Меню Затваряне
🗞️  Новини

Първото одобрено антитяло за превенция на Ковид-19


Evusheld на AstraZeneca ще бъде първият коктейл от антитела срещу Ковид-19, одобрен от американската FDA.

Първото одобрено антитяло за превенция на Ковид-19 MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Снимка – https://www.pharmaceutical-technology.com/news/fda-eua-astrazeneca-evusheld/

Комбинацията от антитела с дълго действие, известна преди като AZD7442 (tixagevimab и cligavimab) ще бъде одобрено за пре-експозиционна профилактика на Ковид-19 при възрастни и подрастващи над 12 г. възраст и тегло над 40 кг. със средно до силно потиснат имунитет.

Това прави Evusheld опция за хора, които не могат да развият достатъчен имунитет от ваксина, както и при хора, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Одобрението е голяма стъпка напред за AstraZeneca, чиято ваксина се справя по-лошо от конкурентните. Ваксината още не е одобрена в САЩ и се прилага основно в развиващи се страни.

Ауторизацията по спешност (emergency use autorisation – EUA) на Evusheld започва с поръчка на правителството на стойност 726милиона долара. Антитялото се разглежда и в Европейския съюз.

Ауторизацията е получена на базата на проучването PROVENT, състоящо се от 5200 пациенти. То е показало, че антителата на Evusheld са намалили риска от развитие на симптоматична инфекция с Ковид-19 със 77% в сравнение с плацебо.

В проучването е изследвана единична доза Evusheld, дадена чрез интрамускулна инжекция. Пациентите са проследявани 6 месеца след приложението. АстраЗенека обаче смята, че протекцията може да продължи до 12 месеца.

Други антитела – вкл. лекарства на компаниите Eli Lilly, Regeneron и GlaxoSmithKline/Vir – се използват за лечение на хора с вече развита инфекция.

“Милиони хора в САЩ и по света остават със значителен риск за Ковид-19, тъй като имунната им система не генерира достатъчен имунен отговор дори след приложение на нужния брой ваксини.” казва изследователят от PROVENT Мирон Левин от Медицинския университет в Колорадо.

“Вълнувам се да предложа на пациентите си Evusheld като лесна за приложение нова опция с продължителен ефект. Ще им позволи да се върнат по-бързо към нормален живот.”

Мирон Левин от Медицинския университет в Колорадо

Evusheld участва и в проучването STORM CHASER, което изследва дали е подходящо и при постекспозиционна профилактика – т.е. за употреба при хора, влезли в контакт с болен от Ковид-19. Предварителните данни обаче не са обещаващи.

АстраЗенека има данни, че коктейлът от антитела предпазва и от новите варианти на Ковид-19 – Делта и Омикрон.

Източници на следващата страница

Средно: 5 / 5. Гласували: 4

Все още няма оценка.


Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!