 2
    Споделяния

Острият пиелонефрит представлява бактериална инфекция, причиняваща възпаление на бъбреците и е едно от най-честите бъбречни заболявания. Пиелонефритът възниква като усложнение на асцендентна инфекция на пикочните пътища, разпространяваща се от пикочния мехур към бъбреците и техните тубули. Симптомите обикновено включват фебрилитет, болка в хълбока, гадене, повръщане, парене при уриниране и често уриниране. Двата най-чести симптома обикновено са фебрилитет и болка в хълбока. Острият пиелонефрит може да бъде разделен на неусложнен и усложнен. Усложненият пиелонефрит засяга бременни жени, пациенти с неконтролиран диабет, бъбречни трансплантации, анатомични аномалии на уринарния тракт, остра или хронична бъбречна недостатъчност, както и имунокомпроментирани пациенти и такива с вътреболнични инфекции. Важно е да се прави разлика между усложнен и неусложнен пиелонефрит, тъй като това определя терапевтичния подход и нуждата от хоспитализация.

Остър пиелонефрит MedGuide.bg Медицинският пътеводител
Остър пиелонефрит ХЕ – неутрофили в интерстициума и тубулите, тубулна некроза
Снимка – Wikimedia Commons

Етиология

Основни причинители на острия пиелонефрит са грам-отрицателни бактерии, най-често E.coli. Други грам-отрицателни бактерии, които причиняват остър пиелонефрит, включват Proteus, Klebsiella и Enterobacter. При повечето пациенти причинителят произхожда от фекалната флора.

Бактериите могат да достигнат до бъбреците по 2 начина: по хематогенен път и чрез асцендентна инфекция от долните пикочни пътища. Хематогенното разпространение е по-рядко и обикновено възниква при пациенти с уретерална обструкция или имунокомпроментирани и изтощени пациенти. Повечето пациенти развиват остър пиелонефрит чрез възходяща инфекция. Тя протича на няколко етапа. Бактериите първо се прикрепват към епителните клетки на лигавицата на уретрата. След това се изкачват към пикочния мехур през уретрата – или чрез инструментариум (напр. катетър), или чрез последователни инфекции на пикочните пътища, които се срещат по-често при жените.

Инфекциите на пикочните пътища са по-чести при жените, отколкото при мъжете, поради по-късата уретра, хормоналните промени и близкото разположение на уретрата до ануса.

Обструкцията на пикочните пътища, причинена от камък, също може да доведе до остър пиелонефрит. Препятствието на уринния ток може да доведе до непълно изпразване и застой на урина, което позволява на бактериите да се размножават, без да се изхвърлят. По-рядка причина за остър пиелонефрит е везикоуретералният рефлукс – вродено състояние, при което урината тече в обратна посока, т.е. от пикочния мехур към бъбреците.

Накратко
Бактериите достигат до бъбреците и тяхното легенче по 2 начина – хематогенно (чрез кръвта) или асцендентно (изкачват се по уретрата). Асцендентният вариант е по-чест при жени заради по-честите уретрални инфекции, но понякога се дължи на застой на урина заради обструкция от камък.

Епидемиология

Остър пиелонефрит в Съединените щати се установява с честота 15 до 17 случая на 10000 жени и 3 до 4 случая на 10000 мъже годишно.

Младите сексуално активни жени са пациентите, които са най-често засегнати от остър пиелонефрит.

Групи в крайните възрасти като възрастни хора и кърмачета също са изложени на риск поради аномалии в анатомията и промени в хормоните. Бременните жени също могат да бъдат изложени на риск и 20 до 30% развиват остър пиелонефрит обикновено през втория и началото на третия триместър. Острият пиелонефрит няма расова предиспозиция.

Патофизиология

E.coli е най-честата бактерия, причиняваща остър пиелонефрит поради уникалната си способност да се придържа и да колонизира пикочните пътища и бъбреците.

E.coli има адхезивни молекули, наречени P-фимбрии, които взаимодействат с рецепторите на повърхността на уроепителните клетки. Бъбреците, инфектирани с E.coli, могат да доведат до остър възпалителен отговор, който може да причини фиброза на бъбречния паренхим. Въпреки че механизмът, по който възниква бъбречната фиброза, все още е неизяснен, има хипотеза, че адхезията на бактериите към бъбречните клетки нарушава защитните бариери, което води до локална инфекция, хипоксия, исхемия и тромбообразуване в опит да се овладее инфекцията. Възпалителните цитокини, бактериалните токсини и други реактивни процеси след това водят до пълната форма на пиелонефрита и в много случаи – до системни прояви на сепсис и шок.

Остър пиелонефрит MedGuide.bg Медицинският пътеводител
E. coli с камшичета и фимбрии
Снимка – Prevention | E. coli | CDC

Хистопатология

Хистопатологията (вж. снимакта в увода) обикновено разкрива некроза или абсцес на бъбречния паренхим. Бъбречните тъкани са инфилтрирани с неутрофили, макрофаги и плазмени клетки. Архитектониката обаче не е напълно дезорганизирана.

Анамнеза и физикално изследване

Острият пиелонефрит се проявява с триадата:

🔐 СКРИТО СЪДЪРЖАНИЕ

Съдържанието по-нататък е достъпно само за професионални профили.

Моля, влезте в своя или се регистрирайте напълно безплатно.

Вход
   

Автор – Йоана Огнянова Митева, стажант-лекар
Редакция – Любомир Манолов, Медицински Университет София

Източници на следващата страница

Средно: 5 / 5. Гласували: 5

Все още няма оценка.


  • 2
    Споделяния
Тагове , , , , , , , , , ,
Беше ли Ви полезно? Да 5 Не

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари