Меню Затваряне
💉  Проучвания, 🗞️  Новини

Базирано на канабис лечение на глиобластом – проучването ARISTOCRAT

  • 34
    Споделяния

Започва Фаза 2 проучване на лекарството на Джаз Фарма Сативекс за употреба при глиобластом – агресивна форма на мозъчен тумор. Проучването ще се проведе в Обединеното Кралство през следващата година.

Проучването Фаза 2 ще продължи 3 години и ще се извърши от изследователи в Университета Лиийдс под ръководството на професор по клинична онкология и невроонкология Сюзън Шорт. То ще провери дали добавянето на Sativex (nabiximols) към стандартната химиотерапия за рецидивиращ глиобластом ще удължи преживяемостта.

Джаз Фарма получи права за Sativex, слес като изкупи GW Pharma за 7.2 милиарда долара по-рано тази година. Лекарството е орален спрей, съдържащ канабиноидите THC и CBD и вече е одобрено за невропатична болка, спастицитет, свръхреактивен пикочен мехур и други симптоми на мултиплена склероза.

Базирано на канабис лечение на глиобластом - проучването ARISTOCRAT MedGuide.bg Медицинският пътеводител 💉  Проучвания
Sativex спрей за уста
Снимка – https://herb.co/learn/what-is-sativex/

Клетките на глиобластома имат рецептори за канабиноиди по повърхността си и лабораторни изследвания предполагат, че канабиноидите могат да забавят туморния растеж.

Проучването ARISTOCRAT

Изследователите от Лийдс ще съберат повече от 230 пациенти с глиобластом от 15 различни болници в Обединеното Кралство от Март 2022 г., които ще започнат лечението при първи признаци на прогресия на заболяването след първа линия радиотерапия и химиотерапия с темозоломид (temozolomide на компанията Merck & Co/MSD).

Проучването ARISTOCRAT надгражда върху по-ранната Фаза 1 на изпитването на Sativex, при която комбинация от него и темозоломид бе използвана при 27 пациенти. Там се установи, че режимът се толерира добре и показва по-добра преживяемост без прогресия (PFS – progression-free survival) и по-добра обща преживяемост.

Във фаза 1 след 2 години 50% от пациентите, получаващи Sativex били все още живи, докато оцелелите само с темозоломид и плацебо били 22%.

“Силно развълнувани сме да надградим върху тези данни и да помогнем на пациенти с глиобластом да живеят по-дълго в рамките на голямо рандомизирано проучване” казва Шорт.

“Лечението на глиобластом остава огромно предизвикателство. Дори с хирургия, радиотерапия и химиотерапия почти всички глиобластоми рецидивират в рамките на година и за съжаление пациентите имат много малко опции.”

Проф. д-р Сюзън Шорт, онколог и невроонколог

Преживяемостта при глиобластом е сред най-ниските в света на онкологията – пациентите преживяват едва 6 месеца след поставяне на диагнозата и само 5% са все още живи 5 години по-късно.

Базирано на канабис лечение на глиобластом - проучването ARISTOCRAT MedGuide.bg Медицинският пътеводител 💉  Проучвания
Глиобластом на магнитен резонанс

Има и цял списък с провалени проучвания за лечение на глиобластом, вкл. проучването на neratinib на Puma Biotech, публикувано само преди няколко дни.

Освен химиотерапията единственото подобрение през последните години е VEGF-антитялото Авастин (bevacizumab), одобрено от FDA през 2009-та година, но след това отхвъплено в Европа поради липса на доказателства за ефикасност.

Ако ARISTOCRAT се окаже успешно проучване, Sativex може да се окаже сред първите допълнения в лечението на глиобластом от одобрението на temozolomid през 2007-ма година. Ще разребер след 3 години.

В момента Джаз Фарма работи върху получаване на одобрение за лекарството при пациенти със спастицитет заради множествена склероза. Това проучване е във Фаза 3 и ще даде резултати през първата половина на 2022-ра година. Ако се окаже успешно, ще бъде одобрено от FDA през 2023 г.

Източници на следващата страница

Средно: 5 / 5. Гласували: 1

Все още няма оценка.


  • 34
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!