Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Дерматология: 34-годишна жена с обрив по подбедриците и предмишниците

34-годишна жена се появява с оплаквания от множество болезнени, червени подувания по предната страна на подбедриците и предмишниците. По-старите подутини са по-тъмни на цвят и сякаш оздравяват от центъра към периферията. Пациентката се чувства цялостно неразположена и уморена, и изпитва болки в китките и глезените. Скоро не е имала болки в гърлото. За последните две години имала няколко рекурентни афтозни улцерации в устната кухина. За генитални улцерации не съобщава, но се оплаква от периодични болки в корема и диария.

Жената работи като сервитьорка и не е омъжена. Пуши по 15 цигари на ден и рядко консумира алкохол. Не съобщава за предишни заболявания, както и липсва информация за релевантни такива във фамилната анамнеза.

Преглед

Пациентката е слаба, но въпреки това изглежда жизнена. По време на прегледа не се установяват афтозни улцерации. Няма данни за ставно възпаление, движението е неболезнено и с нормален обем.

При оглед повърхностно върху кожата се установяват множество болезнени лезии разположени по предната повърхност на подбедриците и предмишниците. Проминират над нивото на кожата и имат диаметър от 1 до 3 см. По-новите от тях са червени, а по-старите имат ливидна оцветка и приличат на синини. Останалата част от физикалното изследване не разкрива особености.

Дерматология: 34-годишна жена с обрив по подбедриците и предмишниците MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
© Copyright Moll I, Hrsg. Duale Reihe Dermatologie. 8. vollständig überarbeitete Auflage. Stuttgart: Thieme; 2016. doi:10.1055/b-003-129293

Изследвания

ПоказателиРезултатиНорма
Хемоглобин13.5 g/dL11.7-15.7
Левкоцити15.4x10^9 /L3.5-11.0
Тромбоцити198x10^9 /L150-440
СУЕ98 mm/hпод 10
Na+138 mmol/L135-145
K+4.3 mmol/L3.5-5.0
Урея5.4 mmol/L2.5-6.7
Креатинин86 μmol/L70-120
Глюкоза5.8 mmol/L4.0-6.0
Рентген на гръден кошНормален
Анализ на уринатаНормален

Въпроси

  1. Каква е диагнозата?
  2. Кои са най-честите причини за това състояние?
  3. Какво е лечението?

Отговори

Касае се за erythema nodosum. Това е най-честата форма на септален паникулит. Преобладава при жени (6:1) във възрастта между 20 и 35 години.

Въпреки липсата на общ консенсус, повечето автори считат заболяването за имунно-медиирано, развиващо се на базата на реакция от IV тип свръхчувствителност (по Gell и Coombs). Предполага се, че в патогенезата също участват отлагането на имунни комплекси във венулите на подкожната мастна тъкан, производството на свободни радикали, повишената концентрацията на  TNF-алфа и формиране на грануломи [1].

Клинична картина

Заболяването може да започне с продромални симптоми като стомашно-чревни оплаквания с продължителност няколко дни. След това се появяват подкожни симетрични тъмночервени възли, значително болезнени при натиск, имащи неясни очертания, които се разполагат основно по екстензорните повърхности на подбедриците (фиг. 1). Те са с меко-еластична консистенция, а надлежащият епител е опънат и лъскав. В редки случаи възлите се образуват и по бедрата и предмишниците. Често обривът се съпровожда от неспецифични системни прояви като фебрилитет, неразположеност, главоболие и болки в ставите. Обикновено състоянието се самоограничава и лезиите заздравяват без образуване на цикатрикс в рамките на 3–6 седмици [2].

Лечение

Лечението е симптоматично и включва постелен режим, НСПВС (напр. diclofenac, indometacin), а при силно болезнени лезии- и местни кортикостероиди. При тежки системни прояви е показана краткосрочната употреба на системни глюкокортикоиди. Те могат значително да съкратят курса на лечение, но се дават, единствено ако е изключена инфекциозна генеза на процеса. При продължително или рекурентно протичане винаги трябва да се търси друго първично заболяване, довело до състоянието [3].

Причини

Идиопатично (55 %)
Бактериална
инфекция
стрептококова инфекция (стрептококов фарингит 28–48 %), йерсиния, микобактерии, салмонела
Саркоидоза (11–25 %)синдром на Löfgren: еrythema nodosum, бихилусна лимфаденопатия, фебрилитет, кашлица и артралгия
Медикаменти (3–10 %)антибиотици (сулфонамиди, амоксицилин), орални контрацептиви
Бременност (2–5 %)
По-редки причини (около 1 %)Вируси (HIV, HSV, EBV, хепатит B и C), Паразити (амебиаза, ламблиаза), лимфоми, малигноми, ревматологични заболявания, болест на Крон, улцерозен колит, автоимунни заболявания, болест на Бехчет

В случая нашата пациентка най-вероятно е развила нодозния еритем вторично, вследствие на недиагностицирана болест на Крон. Подсказва ни го още анамнезата, която включва язви в устнаха кухина, коремни болки и диария. Следва жената да бъде насочена към гастроентеролог, който да я подложи на допълнителни изследвания.

Болестта на Крон първоначално се диагностицира въз основа на комбинация от клинични, лабораторни, хистологични и рентгенологични находки. Резултатите от лабораторни изследвания обикновено са неспецифични, но могат да бъдат полезни в подкрепа на диагнозата и по-нататъшното лечение. Ендоскопското изследване с биопсия е от съществено значение за поставяне на диагнозата, а освен това дава и важна информация за протичането и усложненията. Използването на видеокапсулна ендоскопия (VCE) позволява визуализиране на всички отдели на тънките черва, каквото конвенционалната ендоскопия не може да предложи.

Допълнителни образно-диагностични модалности са КТ и ЯМР. С тяхна помощ могат да се открият и охарактеризират абсцеси и фистули. ЯМР обаче предоставя по-подробна информация при фистулизиращото заболяване. [1]

Ключови точки

  • При пациенти с erythema nodosum трябва да се проведе обстоен преглед и да се изключат първични заболявания, водещи до характерния обрив.
  • Проявява се най-често по екстензорната повърхност на подбедриците, но може да засяга и предмишниците или бедрата.
  • Автор – Димитър Антоан Каразапряно, Медицински Университет – София
  • Редакция – Станислав Праматаров, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 4.9 / 5. Гласували: 17

Все още няма оценка.

  • 123
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!