Меню Затваряне
📑  Статии

Джобна карта – антибиотици

Djobna_Karta_Antibiotici

Свалете този документ.

Антибиотиците са неизменна част от медицинското ни ежедневие. За наш късмет в днешни дни разполагаме с голям набор от антибактериални средства, с които да се борим с патогенните микроорганизми. Тъй като е невъзможно да познаваме наизуст дозите, показанията, противопоказанията и нежеланите лекарствени реакции на всички антибиотици, едно „помагало“ би било подходящ инструмент в ежедневната ни работа.

В настоящата джобна карта са изброени по-важните и масово използвани антибиотици с техните показания и дозировки. Тя може да бъде разпечатана двустранно във формат А4 (и по желание например ламинирана), така че всеки от нас да може да я сгъне и постави в джоба на престилката си, и да я носи винаги със себе си. Представените дози и препоръки са изчислени за приложение при възрастни индивиди с тегло 70 кг. Въз основа на характеристиките на конкретния медикамент и бъбречната и чернодробна функция на пациента могат да се наложат промени в дозата и начина на приложение на антибиотиците.

Поздравявам и приветствам екипа на сайта medguide.bg за идеята да създадат онлайн платформа за споделяне на опит и познания в областта на медицината. Виждайки как наши колеги, някои от които все още в университета, се борят за обогатяването на българската медицина, мога единствено да бъда изпълнен с оптимизъм за бъдещето на българската наука. От самото си създаване медицината винаги се е основавала на принципа, че трябва да дадеш повече от това, което получаваш – за да оздравеят пациентите, за да не се разболяват здравите и т.н. Искрено се радвам, че младите българи са амбицирани да осъществяват подобни начинания, така че да можем да наситим българското научно пространство със съвременни познания на нашия си език, въз основа на които да се градят родни, български проучвания. В днешни дни почти всеки българин владее достатъчно английски език, за да прави справките, от които се нуждае, но за да я има България, трябва да има и наука на български език, както правилно отбелязва най-големият български хирург на XX-век проф. Александър Станишев, „за да имат и нашите студенти от къде да учат на своя език“. Ние – българските лекари в чужбина – от своя страна ще продължаваме да допринасяме с каквото можем за изпълнението на този процес.

Като пожелавам на екипа на medguide.bg успех в бъдещите начинания и кариерата на медици, им подарявам тази карта, за да я разпространят из България и тя да послужи на всеки медицински специалист в нужда, независимо от етапа на неговото развитие или специалност.

С уважение,
Д-р Илиян Илиев
Клиника по обща, съдова и висцерална хирургия
Окръжна болница Щайер, гр. Щайер, Горна Австрия

Източници на следващата страница.

Print Friendly, PDF & Email

Оценете:

Средно: 4.5 / 5. Оценки: 16

Все още няма оценка.

Коментирайте

blank

Подобни публикации

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!