Меню Затваряне
🗞️  Новини

Антихипертензивната терапия намалява риска за поява на диабет тип 2

  • 62
    Споделяния

Контролът на високото артериално налягане може не само да намали риска от развитие на диабетни усложнения, но също така да предотврати настъпването на захарен диабет тип 2. Наблюдаваният ефект се разминава при различните класове антихипертензивни лекарства, като при някои от тях се отчита дори обратното действие.

Антихипертензивната терапия намалява риска за поява на диабет тип 2 MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Високото кръвно артериално налягане (АН) представлява променлив рисков фактор при заболявания като коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, мозъчен инсулт, бъбречна недостатъчност. Оказва се обаче, че това важи и по отношение на захарния диабет от втори тип (ЗД тип 2).

Причинно следствена връзка с метаболитното нарушение бива установена в наскоро публикуван метаанализ от работната група “Blood Pressure Lowering Treatment Trialists’ Collaboration”. Според материала снижаването на стойностите на АН има за резултат спад на новозаболелите от ЗД тип 2.

Превантивно действие показват само блокерите на РААС-системата, докато бета-блокерите и тиазидните диуретици дори повишават вероятността от развитие на заболяването.

В метаанализът биват включени 19 рандомизирани контролирани проучвания, в които били изследвани антихипертензивни средства за първична или вторична сърдечно-съдова профилактика. За период от 4,5 години 6,8% от почти 146.000 участници развили ЗД тип 2. При всяко понижаване на систолното АН с 5 mmHg се наблюдава статистически значимо понижаване на риска за диабет с 11%.

Разлики при антихипертензивните класове медикаменти

Антихипертензивната терапия намалява риска за поява на диабет тип 2 MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини

Фактът, че благоприятното въздействие не се дължи единствено на контрола на хипертонията, бива доказан от допълнителен мрежов метаанализ на базата на 22 рандомизирани контролирани проучвания, разглеждащи отделно антихипертензивните агенти по класове.

Редукция на диабетния риск се постига единствено с АЦЕ-антагонисти и АТ1-рецепторни-блокери, като тя достига впечатляващите 16%, в сравнение с плацебо.
Калциевите блокери показват неутрално действие.
Бета-блокерите и тиазидните диуретици от своя страна повишават риска от ЗД тип 2 със съответно 48% и 20% спрямо плацебо.

Данните от метаанализа биват подкрепени чрез менделова рандомизация. Всеко генетично свързано намаление на систолното АН с 5 mmHg се асоциира с 12% по-нисък риск от ЗД тип 2.

АЦЕ-инхибитори и АРБ- първи избор при пациенти с висок риск от ЗД тип 2

“Съвпадащите резултати от рандомизираните проучвания и генетичните анализи еднозначно показват, че високото АН представлява променлив рисков фактор за появата на ЗД тип 2.” категоричен е Milad Nazarzadeh от Оксфордския университет.

Относителната ефикасност на контрола на АН върху диабетния риск “наподобява тази при превенцията на сърдечно-съдови заболявания”.

При пациенти с висок риск от диабет, антихипертензивните средства на пръв избор трябва да бъдат РААС-блокерите, а бета-блокерите и тиазидните диуретици трябва по възможност да се избягват- заключават изследователите.

Matthew Cavender и Robert Wirka от университета на Северна Каролина определят ефекта от понижението на кръвното налягане върху риска от диабет като “скромен”. Въпреки това препоръчват контрола на АН посредством РААС-инхибитори като възможна стратегия за редукция на диабетния риск.

Ограничения на настоящия метаанализ са липсващата информация за влиянието на различните антихипертензивни комбинации върху диабетния риск, както фактът, че диабетът не е бил първична крайна точка на анализираните рандомизирани изследвания.

Средно: 5 / 5. Гласували: 5

Все още няма оценка.


  • 62
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!