Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Нефрология: 85-годишна жена с оплаквания за увеличаваща се умора, която се е развила в последните 6 месеца

85-годишна жена е на преглед при личния си лекар поради увеличаваща се умора, която се е развила в последните 6 месеца. Тя е загубила апетит и чувства постоянно гадене. Свалила е 8 килограма за този период. От 4 седмици се оплаква и от постоянен сърбеж по цялото тяло, и схващания. От 20 години е с високо кръвно, поради което приема антихипертензивни медикаменти. В миналото е преживяла два мозъчно-съдови инцидента (инсулти), които са довели до частично обездвижване. Жената е афро-карибка. Живее сама, но ползва социална храна по домовете и посещава дневен хоспис два пъти седмично. Има две дъщери.

Преглед

Бледи конюнктиви. Пулс 88 уд./мин. Артериално налягане 190/110 mmHg; Наличие на мековати отоци по глезените. Сърдечно-съдова и дихателна система – без значителни отклонения за възрастта. Неврологичното изследване показва лява горна моторна лицева парализа с лека слабост и повишени рефлекси в лява ръка и ляв крак. Може да върви с бастун. Изследването на очните дъна показва хипертонична ангиопатия на ретиналните съдове.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин7.2 g/dL11.7-15.7
MCV84 fL80-99
Левкоцити 6.3x10^9 /L3.5-11.0
Тромбоцити294x10^9 /L150-440
Натрий136 mmol/L135-145
Калий4.8 mmol/L3.5-5.0
Урея46.2 mmol/L2.5-6.7
Креатинин769 μmol/L70-120
Глюкоза4.1 mmol/L4.0-6.0
Албумин37 g/L35-50
Калций 1.94 mmol/L2.12-2.65
Фосфат3.4 mmol/L0.8-1.45
Билирубин15 mmol/L3-17
Аланин трансаминаза23 IU/L 5-35
Алкална фосфатаза423 IU/L30-300
Урина: белтък+ ; кръв+
Кръвна натривка: нормохромна нормоцитна анемия

Въпроси

  • Каква е диагнозата?
  • Какво ще изследвате и как ще процедирате с този пациент?

Отговори

Пациентката постъпва с типични симптоми на крайна фаза на бъбречна недостатъчност – отслабване на тегло, гадене, безапетитие, умора, сърбеж и схващания.

Увеличените нива на урея и креатинин потвърждават бъбречната недостатъчност, но не са определящи за това, дали е хронична, или остра. Обикновено има наличие на друго, системно заболяване или други очевидни, ускоряващи заболяването, причини – използването на нефротоксични медикаменти или дълготрайна хипотония, които водят до общо неразположение. Ако пациентката има предишни кръвни изследвания, измерващи креатинина, то би могло да се проследи прогресът на влошаването на бъбречната функция. При тази жена анемията и хиперпаратиреоидизмът (увеличената алкална фосфатаза) са белези, индикиращи хронифицирането на бъбречната недостатъчност. Нормохромната нормоцитна анемия е предоминантна поради недостига на еритропоетин (бъбрекът е основният източник). Хиперпаратиреоидизмът е резултат от увеличените серумни фосфати, поради намаленото бъбречно елиминиране и ниските нива на витамин Д. Рентгенография на ръката показва типичните промени при хиперпаратиреоидизма – ерозия на терминалните фаланги и субпериостална ерозия на радиалните части на средните фаланги.

Нефрология: 85-годишна жена с оплаквания за увеличаваща се умора, която се е развила в последните 6 месеца MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Copyright RadiologyAssistant.nl

Ултразвук на бъбреците е ключовото изследване в случая. Той ще даде ясна представа за точния размер на бъбреците и ще покаже очевидни причини за бъбречната недостатъчност, като поликистозни бъбреци или билатерална хидронефроза, причинена от обструкция. Асиметричните по размер бъбреци предполагат рефлуксна нефропатия или реноваскуларно заболяване. В този случай ултразвукът показа два малки ехогенни бъбрека (8см), вследствие от дълго продължила бъбречна недостатъчност. Бъбречна биопсия в този случай не е уместна, защото биопсиите на малки бъбреци имат по-голям шанс да изкървят и да настъпят усложнения, а и самият материал ще покаже гломерулна и тубуло-интерстициална фиброза, и няма да идентифицира основното заболяване. Бъбречната недостатъчност на пациентката може да е резултат от увеличеното артериално налягане или от първичен гломерулонефрит – IgA нефропатия. Хората от Африка и Карибите са по-склонни да развият хипертензивна бъбречна недостатъчност, отколкото хората от другите етнически групи.

Антихипертензивните медикаменти са необходими, за да се лекува адекватно хипертонията. Орални, свързващи фосфата, лекарства и витамин Д за контрол на вторичния хиперпаратиреоидизъм, и инжекционен еритропоетин за анемията. Случаят повдига дилемата дали е подходяща диализа за тази пациентка. Възможностите са – диализа в болница или диализа вкъщи. Възрастта заедно с коморбидните заболявания изключват бъбречна трансплантация. Консервативно лечение без диализа може да е подходящо в случая.

Ключови точки

  • Пациентите често получават симптоми поради бъбречна недостатъчност, когато гломерулната им филтрация е под 15мл/мин. и търсят помощ във вече напреднал или последен стадий на бъбречна недостатъчност.
  • Предишните изследвания на серумния креатинин показват нивото на влошаване на бъбречната функция.
  • Бъбречният ултразвук е ключовата образна диагностика в случая.

Христо Владимиров Хлебаров, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 2

Все още няма оценка.

  • 121
    Споделяния

Подобни публикации

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!