Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Хепатология: 45-годишен мъж посещава личния си лекар с оплакване от намален апетит и загуба на тегло

45-годишен мъж посещава личния си лекар по повод на следните оплаквания:  6-месечна история на намален апетит и загуба на телсено тегло от 78кг. до 71кг. Съобщава за периодично гадене през последните 3 месеца, по-силно изразено сутрин като някои от епизодите били последвани от повръщане. В рамките на последния месец забелязва подуване в глезените. Въпреки загубата на телесно тегло, забелява, че панталоните му отесняват. Не съобщава за коремна болка.

Фамилна анамнеза – осиновен, няма информация за заболяванията на биологичните си родители.

Не приема лекарства. От 18-годишна възраст пуши по 5-6 цигари дневно и употребява по 150-200мл алкохол седмично. През по-голямата част от професионания си стаж е заемал ръководни позиции. Живее сам, жена му го напуска преди година.

Преглед

Зачервено лице. Отоци по глезените, при нaтиск се получава трапчинка. Загубата на телесна маса е изразена по горни и долни крайници, но не в туловището. Наблюдават се 9 на брой съдови звезди в горната част на туловището. Пулс в покой – 92/мин. Югуларно венозно налягане – неувеличено. Артериално налягане 146/84 mmHg. Сърдечно-съдова и белодробна системи – без патологични отклонения. Корем – раздут. Не се палпират маси с ограничена повърхност, но се палпира и аускултира асцит в коремната кухина.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин12.6 g/dL13.7-17.7
MCV107 fL80-99
Левкоцити10,2х10^9 /L3.9-10.6х10^9
Тромбоцити321х10^9 /L150-440х10х10^9
Натрий131 mmol/L135-145
Калий4,2 mmol/L3,5-5,0
Урея2,2 mmol/L2,5-6,7
Креатинин101 μmol/L70-120
Калций2,44 mmol/L2,12-2,65
Фосфати1,2 mmol/L0,8-1,45
Общ белтък48 g/L60-80
Албумин26 g/L35-50
Билирубин25 mmol/L3-17
АЛАТ276 IU/L5-35
Гама-ГТ873 IU/L11-51
Алкална фосфатаза351 IU/L30-300

Анализ на урина: белтък(-), хематурия(-)

Отговори

Пациентът има нарушение в чернодробната функия, което показва чернодробна недостатъчност; хипопротеинемията е причината за асцита и отоците по глезените. Броят на съдовите звезди е повече от приемания за здрав човек (3 на брой). Най-вероятната причнина е алкохолна злоупотреба, тъй като това е най-честата етиологична нокса за заболяването, а и поради работата си пациентът е изложен на по-голям риск. Симптомите на сутрешно гадене и повръщане са типични и отговарят на Кушинговидните изяви. (алкохолът повишава секрецията на АКТХ и води до макроцитозата от кръвните изследвания (поради фолатен дефицит и директното токсично увреждане на костния мозък от алкохола)). Все пак алкохолният прием на пациента е твърде нисък за да бъде категоризиран като алкохолна чернодробна болест. Когато верояната диагноза е била объдена с него, той признава че преима по 400-500мл. алкохол на седмица от поне 20 години, като употребата се увеличила след като жена му го напуснала последната година.

Леката редукция на натриевите нива, както и това на уреята показват намален прием на сол и белтък. Повишеното ниво на билирубин би могло да причини жълтеница.

По-нататъшните изследвания – серологични – за установяване на вирусоносителство (негативни резултати). Ехография на корем показва леко намаляване в чернодробните размери и нарастване на слезката с 2-3см. Няма доказателства за чернодробни туморни образувания. Тези резултати показват, че има развила се портална хипертензия. Хистологията показва циротични промени в чернодробната тъкан.

Хепатология: 45-годишен мъж посещава личния си лекар с оплакване от намален апетит и загуба на тегло MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Copyright: Yale School of Medicine

Главната цел на лечението е пациентът да бъде убеден, че е необходимо да преустанови алкохолната упротреба, поради това че може да повиши степента на чернодробно увреждане както и да влоши порталната хипертония с риск от образуване на варици на хранопровода и кървенето им. Необходимо е и да подобри диетата си като увеличи приема на белтък. Могат да бъдат използвани диуретици, за да бъдат намалени отоците, но пациентът трябва да бъде предупреден, че те могат да предизвикат ортостатична хипотония на фона на неговото състояние.

Пациентът не спрял да злоупотребява с алкохол, вследствие на което след 3 години умира от втори кръвоизлив от варици на хранопровода.

Ключови точки

  • Пациентите, употребяващи алкохол в големи количества, често прикриват този факт по време на преглед.
  • Алкохолната чернодробна болест има лоша прогноза, ако приемът на спиртни напитки не бъде преустановен.

Марчела Марчелова Иванова, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 3

Все още няма оценка.

  • 40
    Споделяния

Подобни публикации

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!