Меню Затваряне
🗞️  Новини

Новартис купува генна терапия за слепота


Gyroscope Therapeutics и генната им терапия за географска атрофия (ГА) бе изкупена от голямата фарма компания Новартис.

Новартис купува генна терапия за слепота MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Географска атрофия – хронично дегенеративно заболяване на ретината, водещо до слепота

Само няколко седмици след като Санофи направи инвестиция от 40$ милиона в Gyroscope за права над генната им терапия GT005, Новартис присвои компанията. Швейцарската фарма група се съгласи да плати $800 милиона преди и още $700 милиона, след като (ако) GT005 издържи на клиничните изпитвания.

GT005 се намира във Фаза 2 с две групи от пациенти с геогражска атрофия – напреднала форма на “суха” възрастово-свързана макулна дегенерация. Заболяването засяга централната зона на ретината и води до слепота. Това ще бъде първото лечение за болестта. Тя засяга 8 милиона души по света според Новартис.

Терапията е еднократна и цели да достави гена за фактор на комплемента I (CFI) чрез адено-асоцииран вектор (AAV). CFI регулира активността на системата на комплемента, която е свръхактивирана при хора с географска атрофия. От FDA са издали ускорено проучване за лекарството.

Gyroscope се изправя срещу сериозни опоненти в генната терапия за ГА – вкл. отделът Янсен на Джонсън и Джонсън, който купи права над лекарството на Hemera Biosciences миналата година. Като част от Новартис обаче позицията им се утвърждава.

Новартис е сред ранните играчи в областта на генните терапии – със своята Luxturna (voretigene neparvovec) за унаследени ретинални болести и Zolgensma (onasemnogene abeparvovec) за спинална мускулна атрофия. Миналата година Новартис подписа и сделка за лиценз с Dyno Therapeutics за тяхната AAV капсидно-базирана технология за доставка на гени за очни болести. Сделката с Gyroscope включва и няколко проекта на по-ранен етап за ретинални заболявания.

Новартис купува генна терапия за слепота MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🗞️  Новини
Снимка – https://www.novartis.bg/

“Новартис има добре утвърдена експертиза за очни заболявания и ще продължим с изпитванията на това обещаващо еднократно лекарство.” Това казва Мари-Франс Шулдин, президент на Novartis Pharmaceuticals.

“Това сътрудничество е още една стъпка напред към иновации в офталмологията, които лекуват и предотвратяват слепотата по света.”

Източници на следващата страница

Средно: 5 / 5. Гласували: 1

Все още няма оценка.


Коментари

Известия при
guest
0 Коментара
Коментари в публикация
Всички коментари

Подобни публикации

0
Споделете мнение, коментирайте..x
()
x

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

Достъпно и безплатно за всеки в сферата на здравеопазването!