Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Гастроентерология: 56-годишна жена с остра болка в корема, ирадиираща към гърба

56-годишна жена постъпва в спешното с оплакване от болка в корема. Болката се появява 24 часа по-рано в областта на горната част на корема като прогресивно се увеличава по сила. Болката ирадиира към гърба. Жената съобщава за гадене и чувство за горещина, сменяща се с усещане за студ. От история на заболяването става ясно, че жената е боледувала от дуоденална язва, която успешно е била лекувана посредством терапия срещу Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) преди 5 години. Тя пуши по 15 цигари на ден и всяка вечер споделя по бутилка вино със съпруга си.

Преглед

Пациентката е в недобро общо състояние и е дехидратирана. Тежи 115кг. Пациентката е фебрилна с температура 38.5˚ С, пулс – 108 удара/минута и артериално налягане – 124/76 mmHg. При прегледа не се установяват отклонения във функцията на сърдечно-съдовата и дихателната системи. Горният десен квадрант на корема и епигастриумът са чувствителни при палпация, като дишането дори спира при палпация в тази област. Перисталтиката е намалена.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин14.7 g/dL11.7-15.7
Левкоцити19.8x10^9 /L3.5-11.0
Тромбоцити239x10^9 /L150-440
Натрий137 mmol/L135-145
Калий4.8 mmol/L3.5-5.0
Урея8.6 mmol/L2.5-6.7
Креатинин116 μmol/L70-120
Билирубин19 μmol/L3-17
Алкална фосфатаза58 IU/L30-300
АЛАТ67 IU/L5-35
ГГТ72 IU/L11-51
CRP256 mg/Lпод 5
Гастроентерология: 56-годишна жена с остра болка в корема, ирадиираща към гърба MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Въпроси

  • Каква е вероятната диагноза?
  • Как бихте лекували пациента?

Отговори

Пациентът има остър холецистит. Холециститът се среща най-често при затлъстели жени в средна възраст и обичайно се провокира от консумацията на мазни храни. Холециститът най-често се предизвиква от запушване на жлъчния канал от жлъчен камък. Продължителната секреция от жлъчния мехур води до повишено налягане в мехура и възпаление на стената му. Бактериалната инфекция най-често се предизвиква от Грам-негативни микроорганизми и анаероби. В резултат от преразтягането на мехурната стена, в нея може да възникне исхемия, която да доведе до перфорация на мехура, предизвиквайки перитонит или локализиран абсцес. По принцип съществува вариант камъкът да се разруши сам и симптомите спонтанно да преминат. Жлъчните камъни могат да заседнат в общия жлъчен канал, което да доведе до холангит или панкреатит. Рядко жлъчните камъни могат да перфорират възпалената стена на мехура и да попаднат в тънките черва, където могат да предизвикат чревна обструкция (жлъчно-каменен илеус). Типичен симптом е острата болка в горен десен квадрант на корема, който ирадиира към гърба. При неусложнени случаи болката преминава след 24 часа. Температурата предполага бактериална инфекция. Иктер се появява обикновено ако камъкът е попаднал в общия жлъчен канал. Обикновено е налице рязко прекъсване на дишането при палпация в горен десен квадрант (симптом на Мърфи).

При този пациент левкоцитозата и повишеното CRP потвърждават диагнозата остър холецистит. Ако серумният билирубин и чернодробните ензими не са в норма, трябва да се подозира остър холангит, предизвикан от камък в общия жлъчен канал. Рентгенографията на корема е в норма. Повечето жлъчни камъни са рентген-негативни и не се визуализират на рентгенография.

Диференциална диагноза:

Основната диференциална диагноза на острия холецистит включва перфорирала язва, остър панкреатит, остър хепатит, субфреничен абсцес, ретроцекален апендисит и перфорирал карцином или дивертикул на хепаталната извивка на колона. Миокарден инфаркт или пневмония в областта на десния долен лоб също могат да имитират симптомите на холецистит.

Този пациент трябва да бъде приет от хирургичен екип. Серумната амилаза трябва да бъде проверена, за да се изключи панкреатит. Трябва да се вземе хемокултура. Трябва да се направи рентгенография на гръден кош, за да се изключи пневмония, рентгенография на горен корем, за да се изключи наличието на въздух под диафрагмата, което може да се получи при перфорация на пептична язва. Ултразвуково изследване на корема ще покаже възпаление на жлъчната стена. Пациентът не трябва да приема нищо през устата, да му бъдат вливани течности интравенозно, заедно с интравенозно приложение на цефалопорини и метронидазол. Пациентът трябва да бъде следен редовно за евентуалното наличие на перитонит или холангит. Когато симптомите отминат, пациентът обикновено бива освободен временно, докато възпалението отмине, и бива отново приет след няколко седмици за холецистектомия.

Ключови точки

  • Острият холецистит обикновено предизвиква болка в горен десен квадрант и позитивен признак на Мърфи.
  • Потенциалните усложнения включват септицемия и перитонит.

Ралица Илиева Пенкова, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 9

Все още няма оценка.

  • 141
    Споделяния

Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!