Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи, 💎  Премиум

Педиатрия: 15-годишно момче с болки в ставите и зачервени очи


Дейвид е на 15 години и пристига в спешния кабинет на педиатрично отделение с оплаквания от прогресираща болка в лявото коляно и отскоро – в десния глезен. Освен болки в ставите, момчето има и зачервени конюнктиви на двете очи.

Анамнеза

Дейвид разказва, че досега не му се е случвало нещо подобно. Началото е преди около седмица. Лявото коляно е започнало да го боли. Болката е била остра и е продължавала цял ден. Следващите няколко дни се е засилила и е станала непоносима. Добре локализирана е била в коляното и не е ирадиирала. Скоро след това подобни болки са започнали и в десния глезен. Дейвид е пил хапчета ибупрофен, които не са му помогнали особено. Болката е най-зле сутрин и освен нея в продължение на няколко часа след ставане усеща скованост.

Важно е да се попита за треска, загуба на тегло и нощни изпотявания, за да се изключи малигнен процес! Дейвид отрича да е имал треска, загуба на тегло или нощни изпотявания.

Няма промени в изхожданията (с което може да се изключи възпалително чревно заболяване), няма болки в гърба (с което може да се изключи анкилозиращ спондилит), отрича и да има обриви, травми или скорошни пътувания извън страната. Няма респираторни проблеми (като кашлица, болки в гърлото, ринорея, диспнея и т.н.). Не е приемал кортикостероиди за лечение на друго хронично заболяване (системните кортикостероиди увеличават риска от фрактури).

Някои педиатрични пациенти изпитват неудобство да разкрият всички свои оплаквания пред родителите си. Затова родителят може да бъде помолен да изчака навън за известно време.

Без майка му в стаята Дейвид споделя, че 2 седмици преди ставните болки е изпитвал болка при уриниране (дизурия). Признава си, че е имал необезопасен полов контакт преди това.

Преглед

Сърдечната честота е 86 /мин, дихателната честота е 15 /мин, кръвното налягане е 110/68, температурата е 37°C. Дейвид не е в добро общо състояние, но е ориентиран и съдейства при прегледа.

Важно е да се огледат засегнатите стави, както и ставите в съседство. Важно е и да се направи сравнение и с контралатералната страна. Необходимо е да се отстранят дрехите, покриващи изследваните части на тялото.

Лявото коляно на Дейвид е зачервено и топло при палпация. Не желае да движи крака в колянната става и обхватът на движенията е силно ограничен от болката. Специалните тестове за изследване на излив в ставата (напр. тестът “танцуваща патела”) са отрицателни. Дейвид може да отпуска тежестта на левия крак, но куца.

Десният глезен е подут, болезнен и с ограничен обхват на движенията. Освен това се установява болка при палпация на петите и болка в основата на средния пръст на десния крак. Установява се и лек билатерален конюнктивит. Зениците са нормални и реагират на светлина. Огледът на гениталиите установява зеленикава секреция от пениса.

Остатъкът от прегледа е без находки. Няма промени по ноктите или обриви (които да навеждат към псориатичен артрит или инфекции). Няма следи от травма (като охлузвания, абразии или лацерации).

Педиатрия: 15-годишно момче с болки в ставите и зачервени очи MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Конюнктивит

Резюме

Дейвид е 15-годишно момче, което се оплаква от силни болки в лявата колянна и дясната глезенна става. Болката е най-зле сутрин и е придружена от сутрешна скованост. Ставите са с признаци на възпаление, болезнени и с ограничен обхват на движенията. Има лек билатерален конюнктивит и дизурия, вероятно свързана с необезопасен полов контакт. Няма треска и други признаци на системно заболяване. Няма фамилна история за автоимунни ревматологични заболявания. Няма следи от травми

Въпроси

Преди да продължите, моля, опитайте да отговорите на следните въпроси:

Коя е най-вероятната диагноза?
0
Вашето мнениеx
Какви изследвания ще назначите?
0
Вашето мнениеx
Какво е лечението?
0
Вашето мнениеx
Педиатрия: 15-годишно момче с болки в ставите и зачервени очи MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Отговори

Коя е най-вероятната диагноза?

🔐 СКРИТО СЪДЪРЖАНИЕ

Съдържанието по-нататък е достъпно само за професионални профили.

Моля, влезте в своя или се регистрирайте напълно безплатно.

Вход
   

Любомир Манолов – Медицински университет, София

Източници на следващата страница

Средно: 5 / 5. Гласували: 5

Все още няма оценка.


Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!