Меню Затваряне
🏥  Кл. случаи

Нефрология: 27-годишна жена постъпва в спешен кабинет с болки в гърба

Анамнеза

27-годишна жена постъпва в спешен кабинет с болки в гърба. Оплакванията й започнали преди 2 дни с треска, след което започнала прогресираща болка в гърба. През последните 6 часа е повърнала 2 пъти. Няма предишна медицинска история, освен за прекаран цистит преди 3 месеца, без усложнения.

Преглед

При прегледа се вижда, че пациентката изглежда неразположена и зачервена. Температурата й е 39,5. Пулсът й е 120 удара/минута, а стойностите на кръвно налягане са 104/68 mmHg. Сърдечно-съдовата и дихателната системи са без отклонения. Коремът й е чувствителен, но най-изразено в долната му част.

Изследвания

ПоказателРезултатиНорма
Хемоглобин15.3 g/dL11.7–15.7
Левкоцити (WBC)25.2x10^9 /L3.5–11.0x10^9
Тромбоцити406x10^9 /L150–440x10^9
Натрий 134 mmol/L135–145
Калий 4.1 mmol/L3.5–5.0
Урея 14.2 mmol/L2.5–6.7
Креатинин 106 mmol/L70–120
Албумин44 g/L35–50
CRP 316 mg/L
Урина: белтък ++ ; кръв +++ ; нитрити ++
Уринен седимент: >50 еритроцита и >50 левкоцита на поле
Абдоминален ултразвук: без отклонения

Въпроси

  • Каква е най-вероятната диагноза?
  • Какви изследвания ще назначите на пациента?

Отговори

Жената има симптоми и белези на остър пиелонефрит. Острият пиелонефрит се среща много по-често при жени, отколкото при мъже, поради по-късата уретра и близостта й с влагалището, от което съществуват условия за замърсяване с бактерии. Бременност, захарен диабет, имуносупресия и анатомични вариации на пикочните пътища увеличават вероятността от възходяща инфекция.

Температурата може да бъде до 40 градуса със свързани системни симптоми от загуба на тегло, гадене и повръщане. Голяма част от пациентите могат да имат предшестващи симптоми на цистит (дизурия, хематурия), но тези симптоми на долните пикочни пътища не винаги възникват при пациенти с остър пиелонефрит. Пациентите в напреднала възраст могат да имат неспецифични симптоми и объркване. Пиелонефритът може да имитира други състояния като остър апендицит, остър холецистит, остър панкреатит, пневмония. Тежката, нелекувана инфекция може да доведе до септичен шок.

Повишените стойности на левкоцитите и CRP са индикация за остра бактериална инфекция. Микроскопската хематурия, протеинурията и левкоцитурия са сигурен белег за възпаление в пикочните пътища. Наличието на бактерии в урината се потвърждава и от редукцията на нитратите до нитрити.

Нефрология: 27-годишна жена постъпва в спешен кабинет с болки в гърба MedGuide.bg Медицинският пътеводител 🏥  Кл. случаи
Copyright: Radiopedia.org / Патологията е в дясно (левият бъбрек)

Жената трябва да бъде хоспитализирана. Трябва да бъдат взети уро- и хемокултури и да бъде започната антибиотична интравенозна инфузия. След изолирането на конкретен бактериален агент, причинител на инфекцията, може да се премине към антибиотична терапия през устата (per os). Началната, етиологична терапия може да бъде с гентамицин и ампицилин или ципрофлоксацин. Трябва да се направи бъбречно ултразвуково изследване, за да се отхвърли всяко подозрение за обструкция. При пациенти с обструктивна уропатия, инфекцията може да доведе до пионефроза със силна болка в кръста, треска, септичен шок и бъбречна недостатъчност. Ако има данни за хидронефроза, в контекста на уринален сепсис, трябва спешно да се направи нефростомия, за да се предотвратят усложнения.

Пациентите с неусложнена бъбречна инфекция се лекуват с двуседмичен антибиотичен курс. Около 2 седмици след приключване на лечението отново се изследва урокултура, за да се потвърди изкореняването на инфекцията. При пациенти с усложнения трябва да се приложи нов, 6-седмичен курс на лечение.

Диференциална диагноза

Пиелонефритът причинява болка в кръста, която може да бъде едностранна или двустранна. Диференциалната диагноза на болката в кръста включва обструктивна уропатия, бъбречен инфаркт, бъбречен карцином, остра бъбречна недостатъчност, бъбречна калкулоза, гломерулонефрит, поликистоза, хеморагия в ренална киста.

Ключови точки

  • Острият пиелонефрит може да бъде изявен с или без предшестващи оплаквания от страна на долни пикочни пътища;
  • Бъбречно ултразвуково изследване трябва да бъде извършено в рамките на 24 часа след приемането на пациента, за да се изключи обструкция на пикочните пътища;
  • Антибиотичният курс при остър пиелонефрит трябва да продължи най-малко 2 седмици, за да се сведе до минимум риска от рецидив;

Антония Росенова Рашкова, Медицински Университет – София

Източници на следващата страница.

Средно: 5 / 5. Гласували: 4

Все още няма оценка.

  • 117
    Споделяния

Подобни публикации

Регистрирайте се в

Медицинският пътеводител - MedGuide.bg

blank

За работещи и учещи в сферата на здравеопазването.

Напълно безплатно!