Меню Затваряне
🗞️  Новини

Новият коронавирус и заболявянето COVID-19 – всичко, което трябва да знаем

Настоящата епидемия от коронавирус-инфекция, причинена от нов тип коронавирус, разпали световна загриженост и тревога, че вирусът може да се разпространи толкова надалеч и толкова бързо, че да предизвика значителна вреда преди здравните власти да са открили начин да го спрат. Но какво знаем за епидемията от новия коронавирус?

През декември миналата година започнаха да се появяват медицински доклади, които съобщават, че вирус, който специалистите не са виждали никога досега сред хората, е започнал да се разпространява сред популацията на Ухан, голям град в китайската провинция Хубей.

От тогава вирусът се е разпространил в други държави, във и извън Азия, принуждавайки Световната Здравна Организация (СЗО) да класифицира инфекцията като пандемия.

Към днешна дата със новият коронавирус, понастоящем наречен „тежък остър респираторен синдром-коронавирус 2“ или SARS-CoV-2 за кратко, в световен мащаб са заразени 328,275 души, а смъртните случаи са 14 366.

Но какво наистина знаем за вируса? Как така е способен да зарази цялата популация?

От Medical News Today са се свързали със СЗО и са използвали информацията, която световната здравна организация им е предложила. Разгледали са най-новите проучвания, публикувани в реферирани списания, за да отговорят на тези и още въпроси.

Новият коронавирус и заболявянето COVID-19 - всичко, което трябва да знаем MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Какъв е новият вирус?

SARS-CoV-2 е коронавирус, който причинява заболяване – коронавирус-инфекция 2019 (COVID-19). Коронавирусите попринцип са семейство вируси, които засягат и водят до симптоми от страна на респираторния тракт на бозайниците.

Съществуват четири типа (рода) коронавируси, спрямо техните специфични характеристики, наречени алфа, бета, делта и гама. Повечето от тези вируси засягат само животни, но малко могат също да засегнат и хората. Тези, които са преносими сред хората, принадлежат само към два от тези 4 рода – алфа и бета.

Само два коронавируса преди са причинявали световни епидемии. Първият от тях беше SARS – коронавирус – отговорен за тежък остър респираторен синдром (SARS) през 2002 година също в Китай. SARS – епидемията засегна основно популацията на континентален Китай и Хонконг и затихна през 2003. Вторият – MERS-коронавирус или тежък остър респираторен синдром на близкия изток, се появи в Саудитска Арабия през 2012. Оттогава този вирус е засегнал поне 2 494 души.

От къде е произлязъл вирусът?

Когато хората се заразят с коронавирус това обикновено се случва чрез контакт с инфектирано животно.

Някои от най-често срещаните резервоари на коронавируси в природата са прилепите, но хората трудно могат да се заразят директно от тях. Вместо това предаването може да се случи чрез животно-„посредник“, което обикновено, но не винаги, е домашно такова.

SARS-инфекцията се разпространи сред хората чрез цивета, докато MERS – чрез камили. Трябва да се има в предвид, обаче, че определянето на животното, от което е започнала инфекцията, може да бъде доста трудно.

В случая с новия коронавирус – първоначалните доклади обвързаха огнището с пазара за морски дарове в Ухан. В резултат на това местните власти затвориха пазара на 1 януари.

По-късни оценки обаче показват, че едва ли този пазар е единствен източник на коронавирус-инфекцията, тъй като някои от хората, заразени с вируса не са посещавали често пазара.

Специалистите все още не са успели да установят истинския източник на вируса или дори да потвърдят имало ли е един единствен оригинален резервоар.

Medical News Today се свърза със Световната здравна организация за коментар, техните говорители подчертаха: „Ние все още не знаем какъв беше конкретният източник на SARS-CoV-2. Изследователи в Китай изучават това, но все още не са установили източник.“

Как се предава вирусът?

Въпреки че вероятно произхожда от животни, предаване на новия коронавирус от човек на човек може да се случи, макар че някои въпроси относно предаването на вируса все още остават без отговор.

Според говорителите на СЗО, които отговориха на нашите въпроси : „изследователите все още изучават точните параметри на предаването от човек на човек“.

„В Ухан, първото огнище на зараза, някои хора се разболяха от излагане на източник, най-вероятно животно, което пренася болестта. Това е последвано от предаване между хората“ – обясниха те и добавиха :

„Както и при другите коронавируси, предаването се осъществява по дихателен път, тоест – вирусът е концентриран в дихателните пътища(нос и бели дробове) и може да премине на друг човек, например чрез капчици от носа или устата на заразените. Нуждаем се от още анализи на епидемиологични данни, за да разберем напълно това предаване и как хората се заразяват“.

В пресконференция от 6 февруари консултантът на СЗО д-р Мария Ван Керхове заяви, че засега „знаем, че индивидите с лека форма на коронавирус-инфекция разпространяват болестта, индивидите с тежка форма на инфекцията също разпространяват болестта. Знаем, че колкото по-изразени са симптомите, толкова по-голяма вероятност има да се предаде заболяването“.

В техния раздел “Q&A on coronaviruses,” (Въпроси и Отговори за коронавируса), СЗО заявява, че „рискът да се заразиш с COVID-19 от човек, който няма никакви симптоми на заболяване, е много малък.[…] Много от хората с COVID-19 обаче имат само леки симптоми.[…] Тоест е въможно да се заразим с COVID-19 от някой, който има например само лека кашлица, но не се чувства болен.“

В интервю за мрежата JAMA, също излъчено на 6 февруари, д-р Антъни Фочи, директор на Националния институт по Алергии и Инфекциозни болести в САЩ, съобщи, че въз основа на данните, които са получили от китайски специалисти, новият „инкубационен период на коронавируса е вероятно между 5 – 6 дни, по-скоро – 5“

Тоест – след като човек се зарази с коронавирус, първите симптоми на заболяването се появяват след около 5-6 дни.

Въпреки че отбелязват експертната преценка, че инкубационния период на новия коронавирус е от 1 до 14 дни, в секцията за коронавирусни въпроси СЗО предполагат, че най-вероятната продължителност е около 5 дни.

Как се сравнява с други вируси?

Изследователи от Китай са използвали най-съвременните инструменти за секвениране на геноми, за да идентифицират РНК структурата на новия коронавирус.

Оказа се, че SARS-CoV-2 e най-близък до два типа коронавируси, засягащи прилепи – bat-SL-CoVZC45 и bat-SL-CoVZXC21 – в геномната им последователност има 88% съвпадение.

Същото проучване показва, че вирусната РНК на новия коронавирус и тази на SARS – коронавируса имат 79% съвпадение, както и приблизително 50% с MERS – коронавируса.

Последни проучвания в Китай предполагат, че вид мравояди е възможно да са първоначален източник на SARS-CoV-2, тъй като геномната последователност на вируса е в 99% идентична с коронавирус, специфичен за тези животни.

Тази идея обаче е подлагана на съмнение от други специалисти, поради неубедителността на доказателствата.

Какви са симптомите?

Както и предишните коронавируси, новият коронавирус причинява респираторни заболявания, а симптомите засягат здравето на дихателните пътища.

Според Centers for Disease Control and Prevention (CDC) основните симптоми на COVID-19 са висока температура, кашлица и задух.

„По последни данни вирусът може да причини както леки грипоподобни симптоми, така и по-тежко заболяване. Изглежда повечето пациенти прекарват леко заболяването и в около 20% се стига до влошаване на състоянието – включително пневмония, дихателна недостатъчност и в някои случаи смърт.“ – заяви говорителят на СЗО, който говори с Medical News today.

В своя пресконференция от 27 февруари СЗО също посочи, че хремата обикновено не е симптом на COVID-19.

СЗО (WHO) в Twitter

В официалната сесия за въпроси и отговори на СЗО, д-р Ван Керхове обясни, че симптомите на COVID-19 могат да са много общи и трудно да се разграничат от симптомите на други респираторни инфекции.

Тя съобщи, че за да разберат точно от каква респираторна инфекция боледува човек – специалистите тестват вирусни проби, проверявайки дали РНК структурата на вируса съвпада с тази на SARS-CoV-2 или не.

„Когато се появи пациент с респираторно заболяване, първоначално е много трудно, ако не и невъзможно да се определи с какъв вирус е заразен. Поради тази причина ние разчитаме на диагностика(молекулярните тестове)“ –казва д-р Ван Керхове.

Какво влияние има вирусът?

СЗО официално смени своето становище за COVID-19 от световна здравна заплаха от международно значение на пандемия на 11 март.

В декларация генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че:

„СЗО следи денонощно събитията и ние сме дълбоко загрижени както от тревожните нива на разпространение и тежест, така и от тревожните нива на бездействие.

Ето защо направихме оценка, че COVID-19 може да се характеризира като пандемия.

Пандемия не е дума, която да се използва лекомислено или небрежно. Това е дума, с която ако бъде злоупотребено, може да причини неразумен страх или неоправдано приемане, че борбата е приключила, което води до ненужно страдание и смърт.

Описването на ситуацията като пандемия не променя оценката на СЗО за заплахата от този вирус. Не променя действията на СЗО и не променя какво трябва да направят другите държави.“

Глобалните последици бяха тежки. В много държави училищата са затворени, а на гражданите се препоръчва да работят от вкъщи, ако имат тази възможност. Някои международни граници са напълно затворени и на много места пътуването се преустановява, освен ако не се счита за необходимо.

В САЩ Белият дом съветва хората да избягват струпване на повече от 10 човека, докато отделните щати въведоха свои собствени мерки в опит да се справят със ситуацията.

Остават още въпроси за това как SARS-CoV-2 се сравнява с други вируси по отношение на инфекциозност и смъртност.

В отговор на тези въпроси, говорителите на СЗО казаха пред Medical News Today, че „това е ново заболяване и нашите разбирания се променят бързо. Ще продължим да анализираме информация както за текущите, така и за всички нови случаи.“

„Още не знаем много за смъртността при SARS-CoV-2, проучванията продължават в момента. За MERS знаем, че приблизително 35% от съобщените пациенти с MERS – коронавирус инфекция са починали. За SARS СЗО изчисли, че коефициентът на смъртност варира от 0% до 50% в зависимост от засегнатата възрастова група, като общата оценка на смъртността е 14 – 15%“ – говорители на СЗО.

Засега броят на заразените и смъртни случаи, които COVID-19 е причинил, са по-малко на брой от тези, в резултат на скорошни огнища на особено опасни грипни вируси – като свински грип(H1N1)

„За H1N1 – центърът за контрол и превенция на болестите в САЩ(CDC) е изчислил, че в щатите е имало 60,8 милиона случая, 274 304 от които хоспитализирани и 12 469 смъртни случая поради H1N1 вирус. Освен това – 151 700–575 400 души по света са умрели от H1N1 вирусна инфекция през първата година, когато вирусът се разпространява “, заявиха говорители на СЗО пред MNT.

Според последните оценки – SARS-CoV-2 е по-заразен, предава се по-лесно, от други коронавируси – като тези, които причиняват SARS и MERS, но е по-малко вероятно да доведе до смърт.

Предполага се, че смъртността от новия коронавирус е в границите 2-3%, но няма официални данни в подкрепа, затова е трудно да се каже как би се развила епидемията.

СЗО съобщава, че двете групи, с най-голям риск от развитие на тежко заболяване, поради коронавирус инфекция, са възрастни над 60 години и хора с придружаващи здравословни състояния, които отслабват имунната система.

Докладът още отбелязва, че „рискът от тежко протичане на болестта се увеличава с възрастта, започвайки от около 40 годишна възраст.“

Други проучвания съобщават, че много малко деца са заразени с новият коронавирус. Скорошно предварително проучване(все още непрегледано и непубликуване в списание) обаче твърди, че децата са изправени пред същия риск от инфекция като възрастните.

Сред възрастните някои доклади предполагат, че мъжете са в по-голям риск от жените.

Въпреки, че все още няма публикувани научни доклади за податливостта на бременни жени, CDC отбелязва, че:

„В Тялото на бременните се случват имунологични и физиологични промени, които е възможно да го направят по-податливо на вирусни респираторни инфекции, включително COVID-19.“

Центърът за контрол и превенция на болестите(CDC) също препоръчва бебетата, родени от майки, със съмнителен или потвърден случай на COVID-19 инфекция, да се поставят под карантина.

СЗО съобщава, че бременни жени със симптоми на COVID-19 инфекция трябва да получат приоритетен достъп до диагностични тестове.

Как можем да се предпазим от инфекцията?

Официалните насоки за превенция на СЗО(prevention guidelines) предполагат, че за да избегне инфекция от коронавирус всеки трябва просто да спазва нормалните практики за добра лична хигиена, които биха държали и всеки друг вирус далеч.

Това включва поддържане на „поне един метър разстояние между нас и всеки, който киха или кашля“.

Според говорителите на СЗО, които отговориха на нашите въпроси: „Стандартните препоръки за превенция на разпространението инфекциозните болести включват редовно миене на ръце, покриване на устата и носа при кашляне или кихане, и готвене на яйца и месо до пълна готовност. Избягване на контакт със всеки, който показва симптоми на респираторно заболяване, като кихане и кашляне.“

Колкото до носенето на предпазни маски, наръчниците на СЗО (guidelines) препоръчват хората да носят маска, ако те кихат или кашлят. Здравите хора се нуждаят от предпазни средства като маска само когато се грижат за някой, болен от COVID-19.

Маската трябва да покрива носа и устата и да бъде плътно закрепена. Преди поставянето на нова маска трябва добре да измиете ръцете си. Уверете се, че изхвърляте използваните маски по подходящ начин и почиствате ръцете си още веднъж, след като ги свалите.

Как се лекува вирусът?

Понастоящем няма целенасочено специализирано лечение на инфекции в резултат на новия коронавирус. Когато лекарите установят налична COVID-19 инфекция, те се стремят да лекуват симптомите, които възникват.

В официалната сесия за въпроси и отговори на СЗО, д-р Ван Керхове обясни, че „понеже това е нов вирус, ние нямаме специфично лечение на този вирус. Но понеже този вирус причинява симптоми на респираторно заболяване, тези симптоми ние можем да лекуваме.“

„Антибиотиците не вършат работа срещу вирус“ – наблегна още тя.

Какви стъпки предприемат изследователите?

В същата сесия за въпроси и отговори, д-р Ван Керхове отбелязва, че „има видове лечение, които са в процес на проучване“ за новия коронавирус. През годините, каза тя, „много терапии са били разглеждани за лечение на други коронавируси, като коронавируса на MERS.“

„И да се надяваме, че тези лечебни схеми биха били полезни и при новия коронавирус“ – продължи тя.

В момента се провеждат клинични изпитвания за намиране на лечение и ваксина срещу коронавирус MERS, които ако бъдат успешни биха дали основата за създаване на ваксина срещу SARS-CoV-2 и лечение на COVID-19.

Някои учени експериментират с използването на антиретровирусна терапия, която се използва за лечение на ХИВ, срещу новия вирус. Но защо изобщо споменаваме използването на такива медикаменти, когато говорим за новия коронавирус?

Според някои проучвания (some studies) комбинацията от антиретровирусни медикаменти, с която учените експериментират – лопинавир и ритонавир – е способна да атакува специфични молекули, които и HIV, и коронавирусите използват за репликацията си.

Друго обещаващо съобщение е използването на барицитиниб – лекарство, което лекарите използват за лечение на артрит, срещу новия коронавирус. Учените, които разработват идеята обясняват, че е вероятно SARS-CoV-2 да зарази белите дробове, взаимодействайки със специфични рецептори, присъстващи на повърхността на някои белодробни клетки. Но такива рецептори има и по повърхността на някои клетки в други органи – бъбреци, кръвоносни съдове, сърце. Барицитиниб, според изследователите, може да бъде в състояние да прекъсне взаимодействието между вируса и тези ключови рецептори. Все пак, дали наистина ще бъде ефективен или не, остава да видим.

На пресконференция от 5 февруари, СЗО обясни предпочитанието на изследователите да експериментират с вече съществуващи лекарства в борбата срещу новия коронавирус.

Такива медикаменти, съобщиха те, вече са преминали тестване и са получили официално одобрение за употреба, което означава, че те са безопасни. Като резултат – няма да е необходимо да преминаваме през предклинични и клинични проучвания, които се изискват при новите лекарства, което ще ни спести много време.

Постоянно обновявана информация можете да намерите на:

Катя Радославова Делчева, Медицински Университет – Плевен

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 9

Все още няма оценка.

  • 94
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!