Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Хепатология: 22-годишен мъж се представя с неразположение и загуба на апетит

22-годишен мъж се представя с неразположение и загуба на апетит в продължение на 1 седмица. Повърнал еднократно, без кръв. Той чувствал, че има температура, но не си я мерил. От 2 седмици имал болки в коленете, лактите и китките, без видими отоци. Не е забелязал промяна в урината или изхожданията.

Хепатология: 22-годишен мъж се представя с неразположение и загуба на апетит MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи

Преди 5 години имал инфекциозна мононуклеоза, потвърдена серологично. Пуши по 25 цигари на ден и пие 500-1000мл алкохол на седмица. Употребявал е марихуана и екстази от време на време през последните 2 години, както и различни таблетки и микстури в клубове, без да е сигурен за съставките им. Отрича всякаква венозна употреба на наркотици. Той е имал неродовни хомосексуални контакти, но казва, че винаги е използвал предпазни средства. Твърди, че е тестван за ХИВ, който бил негативен, 6 месеца по-рано. Не е пътувал извън Западна Европа през последните 2 години.

Той е безработен и живее в апартамент с още трима души. Няма свързана фамилна история.

Преглед

Пациентът има температура 38,6°C и изглежда неразположен. Има дискретно пожълтяване на склерите и кожата – жълтеница. Усеща дискомфорт в горен десен квадрант на корема. Не се наблюдават аномалии при изследване на ставите и другите системи.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин14.1 g/dL13.3-17.7
MCV85 fL80-99
Левкоцити 11.5x10^9 /L3.9-10.6
Тромбоцити286x10^9 /L150-440
Натрий135 mmol/L135-145
Калий3.5 mmol/L3.5-5.0
Урея3.2 mmol/L2.5-6.7
Креатинин64 μmol/L70-120
Глюкоза4.1 mmol/L4.0-6.0
Билирубин50 mmol/L3-17
Аланин трансаминаза570 IU/L 5-35
Алкална фосфатаза376 IU/L30-300

Въпроси

  • Каква е твоята интерпретация на находките?
  • Каква е вероятна диагноза?
  • Какво лечение е необходимо?

Отговори

Диагнозата е вероятно активен вирусен хепатит. Биохимичните резултати показват абнормни чернодробни функционални тестове с преобладаваща промяна в трансаминазите, което показва хепатоцелуларен, а не обструктивен проблем в черния дроб. Това може да бъде причинено от хепатит А, B или C. Повишеният брой бели кръвни клетки се съгласува с остър хепатит. Хомосексуалността и интравенозната злоупотреба с наркотици са рискови фактори за хепатит В и С. Други вирусни инфекции като cytomegalovirus и herpes simplex virus са възможни.

Тъй като историята на приема на лекарства е неясна, има вероятност от хепатит, предизвикан от лекарства. Предшестващите ставни симптоми предполагат вирусна инфекция като причина и това е най-често при хепатит B. Може да се използват серологични тестове, за да се установи дали има имуноглобулин М (IgM) антитела, показващи остра инфекция с един от тези вируси, за да се потвърди диагнозата. Отчетеният негативен ХИВ тест преди 6 месеца прави ХИВ-асоциираното състояние малко вероятно, макар че пациентите са не винаги надежни в техните разкази за ХИВ-тестове. ХИВ-сероконверсия също трябва да се обмисли.

Лечението е основно поддържащо в острата фаза. Протромбиновото време при този пациент е леко повишено, но не достатъчно, за да бъде притеснително или индикатор за много тежко заболяване. Ще трябва да се измерва чернодробната функция чрез мониториране нивата на ензимите като показател за прогрес.  Приемането на алкохол и всякакви други хепатотоксични лекарства трябва да се избягват до връщане на чернодробната функция към нормалното.

Ако хепатит В или С се потвърди чрез серология, тогава фунционалните тестовете на черния дроб и серологичните тестове трябва да бъдат проследявани за хронично заболяване, и антивирусна терапия се обмисля. Редки усложнения на острото заболяване са фулминантна чернодробна недостатъчност, апластична анемия, миокардит и васкулит. Трябва да се изолзва възможността да бъде посъветван за потенциалните рискове от неговия прием на цигари, наркотици и алкохол, и да му се предложи подходяща подкрепа в тези области.

Ключови точки

  • Вирусният хепатит често се асоциира с предшестващи артралгия и грипоподобни симптоми.
  • Трябва да се търсят доказателства за докладваните от пациенти резултати от ХИВ тестове.

Стойко Алексеев Богданов, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 3 / 5. Гласували: 2

Все още няма оценка.

  • 3
    Споделяния

Подобни публикации

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!